Antena Meniu Search
x

Stare de asediu în mai multe orașe americane, din cauza protestelor

America este un butoi cu pulbere după moartea bărbatului de culoare imobilizat de poliţişti. Violențele au explodat în cea de-a cincea noapte de proteste. 25 de orașe din 16 state au impus deja starea de asediu, în timp ce autoritățile au scos în stradă garda națională, în ajutorul poliției. O româncă ne spune cum e atmosfera în mijlocul evenimentelor.

de Redactia Observator

la 01.06.2020, 01:25

Vezi și
  • Protestele s-au extins în zeci de orașe.
  • Peste 1500 de protestatari au fost arestați.

Maşini incendiate, magazine jefuite şi devastate, gaze lacrimogene și mii de arestări. Haosul a pus stăpânire pe Statele Unite. Atlanta, Los Angeles, Philadelphia şi chiar New York, 30 de orașe au fost cuprinse de febra protestelor. Oana Mihalache a participat la manifestațiile de vineri. Înainte ca ele să devină violente.

Oana Mihalache, doctorand roman in SUA:  M-am dus, sigur, din solidaritate. Și pentru că mi s-a părut nedrept ce s-a întâmplat. Au izbucnit câteva incidente între protestatari și polițiști. S-au făcut câteva arestări, nu am văzut violențe excesive, în schimb știu că s-au petrecut în alte cartiere din New York și în alte orașe din Statele Unite.

Inițial pașnice, protestele au degenerat în lupte de stradă și acte de vandalism.

În Minneapolis, orașul în care a murit George Floyd, forțele de ordine au folosit gloanțe de cauciuc. 13 mii de rezerviști din Garda Civilă au fost mobilizați, o premieră după al doilea război mondial.

Polițiștii au fost ținta manifestanților peste tot. Dar furia mulţimii s-a îndreptat şi împotriva ziariştilor, indiferent de orientarea lor. După ce sediul CNN din Atlanta a fost vandalizat, la Washington, la doi paşi de Casa Albă, un reporter al postului rival, Fox News, a fost huduit şi alungat de protestatari.

În faţa escaladării violenţelor, preşedintele Donald Trump a promis că ordinea va fi restabilită cu orice preţ.

Pentagonul a anunţat că mai multe unităţi militare au fost puse în stare de alertă, pentru a fi gata să intervină. 1.500 de protestatari au fost arestați în ultimele 3 zile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Stare de asediu în mai multe orașe americane, din cauza protestelor