Antena Meniu Search
x

Stare de asediu în Herson. Civilii sunt evacuați din oraș, rușii și ucrainenii se pregătesc pentru o nouă bătălie sângeroasă

Rusia începe bătălia decisivă pentru Herson. Vladimir Putin le-a ordonat civilor să părăsească oraşul, cât mai rapid, iar oficialii instalaţi de ruşi în Herson anunţă restricţii de circulaţie timp de 24 de ore. Președintele rus pare că se pregăteşte însă pentru un conflict mult mai mare. Vrea să introducă serviciul militar obligatoriu de 2 ani.  

de Redactia Observator

la 04.11.2022, 21:11

Vezi și

Într-un gest rar de la începutul invaziei din Ucraina, Vladimir Putin a ieşit personal să le spună civililor din Herson să părăsească oraşul. Simte că e pe cale să piardă controlul oraşului şi al regiunii pe care a anexat-o ilegal în septembrie.      

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: "Cei care locuiesc în Herson trebuie să fie îndepărtați din zona celor mai periculoase operațiuni militare, un fel de ofensivă, contraofensivă și alte activități legate de operațiunile militare, așa că cei ca tine fac totul pentru a duce oamenii într-o zonă sigură, fac foarte corect ceea ce fac." 

70.000 de oameni au fost evacuaţi în ultimele zile din Herson, iar ruşii continuă să transporte afară din oraş 5.000 de civili pe zi. Ucrainenii nu cred că Vladimir Putin este interesat de soarta civilor, ci că pregăteşte ceva. Spun că se aşteaptă la orice în Herson, de la un bombardament cu arme convenţionale, până la lovituri cu arme interzise. Şi retragerea militarilor ruşi peste Nipru ar fi una falsă, pentru a pregăti o ambuscadă pentru soldaţii ucraineni.  

Oleksiy Reznikov, ministrul Apărării din Ucraina: "Ştim foarte bine ce înseamnă aşa-zisele acte de bunăvoinţă ale ruşilor."

Pe acelaşi subiect

Moscova încearcă să îi atragă pe britanici în conflict

Liderul de la Kremlin a mai primit o lovitură de imagine. După ce a acuzat constant Ucraina că ar pregăti o bombă murdară, reprezentanţii Agenţiei Internaţioanle pentru Energie Atomică spun că au inspectat bazele şi nu au găsit nimic suspect. Şi dacă acest scenariu a fost dejucat, Rusia încearcă acum să atragă un stat NATO în conflict. Moscova acuză Marea Britanie că ar fi implicată în atacul de sâmbata trecută de la Sevastopol, unde este staşionată flota rusă la Marea Neagră. Spune că are şi dovezi şi că le va prezenta în zilele ce urmează. 

Andrei Kelin, ambasadorul rus în Marea Britanie: "Este periculos, pentru că situaţia e clară. Ne poate conduce, într-o situaţie aş spune fără întoarcere, deşi soluţii sunt întotdeauna posibile. Dar, ar trebui să evităm escaladările. Şi acesta este un avertisment, acela că Marea Britanie este implicată prea adânc în acest conflict. Şi, bineînţeles, asta înseamnă că situaţia devine din ce în ce mai periculoasă."

Semn că ruşii se pregătesc pentru un conflict mai mare şi de lungă durată, Moscova se pregăteşte să introducă serviciul militar obligatoriu de 2 ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Stare de asediu în Herson. Civilii sunt evacuați din oraș, rușii și ucrainenii se pregătesc pentru o nouă bătălie sângeroasă