Medvedev, discurs halucinant: Rusia duce o bătălie sacră împotriva lui Satana, se luptă în Ucraina cu drogaţi nazişti nebuni
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, considerat cândva un liberal, a făcut vineri noi declaraţii halucinante. A catalogat războiul Rusiei în Ucraina drept un conflict sacru cu Satana, avertizând că Moscova i-ar putea trimite pe toţi duşmanii ei în focurilor veşnice ale Gheenei, relatează Reuters.
Dmitri Medvedev, care, în calitate de preşedinte între 2008 şi 2012, s-a prezentat ca un liberal modernizator, a declarat că Moscova se luptă în Ucraina cu "narcomani nazişti nebuni" sprijiniţi de occidentali, despre care a spus că "le curge saliva pe bărbie din cauza degenerării", notează Reuters.
Kievul şi Occidentul au respins în repetate rânduri acuzaţiile preşedintelui Vladimir Putin că Ucraina este condusă de fascişti care îi persecută pe vorbitorii de limbă rusă. În schimb, ei văd războiul ca pe o acaparare brutală de teritorii de către Moscova.
Într-un mesaj cu ocazia Zilei Unităţii Naţionale a Rusiei, marcată pe 4 noiembrie, Medvedev a spus că sarcina patriei este "să-l oprească pe conducătorul suprem al Iadului, orice nume ar folosi - Satan, Lucifer sau Iblis". Medvedev, acum vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că Rusia are arme diferite, inclusiv capacitatea de "a-i trimite pe toţi duşmanii noştri în focul Gheenei", folosind un termen ebraic adesea tradus ca Iad.
De când a început războiul, retorica lui Medvedev a devenit din ce în ce mai înverşunată, părerile sale publicate fiind uneori în armonie cu gândirea la nivelurile de vârf ale elitei de la Kremlin. Armele lui Satan, a spus Medvedev, sunt "minciuni foarte complexe. Şi arma noastră este adevărul. De aceea cauza noastră este dreaptă. De aceea victoria va fi a noastră! Sărbători fericite!", a adăugat el.
- AIEA anunţă că nu a găsit niciun indiciu că Ucraina ar lucra la o "bombă murdară"
- Kiev: Retragerea trupelor ruse din Herson, doar o capcană pentru a încercui şi dezarma forţele ucrainene
- Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie: Avem dovezi că forţele speciale britanice s-au implicat în atacul asupra...
Invazia Ucrainei de către Rusia a ucis zeci de mii de persoane şi a declanşat cea mai mare confruntare cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba în 1962, când superputerile Războiului Rece s-au aflat cel mai aproape de războiul nuclear.
Nu este prima declarație controversată a lui Medvedev de la startul războiului. În luna iunie, Dmitri Medvedev şi-a exprimat pe Telegram ura faţă de ”degeneraţii” care vor ”moartea Rusiei”. ”Sunt întrebat adesea de ce postările mele pe Telegram sunt atât de dure. Răspunsul este că-i urăsc. Sunt nişte nenorociţi şi nişte degeneraţi. Ei ne vor moartea, a noastră, a Rusiei. Dar atât timp cât voi trăi, voi face totul pentru a-i face să dispară”, a ameninţat fostul şef de stat, în vârstă de 56 de ani. Dmitri Medvedev nu spunea atunci și cine este ţinta acestor declaraţii.
Tot în vară, a avertizat oraşele din vestul Ucrainei: "Călăreții Apocalipsei sunt deja pe drum", spunea atunci Medvedev. În luna iulie, se întreba ironic pe social media: "Cine spune că în doi ani Ucraina va mai exista pe harta lumii?”
Dmitri Medvedev a fost preşedinte al Rusiei în perioada 2008-2012 şi premier în perioada 2012-2020. Ca o ironie, Medvedev a fost primul lider rus ale cărui opinii politice nu fuseseră formate în sistemul sovietic. În timpul mandatului său a avut loc o ”resetare” a relațiiilor dintre Moscova și Washington. Mai mult, Medvedev a vizitat Silicon Valley pentru a se inspira și a crea în Rusia un hub de înaltă tehnologie după model american.
Cu toate acestea, de la declanşarea războiului lui Putin în Ucraina, Medvedev s-a schimbat dintr-un lider rus cu aspect occidental într-una dintre cele mai mari portavoci de război ale Kremlinului. Medvedev l-a acuzat pe președintele Zelenski și pe alți lideri ucraineni că sunt naziști și consumatori de droguri. Contrastul dintre retorica din ce în ce mai dură a lui Medvedev și comentariile pro-democrație făcute în timpul mandatului său au provocat speculații în rândul politologilor occidentali
Dmitri Gudkov, fost deputat din partea opoziției, crede că Medvedev nutrește speranțe de a reveni ca președinte la Kremlin. ”Încearcă să-i mulțumească pe cei duri, în speranța că îl vor promova, în cazul în care Putin va pleca. Singura modalitate de a supraviețui politic în acest moment în Rusia este să susții războiul”, a comentat Gudkov, potrivit The Times.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰