Antena Meniu Search
x

Statele bogate se opun cedării drepturilor de brevet asupra formulelor vaccinurilor anti-COVID către țările sărace

Statele bogate din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) au blocat, miercuri, cererea formulată de peste 80 de țări în curs de dezvoltare pentru a renunța la drepturile de brevet asupra formulelor vaccinurilor, în efortul de a stimula producția de vaccinuri COVID-19 și în statele sărace.

de Redactia Observator

la 11.03.2021, 10:54

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Shutterstock
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Africa de Sud și India au anunțat că sunt dispuse să renunțe la regulile acordului OMC privind proprietatea intelectuală (TRIPS), o acțiune care ar putea permite producătorilor generici sau altor producători să facă mai multe vaccinuri, scrie Reuters.

Africa de Sud a susținut că actualul sistem TRIPS nu funcționează, subliniind eșecul de a asigura medicamente necesare în timpul pandemiei HIV / SIDA care s-a soldat cu cel puțin 11 milioane de vieți africane.

În luna octombrie, Medecins Sans Frontieres a elaborat o scrisoare semnată de peste 375 de organizații ale societății civile care susțineau acestui demers.

Propunerea formulată de Africa de Sud și India a fost susținută de zeci de țări, în mare măsură, în curs de dezvoltare la OMC, dar a fost respinsă de țările occidentale, inclusiv de Marea Britanie, Elveția, UE și Statele Unite, care au mari industrii farmaceutice interne.

Citește și:

Națiunile occidentale susțin că protejarea drepturilor de proprietate intelectuală a încurajat cercetarea și inovarea și că suspendarea acestor drepturi nu ar duce la o creștere bruscă a ofertei de vaccin.

Ngozi Okonjo-Iweala, care a devenit director general al OMC la 1 martie, a numit intensificarea discuțiilor TRIPS „de o importanță vitală”, dar a spus că guvernele și întreprinderile trebuie să acționeze acum pentru a crește producția, în special pe piețele emergente.

"Trebuie să ne asigurăm că, în cele din urmă, livrăm aceste vaccinuri astfel încât milioanele de oameni care așteaptă măsuri din partea noastră, să știe că lucrăm la soluții concrete", a spus fostul ministru nigerian de finanțe și externe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Statele bogate se opun cedării drepturilor de brevet asupra formulelor vaccinurilor anti-COVID către țările sărace