Statele Unite raportează cea mai mare rată anuală a inflației din 1981
Prețurile de consum din Statele Unite au crescut în luna iunie, pe măsură ce costul carburanților și al produselor alimentare au rămas mari, rezultând în cea mai mare rată anuală a inflației din ultimii 40 de ani și jumătate, transmite Reuters. Astfel, posibilitatea ca Fed să majoreze dobânda-cheie cu 0.75 de puncte procentuale, la sfârșitul acestei luni, devine tot mai reală.
Indicele prețurilor de consum a crescut cu 1.3% în luna iunie, după un avans de 1% în mai, a anunțat Departamentul pentru Muncă, în cursul zilei de miercuri. Economiștii consultați de Reuters se așteptau la o creștere de doar 1.1%, pe fondul creșterii prețurilor la bunuri - o consecință a blocajelor din lanțurile globale de aprovizionare și a stimulentelor fiscale oferite de guverne pe perioada pandemiei de coronavirus. Iar războiul din Ucraina, care a provocat o creștere a prețurilor la alimente și combustibili la nivel mondial, nu a făcut decât să înrăutățească situația.
Şi mai important, datele privind inflaţia de bază, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a crescut cu 0,7% în luna iunie comparativ cu luna mai şi cu 5,9% în ritm anual, de asemenea peste estimările analiştilor.
Prețul benzinei din SUA a atins niveluri record în iunie, depășind în medie 5 dolari pe galon, conform datelor grupului de susținere a automobiliștilor AAA. De atunci, prețurile au scăzut față de vârful de luna trecută și au avut o medie de 4,631 dolari pe galon, miercuri, ceea ce ar putea ușura în viitorul apropiat o parte din presiunea pusă pe consumatori.
O veste bună, una rea pentru economia Statelor Unite
- Ce înseamnă aprecierea puternică a dolarului pentru economia românească. Comerciant: "Este o adevărată...
- Jeff Bezos, critici dure la adresa lui Joe Biden după ce a cerut scăderea prețurilor la benzină și motorină
- Prețul gazelor naturale a scăzut cu 12% în Europa după ce Canada a decis să returneze Rusiei turbina pentru...
Datele despre inflație vin după o primă veste bună pentru economia SUA - o creștere a locurilor de muncă pe luna iunie mai puternică decât se aștepta (372.000 de locuri de muncă luna trecută). Potrivit Reuters, Fed vrea să scadă cererea, un prim pas spre atingerea țintei de inflație de 2%.
Piețele financiare se așteaptă ca banca centrală a Statelor Unite să majoreze rata de politică monetară cu încă 0.75 de puncte procentuale, la întâlnirea experților din 26-27 iulie.
În ultimele 12 luni, indicele prețurilor de consum a crescut cu 9.1%, cea mai mare creștere din 1981. Exista speranța că o restructurare a consumului, de la bunuri la servicii, va încetini inflația, însă cererea de pe piața muncii a dus la creșterea salariilor și ulterior la creșterea prețurilor pentru servicii. Inflația și costul tot mai mare al creditelor stârnesc îngrijorare cu privire la o posibilă recesiune, încă din 2023.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰