Antena Meniu Search
x

Statuile reginelor Victoria şi Elisabeta a II-a, distruse în Canada de mulțimi furioase pentru morțile copiilor indigeni

Statuile reginei Victoria, a reginei Elisabeta a II-a și a căpitanului explorator James Cook au fost răsturnate, profanate și deteriorate de o mulțime violentă în timpul protestelor din Canada, chiar de ziua națională.

de Redactia Observator

la 02.07.2021, 16:46

În scene care amintesc de protestele BLM ( Black Lives Matter) din Marea Britanie și SUA desfăşurate anul trecut, sculpturi de bronz care le înfățișează pe actualul monarh al Marii Britanii și pe străbunica sa, amplasate în Winnipeg au fost răsturnate şi acoperite cu vopsea roșie, potrivit The Guardian.

Protestatari în portocaliu conduși de membrii grupului „Idle No More” care sprijină comunitățile indigene și militează pentru anularea Zilei Naționale a Canadei, au legat frânghii de gâtul statuilor și le-au pus la pământ. Furia lor a fost declanșată de descoperirea a 1000 de morminte nemarcate ale unor copii indigeni în ultimele săptămâni. 

Canadienii au organizat protestul chiar de Ziua Naţională a țării

În secolul trecut, peste 150.000 de copii indigeni canadieni au fost obligați să se convertească la creștinism în cadrul unor așa numite școli rezidențiale catolice unde nu li s-a permis să vorbească limbile lor materne. Mulţi dintre copii au fost bătuţi și abuzaţi verbal. Se estimează că au murit până la 6.000 de copii, 1.000 dintre victime fiind găsite îngropate în gropi comune.

Pe acelaşi subiect

Statuia reginei Victoria din Winnipeg a fost distrusă în plină zi, în fața a sute de oameni care au aplaudat bucuroși când monumentul a căzut. Mulţi dintre protestatari au început să danseze chiar peste monumentul pus la pământ, în timp ce fluturau steaguri regionale canadiene. Statuia actualei regine din Marea Britanie, aflată la câțiva metri distanță, a fost doborâtă la scurt timp după aceea.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Canadienii au mai distrus în trecut şi alte monumente

O altă statuie, cea de-a treia, a căpitanului Cook - primul britanic care a ajuns în Columbia Britanică a fost, de asemenea, doborâtă în orașul Victoria înainte de a fi aruncată în apele portului. Scenele amintesc de distrugerea statuii lui Edward Colston din Bristol de anul trecut. Atacurile au fost conduse de „Idle No More”, o organizație care militează pentru drepturile comunităților indigene din Canada, care fac parte din așa-numitele primele națiuni, un termen folosit pentru a descrie popoarele indigene care nu sunt Metis sau Inuit. 

Ce sunt școlile rezidențiale?

Între 1863 și 1998, peste 150.000 de copii indigeni au fost luați din familiile lor și plasați în aceste școli din toată Canada. Copiilor nu li s-a permis să vorbească limba lor sau să își practice cultura și mulți au fost maltratați și abuzați  O comisie lansată în 2008 pentru a documenta impactul acestui sistem a constatat că un număr mare de copii indigeni nu s-au întors niciodată în comunitățile lor de origine. Raportul Comisiei califica practica drept genocid cultural. În 2008, guvernul canadian și-a cerut formal scuze. Biserica romano-catolică - care era responsabilă pentru operațiunile a până la 70% din școlile rezidențiale - nu a preznetat încă scuze oficiale.

Liderii indigeni se așteaptă la noi descoperiri de gropi nemarcate pe măsură ce continuă căutarea mormintelor, ajutate de noi finanțări din partea guvernelor federale și provinciale. În ultimele săptămâni 1000 de astfel de morminte nemarcate au fost descoperite la foste școali rezidențiale catolice. Într-o declarație, prim-ministrul Justin Trudeau s-a declarat „teribil de întristat” de aceste descoperiri. El a spus că este „o amintire rușinoasă a rasismului sistemic, discriminării și nedreptății cu care s-au confruntat popoarele indigene”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Statuile reginelor Victoria şi Elisabeta a II-a, distruse în Canada de mulțimi furioase pentru morțile copiilor indigeni