Antena Meniu Search
x

Foto A fost vandalizat complexul cu statuia lui Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe. Au desenat steagul Ungariei și cuvântul "Trianon"

Polițiștii din Covasna au deschis un dosar penal pentru distrugere după ce o parte din soclul statuii lui Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe a fost vopsit în culorile drapelului Ungariei.

de Redactia Observator

la 05.06.2021, 22:43

Complexul cu statuia lui Mihai Viteazu din Sfântu Gheorghe
A fost vandalizat complexul cu statuia lui Mihai Viteazu din Sfântu Gheorghe. Au desenat steagul Ungariei și cuvântul "Trianon" - Mihail S. Târnăveanul via Facebook

"La data de 5 iunie 2021, în jurul orei 18.00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Sfântu Gheorghe au fost sesizați cu privire la faptul că grupul statuar Mihai Viteazul din municipiul Sfântu Gheorghe prezintă elemente vopsite și mai multe inscripții. Polițiștii care s-au deplasat la fața locului au constatat că partea din spate a soclului statuii este vopsită și inscripționată. Totodată, stâlpii ce înconjoară statuia au fost vopsiți, iar mai multe plăci de marmură din partea dreaptă a soclului lipsesc. Polițiștii au întocmit un dosar penal și continuă cercetările, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere", au transmis reprezentanții poliției.

Ce este Tratatul de la Trianon

Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, și de Ungaria, de altă parte.

Tratatul a fost semnat pentru a stabili frontierele noului stat Ungaria cu vecinii săi: Austria, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor (stat devenit ulterior Iugoslavia), România și Cehoslovacia. Tratatul de la Trianon a făcut parte din seria tratatelor încheiate la finalul Primului Război Mondial, celelalte fiind tratatele de pace încheiate de Puterile Aliate cu Germania (la Versailles, în 28 iunie 1919), Austria (la Saint Germain en Laye, în 10 septembrie 1919), Bulgaria (la Neuilly, în 27 noiembrie 1919) și cu Turcia (la Sèvres, semnat la 4 iunie 1920 și repudiat apoi, fiind înlocuit cu tratatul de la Lausanne).

Tratatul de la Trianon a consfințit recunoaşterea, de către marile puteri, a Unirii Transilvaniei și a unei părți a Banatului cu România, un lucru împlinit deja prin actul Unirii de la 1 decembrie 1918, dar care nu fusese recunoscut de către Ungaria.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » A fost vandalizat complexul cu statuia lui Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe. Au desenat steagul Ungariei și cuvântul "Trianon"