Video Steagul Suediei, arborat la sediul NATO de la Bruxelles. Jens Stoltenberg: "Alianţa este mai mare şi mai puternică"
Steagul Suediei a fost arborat ieri la sediul NATO de la Bruxelles, în cadrul unei ceremonii speciale, care a marcat aderarea țării la alianța nord-atlantică.
Simultan, drapelul suedez a fost ridicat și la comandamentele NATO din Europa și America de Nord. Mai apoi, au fost intonate imnul național și cel al alianţei militare. În același timp, au avut loc evenimente similare la sediile NATO din Mons, Belgia, și Norfolk, SUA. Prin aderarea Suediei la Alianţă, ţara renunţă la cei aproape 200 de ani de neutralitate ai săi.
"NATO este mai mare şi mai puternică", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înainte de a trimite drapelul suedez către vârful catargului. Acum, steagul flutură alături de celelalte 31 desfăşurate într-un cerc vast în faţa impunătorului sediu al Alianţei din Bruxelles.
Suedia a renunţat la cei 200 de ani de neutralitate. "Uşa către NATO rămâne deschisă"
Pe o ploaie deasă şi în prezenţa prinţesei moştenitoare Victoria a Suediei şi a prim-ministrului Ulf Kristersson, doi ofiţeri ai armatei suedeze au înălţat drapelul în culorile galben şi albastru în sunetul imnului naţional al Suediei.
Drapelul suedez a fost amplasat între cele ale Spaniei şi Turciei, în acest cerc care urmează ordinea alfabetică a ţărilor membre, din Albania până în Statele Unite. În mod ironic, steagul Suediei se învecinează acum chiar cu steagul Turciei, după ce Ankara a întârziat ratificarea aderării Stockholmului mai mult de 20 de luni, potrivit news.ro.
"Aderarea Suediei arată încă o dată că uşa către NATO rămâne deschisă. Fiecare ţară are dreptul de a-şi alege propria cale", a declarat Stoltenberg, în ciuda faptului că Rusia a lansat numeroase avertismente înaintea aderării Suediei şi a Finlandei.
"Când preşedintele Putin şi-a lansat invazia (din Ucraina) în urmă cu doi ani, a vrut mai puţin NATO şi mai mult control asupra vecinilor săi. A vrut să distrugă Ucraina ca stat suveran. Dar a eşuat", a declarat Stoltenberg.
În urma invaziei Rusiei în Ucraina la 24 februarie 2022, Suedia a ales să abandoneze două secole de neutralitate şi nealiniere militară pentru a se alătura celei mai importante alianţe militare din lume.
Joia trecută, premierul suedez i-a prezentat secretarului de stat american Antony Blinken documentele oficiale care consfinţesc apartenenţa ţării sale la Alianţa Nord-Atlantică. Statele Unite sunt depozitarul Tratatului Atlanticului de Nord, semnat în capitala americană în 1949.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰