Antena Meniu Search
x

Foto Steaua lui David, vopsită pe mai multe clădiri din Paris, ca în vremea naziștilor: "Au clar intenţia de a îngrozi"

Procuratura din Paris a anunţat marţi începerea unei anchete, după ce pe mai multe clădiri din capitala Franţei a fost vopsit cu şabloane, în albastru, simbolul evreiesc al stelei lui David, transmite AFP.

de Redactia Observator

la 31.10.2023, 16:09

steaua lui David Paris
Steaua lui David, vopsită pe mai multe clădiri din Paris, ca în vremea naziștilor: "Au clar intenţia de a îngrozi" - Profimedia Images

O jurnalistă a agenţiei a văzut desenele pe faţadele mai multor imobile din arondismentul al XIV-lea, în sudul Parisului.

Dosarul vizează infracţiunea de degradare a proprietăţii, agravată de comiterea din motive legate de origine, rasă, etnie sau religie. Pedeapsa maximă pentru astfel de fapte este de patru ani închisoare şi amendă de 30.000 de euro. Cu desfăşurarea anchetei a fost însărcinat comisariatul de poliţie al arondismentului parizian respectiv, a precizat parchetul, la solicitarea AFP.

Primarul arondismentului, Carine Petit, a condamnat printr-un mesaj în reţeaua X desenele respective de pe clădiri ca "acte antisemite şi rasiste". "Această acţiune de marcare reaminteşte metodele din anii 1930 şi din cel de Al Doilea Război Mondial, care au dus la exterminarea a milioane de evrei", a acuzat ea, potrivit Agerpres.

Preşedintele Uniunii Studenţilor Evrei din Franţa (UJEF), Samuel Lejoyeux, a declarat agenţiei France Presse că "persoanele care au făcut asta au clar intenţia de a îngrozi".

Pe acelaşi subiect

Peste 2.500 de acte antisemite în Franța, după atacul Hamas

Ministerul francez de Interne a consemnat, după atacul din 7 octombrie al grupării islamiste Hamas împotriva Israelului, peste 2.500 de semnalări ale unor acte antisemite în Franţa, pe platforma Pharos. Duminică, ministrul justiţiei, Eric Dupond-Moretti, a informat că în urma incidentelor au avut loc peste 400 de arestări.

Simboluri similare au apărut la sfârşitul săptămânii trecute în suburbiile Parisului, la Vanves, Fontenay-aux-Roses, Aubervilliers şi Saint-Ouen; şabloanele erau însoţite de texte cum ar fi "De la mare până în Iordania, Palestina va învinge".

Primarul din Aubervilliers, Karine Franclet, a apreciat că astfel de acte sunt "în contradicţie totală cu valorile fundamentale pe care le avem (...) în special în contextul actual" al războiului dintre Israel şi Hamas.

Primăria din Saint-Ouen, localitate unde simbolurile au fost descoperite luni, a sesizat parchetul, iar primarul Karim Bouamran a comentat pe X că "autorii trebuie urmăriţi şi sancţionaţi de justiţie cu cea mai mare severitate şi intransigenţă".

Şi primarul Charlotte Goujon din Petit-Quevilly, localitate din vestul Franţei, lângă Rouen, a declarat marţi AFP că a făcut o plângere penală după ce a descoperit joia trecută inscripţii antisemite, unele chiar împotriva ei personal.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Steaua lui David, vopsită pe mai multe clădiri din Paris, ca în vremea naziștilor: "Au clar intenţia de a îngrozi"