Antena Meniu Search
x

Video Ce semnifică steaua galbenă purtată de israelieni la ONU. Delegaţia, criticată: "Actul a dezonorat victimele genocidului"

Război Israel - Hamas. Preşedintele Centrului pentru memoria Holocaustului Yad Vashem din Israel a criticat marţi delegaţia ţării sale la Naţiunile Unite pentru că, în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate, a purtat stele galbene, un simbol al persecuţiei evreilor de către nazişti, potrivit Reuters.

de Redactia Observator

la 31.10.2023, 15:02

Delegaţii israelieni la ONU, criticaţi pentru că şi-au prins în piept steaua galbenă ca "simbol al mândriei"
Delegaţii israelieni la ONU, criticaţi pentru că şi-au prins în piept steaua galbenă ca "simbol al mândriei" - Profimedia Images

În timpul celui de Al Doilea Război Mondial, naziştii i-au forţat pe evreii din Germania şi din unele ţări europene ocupate de aceştia să poarte stele galbene pe haine, ca parte a unui program de persecuţie care a culminat cu Holocaustul, în care au fost ucişi şase milioane de evrei.

Amintirile despre Holocaust au revenit în Israel şi în afara ţării din 7 octombrie, când combatanţii grupării islamiste Hamas au ucis aproximativ 1.400 de persoane, majoritatea civili, în sudul Israelului - cea mai mare pierdere de vieţi evreieşti într-o zi de la genocidul nazist încoace.

Comparaţii directe între atacul Hamas şi persecutarea evreilor de către nazişti

Premierul Benjamin Netanyahu şi alţi lideri au făcut comparaţii directe între atacul Hamas şi persecutarea evreilor de către nazişti, dar polemica legată de utilizarea simbolului stelei galbene subliniază cât de sensibile rămân pentru mulţi comparaţiile cu Holocaustul.

Pe acelaşi subiect

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, şi alţi colegi delegaţi şi-au prins pe haine stele galbene cu inscripţia "Never Again" (Niciodată din nou) în timpul unei dezbateri, luni, despre războiul lansat de Israel după atacul Hamas în Fâşia Gaza.

Erdan a spus că steaua galbenă este un "simbol al mândriei, un memento că am jurat să ne luptăm pentru a ne apăra", adăugând că antisemiţilor li se dă mână liberă, iar ura faţă de evrei este în creştere în multe ţări.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"Peticul galben simbolizează neputinţa poporului evreu"

Dar Dani Dayan, preşedintele Yad Vashem, care este recunoscut în întreaga lume ca o sursă autorizată în cercetarea Holocaustului, a spus că actul a dezonorat victimele genocidului, precum şi statul Israel.

"Peticul galben simbolizează neputinţa poporului evreu şi faptul că se află la mila altora", a spus el pe platforma de socializare X (ex-Twitter). "Astăzi avem o ţară independentă şi o armată puternică. Suntem stăpâni pe destinul nostru. Astăzi ne punem la rever un steag alb-albastru, nu un petic galben", a declarat Dani Dayan.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Ce semnifică steaua galbenă purtată de israelieni la ONU. Delegaţia, criticată: "Actul a dezonorat victimele genocidului"