Antena Meniu Search
x

Stoltenberg: Putin pregăteşte noi ofensive, trebuie să ajutăm mai mult Ucraina. Kremlinul acuză iar NATO că se implică tot mai mult

Război în Ucraina, ziua 356. Secretarul general al NATO a declarat marţi dimineaţă, înainte de reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina, că este mai important ca niciodată ca aliaţii să furnizeze sprijin pentru Ucraina, în condiţiile în care săptămâna viitoare se împlineşte un an de la invazia rusă, iar Vladimir Putin se pregăteşte de "noi ofensive şi noi atacuri".  De partea cealaltă, Kremlinul acuză că NATO devine din ce în ce mai implicată în conflictul din Ucraina. 

de Redactia Observator

la 14.02.2023, 13:13

Stoltenberg: Putin pregăteşte noi ofensive şi noi atacuri, trebuie să ajutăm mai mult Ucraina. Kremlinul acuză iar NATO
Secretarul NATO Jens Stoltenberg, şeful Statului Major al SUA Mark Milley, secretarul american al apărării Lloyd Austin și ministrul ucrainean Oleksii Reznikov - Profimedia

Jens Stoltenberg a declarat că miniştrii apărării din ţările aliate se întâlnesc marţi şi miercuri într-un "moment critic pentru securitatea noastră", relatează Agerpres. 

"Săptămâna viitoare marcăm primul an al teribilului război din Ucraina, o invazie la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei, Şi nu există semne că preşedintele Putin se pregăteşte pentru pace. Ceea ce vedem este contrariul, el se pregăteşte de mai mult război, de noi ofensive şi noi atacuri", a spus secretarul general.

"Aşa că este chiar mai important ca aliaţii şi partenerii NATO să furnizeze mai mult sprijin pentru Ucraina. Şi ne vom întâlni astăzi în cadrul Grupului de contact pentru Ucraina şi vom răspunde nevoilor urgente de sprijin sporit către Ucraina", a adăugat el.

El a subliniat că aliaţii trebuie să furnizeze mai multă muniţie Ucrainei şi, în acest sens, să intensifice producţia şi să consolideze industria de apărare pentru a putea furniza muniţia necesară Ucrainei şi a-şi reface stocurile.

Pe acelaşi subiect

"De asemenea, la reuniunea ministerială, vom conveni asupra liniilor directoare pentru planificarea apărării noastre şi pentru consolidarea suplimentară a descurajării. Ceva ce este extrem de important într-o lume care este mult mai competitivă şi mai periculoasă, Şi în care există un război în toată regula în Europa", a spus Stoltenberg.

De asemenea, a spus el, vor începe să fie discutate angajamentele de investiţii în apărare, respectiv "cum să ne asigurăm că vom continua să investim mai mult în apărare".

"În acelaşi timp vom aborda protecţia infrastructurii critice, în special a infrastructurii submarine şi a infrastructurii off-shore, pentru că am văzut că aceste cabluri şi conducte submarine sunt vulnerabile şi este important să ne coordonăm mai mult eforturile pentru a proteja infrastructura critică", a subliniat el.

Secretarul general al NATO s-a folosit de prilej şi pentru a vorbi despre situaţia creată de cutremurele din Turcia. "Suntem cu toţii îngroziţi de bilanţul teribil provocat de cutremurele din Turcia. Aliaţii NATO furnizează ajutor substanţial Turciei. Acest sprijin trebuie să continue şi trebuie să fim solidari şi să susţinem acest sprijin pentru Turcia", a mai afirmat Stoltenberg.

Rusia: NATO este din ce în ce mai implicată în conflictul din Ucraina

Kremlinul a afirmat marţi că NATO îşi demonstrează zilnic ostilitatea faţă de Rusia şi devine din ce în ce mai implicată în conflictul din Ucraina, relatează Reuters. "NATO este o organizaţie care ne este ostilă şi care îşi dovedeşte această ostilitate în fiecare zi", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. NATO "face tot ce-i stă în putinţă pentru a-şi arăta cât mai clar implicarea în conflictul privind Ucraina", a adăugat Peskov.

Moscova a afirmat că livrările de arme către Ucraina de către state ale NATO prelungesc conflictul şi cresc posibilitatea unei noi escaladări. Kievul şi Occidentul spun că livrările de echipamente militare avansate sunt cruciale pentru a ajuta Ucraina să se apere în faţa ofensivei Rusiei, menţionează Reuters.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri externe » Stoltenberg: Putin pregăteşte noi ofensive, trebuie să ajutăm mai mult Ucraina. Kremlinul acuză iar NATO că se implică tot mai mult