Strada pe care se află ambasada Rusiei la Washington a primit numele unui opozant rus asasinat în 2015
Strada pe care se află Ambasada Rusiei la Washington a fost denumită după opozantul rus Boris Nemţov.
Strada pe care se află Ambasada Rusiei la Washington a fost denumită după opozantul rus Boris Nemţov, care a fost asasinat în anul 2015, în apropiere de Kremlin, scrie bbc.com.
Consiliul local a transmis că membrii acestuia au votat în unanimitate numirea străzii după „activistul pentru democraţie asasinat”.
Potrivit unui comunicat al consiliului, decizia se referă la „porţiunea din Wisconsin Avenue care se află în faţa Ambasadei Rusiei”.
Mai mulţi politicieni ruşi au criticat această decizie, unul dintre aceştia numind-o „un truc murdar”.
- Bulgaria vrea să depună cererea de aderare la anticamera Zonei Euro până în luna iulie
- România şi Ucraina ar putea semna un protocol privind dreptul românilor din ţara vecină de a învăţa în limba...
- O tânără de 23 de ani a fost împinsă în faţa metroului, de un bărbat, din senin. Scenariul pare tras la...
Agenţia de presă rusă Interfax l-a citat pe Vladimir Zhirinovsky, liderul partidului LDPR, spunând că autorităţile americane „vor în mod conştient să facă trucuri murdare în faţa Ambasadei Rusiei”.
Un alt politician din Partidul Comunist, Dmitry Novikov, a declarat pentru Interfax: „Autorităţile americane sunt absorbite de mult timp de propriul lor joc de a interveni în afacerile interne ale Rusiei”.
Boris Nemţov, un critic vocal al preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost împuşcat în februarie 2015, în timp ce se îndrepta către locuinţa lui, după ce părăsise un restaurant din Moscova. Un mic memorial amplasat în apropierea locului în care a fost ucis a fost vandalizat de mai multe ori sau a fost eliminat în timpul nopţii de persoane angajate să cureţe strada.
Fiica lui Nemţov, Zhanna, a vizitat Washington la începutul lunii decembrie cu scopul de a milita pentru schimbarea denumirii străzii.
„Actualul regim politic din Rusia vrea să şteargă amintirea tatălui meu, crezând, în mod corect, că simbolurile sunt importante şi că pot inspira şi facilita schimbarea”, a spus ea consiliului.
Ea a adăugat că tatăl ei a fost „un patriot deschis la minte al Rusiei”, care merită să fie comemorat.
„Deocamdată nu îl putem comemora în Rusia, pentru că există o rezistenţă fără precedent din partea autorităţilor ruse. Însă, avem şansa să o facem aici, unde ar fi foarte dificil de atacat”, a mai spus diica lui Boris Nemţov.
În 2017, cinci bărbaţi ceceni au fost condamnaţi la închisoare pentru uciderea lui Boris Nemţov, dar familia şi susţinătorii acestuia susţin că persoana care a ordonat asasinarea lui a rămas în libertate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰