Antena Meniu Search
x

Studentă afgană din Kabul, după venirea talibanilor: "E nevoie să ard tot ce am realizat. Bărbații se uită cu ură la femeile educate”

O studentă afgană a făcut o serie de mărturisiri pentru The Guardian despre situaţia actuală din Afganistan, după ce talibanii au preluat puterea. Tânăra povesteşte despre ceea ce se întâmplă în capitala Kabul în aceste zile şi despre impactul pe care venirea la putere a talibanilor îl are asupra locuitorilor, în special a femeilor.

de Redactia Observator

la 17.08.2021, 12:49

Vezi și

"Mă îndreptam spre universitate pentru cursuri, când am observat un grup de femei care ieşeau dintr-un cămin destinat lor. Le-am întrebat ce s-a întâmplat, iar una dintre ele mi-a spus că poliţia îi evacuează deoarece talibanii au ajuns în Kabul şi vor agresa femeile", povesteşte tânăra.

Studenta vorbeşte şi despre faptul că locuitorilor le-a fost interzis să folosească transportul în comun, transmite The Guardian. Şoferii le-au interzis oamenilor să intre în maşini pentru că nu îşi doreau să îşi asume responsabilitatea de a transporta femei. Au fost momente de haos şi pentru cele care locuiau în căminele din afara capitalei Kabul, care au fost speriate şi confuze pentru că nu ştiau ce se va întâmpl cu ele. Tânăra povesteşte că bărbaţii aflaţi în apropiere nu făceau altceva decât să îşi bată joc de femeile şi fetele de acolo, amuzându-se pe baza terorii provocate asupra lor. 

Femeia spune că a fost nevoită să renunţe brusc la activităţile pe care le desfăşura de multă vreme, pentru a putea fugi din calea talibanilor. "Mi-am părăsit biroul cu ochii în lacrimi şi mi-am luat rămas bun de la toţi colegii mei. Ştiam că aceea va fi ultima mea zi la acea slujbă. După patru ani, am fost nevoită să închid laptopul de la care am servit atât de mulţi oameni", a spus studenta.

Talibanii au preluat puterea în Afganistan

Pe acelaşi subiect

După ce a terminat cu rezultate bune două universităţi afgane, tânăra se pregătea să încheie în noiembrie cursurile Universităţii Americane din Afganistan, însă toate aceste planuri au fost spulberate în urma apariţiei talibanilor. "Am muncit atâtea zile şi nopţi pentru a deveni persoana care sunt astăzi, iar în această dimineaţă, când am ajuns acasă, primul lucru pe care l-am făcut alături de surorile mele a fost să ne ascundem actele de identitate, diplomele şi certificatele pe care le obţinusem de-a lungul anilor. Au fost momente devastatoare. În Afganistan nu ni se permite în acest moment să fim cunoscuţi drept oamenii care suntem cu adevărat", a povestit ea.

Preluarea puterii de către talibani aduce schimbări majore pe teritoriul Afgnistanului. Saloanele de înfrumuseţare au fost desfiinţate, oamenii ezită să râdă cu voce tare sau să asculte melodiile preferate, n timp ce cafenelele sunt goale. "Tot ce am putut vedea în jurul meu au fost doar feţele înfricoşătoare ale femeilor şi feţele pline de ură ale bărbaţilor cărora nu le place ca femeile să fie educate, să lucreze şi să aibă libertate. În loc să stea alături de noi şi să ne susţină, ei stau altături de talibani şi le oferă şi mai multă putere", a mărturisit tânăra.

Femeile, ţinta principală a talibanilor

Femeia de 24 de ani spune că toată munca ei va fi distrusă: "Am ţesut covorare pentru a-mi putea asigura o educaţie. M-am confruntat cu multe provocări financiare şi aveam o mulţime de planuri pentru viitor. Nu mă aşteptam că totul va ajunge aşa. Se pare că e nevoie să ard tot ce am realizat în aceşti 24 de ani de viaţă. Este riscant să deţinem diplome universitare, premii sau chiar cărţi de identitate. Nu mă aşteptam să ajungem la momentul în care să fim privaţi de toate drepturile noastre şi să ne reîntoarcem în timp cu 20 de ani. După mulţi ani de luptă pentru libertate şi pentru drepturile noastre trebuie să ne ascundem identitatea. În ultimele luni, pe măsură ce talibanii au preluat controlul în provincii, sute de oameni şi-au părăsit locuinţele şi au venit la Kabul pentru a-şi salva fetele şi soţiile. Au început să locuiască pur şi simplu în parcuri, în aer liber", povesteşte femeia.

Poveştile oamenilor aflaţi sub teroarea talibanilor au impresionat-o pe tânăra care povesteşte cu lacrimi în ochi momentele copleşitoare la care sunt martori locuitorii din Afganistan. "Nu mi-am putut opri lacrimile când am auzit poveștile unor familii. Un bărbat și-a pierdut fiul în război și nu mai avea bani să plătească taxiul care l-a adus la Kabul, așa că și-au dat nora în schimbul sumei pe care o aveau de achitat. Cum poate valoarea unei femei să fie egală cu costul unei călătorii?"

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri externe » Studentă afgană din Kabul, după venirea talibanilor: "E nevoie să ard tot ce am realizat. Bărbații se uită cu ură la femeile educate”