Antena Meniu Search
x

STUDIU. SUA, lovite de cea mai gravă "megasecetă" din ultimii 1.200 de ani. Oamenii de ştiinţă avertizează că urmează decenii şi mai secetoase

Vestul american a fost lovit în ultimele două decenii de ceea ce oamenii de știință spun acum că este cea mai extremă "megasecetă" din ultimii cel puţin 1.200 de ani, informează The Guardian. Într-un nou studiu, publicat luni, cercetătorii au remarcat, de asemenea, că schimbările climatice cauzate de om sunt un factor important al condițiilor distructive și au oferit un prognostic sumbru: urmează decenii și mai secetoase.

de Redactia Observator

la 15.02.2022, 15:52

STUDIU. SUA, lovite de cea mai gravă "megasecetă" din ultimii 1.200 de ani. Oamenii de ştiinţă avertizează că urmează decenii şi mai secetoase
- Shutterstock

"Oricine a fost atent știe că vestul a fost uscat în majoritatea timpului în ultimele două decenii”, spune Park Williams, cercetător la Universitatea din California, Los Angeles și autorul principal al studiului. "Acum știm din cele mai recente studii că este uscat nu numai comparat cu perioade recente, ci și în contextul ultimului mileniu", mai spune el

Creșterea globală temperaturii – rezultatul încălzirii cauzate de oameni – a jucat un rol important. Alte studii arată că criza climatică "va spori din ce în ce mai mult șansele unor megasecete lungi, larg răspândite și severe", scriu cercetătorii. Întrucât vestul se află acum în mijlocul celei mai secetoase perioade din istoria cunoscută, "cel mai rău pare deja să se împlinească".

Cercetarea se bazează pe concluziile unui studiu anterior, condus tot de Williams, care a clasat perioada dintre 2000 și 2018 drept a doua cea mai uscată din ultimele 12 secole. Ultimii doi ani incredibil de secetoși – care au fost marcați de valuri de căldură record, retragerea rezervoarelor naturale și o creștere a incendiilor de vegetaţie au fost suficienți pentru a împinge această perioadă pe primul loc.

Privind nivelurile de umiditate din sol, echipa de climatologi de la UCLA, NASA și Universitatea Columbia s-a concentrat asupra peisajelor din Montana până în nordul Mexicului de la nord la sud și de la Oceanul Pacific până la Munții Stâncoși. Ei au analizat datele colectate de inele plasate pe copaci, care au oferit indicii despre nivelul de umiditate al solului de-a lungul secolelor. Inelele care apar mai aproape unul de altul arată modele de creștere reduse care apar în perioadele secetoase.

Pe acelaşi subiect

Așa-numitele megasecete, care se caracterizează prin perioade prelungite de uscăciune care se întind pe mai mult de două decenii, se întind de-a lungul istoriei, au descoperit cercetătorii. Conform constatărilor lor, deficitele de umiditate din sol s-au dublat în ultimii 22 de ani, comparativ cu nivelurile din anii 1900. Încălzirea cauzată de om a reprezentat o creștere cu 42% a severității, conchid studiile.

În mod îngrijorător, vestul american se confruntă cu o traiectorie ascendentă, avertizează cercetătorii. Au existat multe studii care arată legătura dintre încălzirea cauzată de om, secetă și modul în care aceste catastrofe climatice se agravează. O mare parte de cercetări au arătat cum valurile de căldură vor deveni mai mari, mai extreme și mai frecvente. Dar dovezile oferite în acest studiu plasează aceste condiții într-un context istoric mai larg, arătând cât de rapid se dezvoltă aceste schimbări.

Experții și susținătorii speră că va servi drept un apel la arme pentru a se pregăti pentru un viitor care se apropie cu pași repezi. Deja, sistemele nesustenabile au început să nu mai fie relevante. "Ne uităm la scăderea contului nostru bancar de apă", spune Williams, "și știm că în cele din urmă trebuie să ne încetinim cheltuielile înainte ca contul să se epuizeze".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » STUDIU. SUA, lovite de cea mai gravă "megasecetă" din ultimii 1.200 de ani. Oamenii de ştiinţă avertizează că urmează decenii şi mai secetoase