Antena Meniu Search
x

Cel mai înalt ghețar din lume se topește într-un ritm accelerat. Gheața formată în 2.000 de ani a dispărut în 25 de ani

Cel mai înalt ghețar din de pe Everest se topește într-un ritm accelerat din cauza încălzirii globale, scrie CNN. Descoperirea servește drept avertisment că topirea rapidă a ghețarilor în unele dintre cele mai înalte zone de pe Pământ ar putea avea un impact devastato, ducând la formarea mai frecventă a avalanșelor și reducerea surselor de apă de care depind aproximativ 1,6 miliarde de oameni care trăiesc în zonele muntoase. 

de Redactia Observator

la 04.02.2022, 14:26

Cel mai înalt ghețar de pe Everest se topește într-un ritm accelerat. Gheața formată în 2.000 de ani a dispărut în 25
Cel mai înalt ghețar de pe Everest se topește într-un ritm accelerat. Gheața formată în 2.000 de ani a dispărut în 25 - Profimedia Images

În urma unei expediții din 2019, o echipă de cercetători a colectat probe pentru a stabili istoricul climatic. Au instalat și două stații meteo automate pentru a observa cum sunt afectați cei mai înalți ghețari din lume de încălzirea globală. 

Potrivit rezultatelor expediției, gheața care s-a format în 2.000 de ani s-a topit în aproximativ 25 de ani, ceea ce înseamnă că stratul s-a subțiat într-un ritm de 80 de ori mai rapid decât cel de formare.

„Efectul se vede tot mai mult de la sfârșitul anilor 1990”, a declarat Paul Mayewski, directorul Institutului pentru Schimbările Climatice de la Universitatea din Maine. Schimbările climatie provocate de om au perturbat inclusiv echilibrul pe care-l asigurau suprafețele acoperite de zăpadă. „Este o schimbare radicală față de ceea ce a fost resimțit în acea zonă, probabil de când munții au început să fie locuiți. S-a întâmplat foarte repede”, a mai adăugat Mayewski.

Totodată, rata actuală de topire ar face expedițiile pe Muntele Everest mult mai dificile, deoarece stratul de zăpadă și gheață se va subția și mai mult în următoarele decenii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiinta » Cel mai înalt ghețar din lume se topește într-un ritm accelerat. Gheața formată în 2.000 de ani a dispărut în 25 de ani