Antena Meniu Search
x

Curs valutar

SUA avertizează că Rusia încearcă să submineze alegerile prezidenţiale din Republica Moldova

Casa Albă a avertizat, marţi, că Rusia încearcă să submineze viitoarele alegeri prezidenţiale din Republica Moldova. Potrivit lui John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, Moscova a cheltuit milioane de dolari pentru a influenţa scrutinul de duminică. 

de Redactia Observator

la 16.10.2024 , 08:12

SUA avertizează că Rusia încearcă să submineze alegerile prezidenţiale din Republica Moldova SUA avertizează că Rusia încearcă să submineze alegerile prezidenţiale din Republica Moldova - Profimedia

Republica Moldova organizează duminică alegerile prezidenţiale, precum şi un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană.

"Rusia lucrează activ pentru a submina alegerile din Moldova şi integrarea sa europeană. În ultimele câteva luni, Moscova a alocat milioane de dolari pentru a influenţa alegerile prezidenţiale din Moldova. Evaluăm că aceşti bani au fost direcţionaţi către finanţarea partidelor sale preferate şi către răspândirea dezinformării pe reţelele sociale, în favoarea campaniilor acestora", a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, potrivit AFP, conform News.ro. Kirby a mai acuzat anterior Rusia că încearcă să destabilizeze Moldova, afirmând anul trecut că scopul său final este să aducă un guvern pro-Moscova la Chişinău.

Moldova îşi alege duminică viitorul preşedinte

Articolul continuă după reclamă

Alegătorii din Moldova se vor prezenta duminică la urne pentru a-l alege pe următorul preşedinte al ţării. Printre candidaţi se numără preşedinta în exerciţiu, pro-europeana Maia Sandu, fostul procuror Alexandr Stoianoglo - care este susţinut de Partidul Socialist, pro-Rusia - şi alţi nouă pretendenţi.

Pe acelaşi subiect

Tot duminică, se va desfășura și un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană. Alegătorii vor fi întrebați dacă ar trebui modificată Constituţia pentru a face din aderarea la UE o aspiraţie oficială a ţării, similar cu modificările aduse Constituţiei Georgiei în 2017.

La începutul acestei luni, poliţia moldoveană a declarat că a descoperit o vastă schemă de cumpărare a voturilor, prin care 15 milioane de dolari care ar fi fost transferaţi din Rusia de către persoane legate de oligarhul fugar Ilan Şor. Fostul politician, care trăieşte în prezent în Rusia şi a fost condamnat în lipsă pentru fraudă anul trecut, a susţinut că plăţile au fost legale şi a acuzat autorităţile moldovene de transformarea ţării într-un "stat poliţienesc". Ca răspuns la presupusa ingerinţă rusă, Uniunea Europeană a aprobat sancţiuni împotriva a cinci persoane şi a unei entităţi înainte de alegerile din Moldova.

Fostă republică sovietică, Moldova a fost divizată timp de decenii între strângerea legăturilor cu Uniunea Europeană şi menţinerea unor relaţii amiabile cu Moscova. Maia Sandu, care l-a învins pe fostul preşedinte Igor Dodon în 2020, a promis iniţial să echilibreze relaţiile între Occident şi Rusia. Cu toate acestea, relaţiile cu Moscova s-au înrăutăţit de la invazia la scară largă a Ucrainei, Sandu acuzând Kremlinul de amestec în politica moldovenească. 

UE, care a acordat Moldovei statutul de candidat în iunie 2022, a anunţat săptămâna trecută un sprijin financiar record de 1,8 miliarde de euro (2 miliarde de dolari) pentru ţară. Votul de duminică va avea loc pe fondul unei crize economice cauzate de creşterea preţurilor la energie şi de critici dure la adresa autorităţilor, scrie TASS, potrivit News.ro. O serie de forţe de opoziţie, inclusiv blocul Victoria, nu au fost autorizate să participe la procesul electoral şi au reclamat, de asemenea, presiuni din partea forţelor de ordine. În plus, cele mai mari canale TV din ţară, care ofereau o platformă opoziţiei, au fost închise. Liderilor blocului le-au fost blocate conturile de Facebook şi Instagram şi canalele Telegram, arată agenţia de presă oficială a Kremlinului.

Meta a eliminat conturi false în Republica Moldova care vizau vorbitorii de limbă rusă cu o campanie anti-europeană

Meta Platforms a anunţat vineri că a eliminat o reţea de conturi de grup care viza vorbitorii de limbă rusă din Republica Moldova şi susţineau partidele proruse înainte de alegerile din 20 octombrie din această ţară, invocând încălcarea politicii companiei privind conturile false, relatează Reuters.

La rândul lor, autorităţile din Republica Moldova au anunţat că au blocat zeci de canale Telegram şi chatbot-uri legate de o campanie prin care alegătorilor li să promiteau bani pentru a vota „nu” la referendumul de săptămâna viitoare pe tema apartenenţei la UE, referendum organizat în paralel cu alegerile prezidenţiale. Conturile Meta false postau critici la adresa Maiei Sandu, a politicienilor pro-europeni şi a legăturilor strânse dintre Moldova şi România şi susţineau partidele pro-ruse din Moldova, a declarat compania, care a precizat că operaţiunea sa a vizat 12 conturi de ştiri fictive, în limba rusă, care pozau în entităţi independente cu prezenţă pe mai multe servicii de internet, inclusiv Facebook şi Instagram, deţinute de Meta, precum şi pe Telegram, OK.ru şi TikTok.

Meta a transmis că a eliminat şapte conturi de Facebook, 23 de pagini, un grup şi 20 de conturi de pe Instagram pentru încălcarea "politicii sale de comportament neautentic coordonat". Aproximativ 4.200 de conturi urmăreau una sau mai multe dintre cele 23 de pagini şi aproximativ 335.000 de conturi urmăreau unul sau mai multe dintre conturile de Instagram, a declarat Meta.

AFP: Votul din Moldova, un test pe drumul pro-european

Moldova se confruntă cu o opţiune decisivă în alegerile prezidenţiale de duminică şi referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană, care se desfăşoară în umbra războiului din Ucraina vecină, scrie AFP. Preşedinta proeuropeană în exerciţiu, Maia Sandu, este favorita clară în faţa altor 10 candidaţi din fosta republică sovietică cu 2,6 milioane de locuitori.

Sandu şi alţi oficiali de rang înalt au acuzat Rusia de încercarea de a influenţa votul prezidenţial şi referendumul organizat în aceeaşi zi. "Ştim că Federaţia Rusă investeşte mulţi bani în propagandă aici", a declarat pentru AFP Augustina Dogot, angajată a serviciului vamal.

Maia Sandu, în vârstă de 52 de ani, fost economist al Băncii Mondiale, care în 2020 l-a învins cu un scor mai mare decât se aştepta pe titularul funcţiei susţinut de Moscova, Igor Dodon, este creditată acum cu 36% din intenţiile de vot, potrivit unui sondaj recent al think tank-ului WatchDog. Principalul său contracandidat, Alexandr Stoianoglo, un fost procuror în vârstă de 57 de ani, susţinut de socialiştii pro-ruşi, este cu mult în urmă, la 10 la sută. Dar este puţin probabil ca Sandu să obţină 50% din voturi duminică, ceea ce va duce la un al doilea tur de scrutin, pe 3 noiembrie, care "ar urm să fie mai strâns", consideră analistul WatchDog Valeriu Paşa.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri externe » SUA avertizează că Rusia încearcă să submineze alegerile prezidenţiale din Republica Moldova