Antena Meniu Search
x

Curs valutar

SUA avertizează Iranul: Va suferi consecinţe "cataclismice" dacă atacă Israelul

Iranul va suferi consecinţe "cataclismice" în cazul unui atac asupra Israelului, a declarat vineri un înalt oficial american care a cerut anonimatul, transmite AFP, citată de Agerpres.

de Redactia Observator

la 17.08.2024 , 06:32

SUA avertizează Iranul: Va suferi consecinţe "cataclismice" dacă atacă Israelul
- Profimedia

"Am dori să-i descurajăm pe iranieni (...) să meargă pe această cale, întrucât consecinţele ar fi cataclismice, în special pentru Iran", a indicat acest oficial, avertizând Teheranul împotriva oricărui atac care ar putea "face să eşueze" discuţiile delicate privind un armistiţiu în Fâşia Gaza.

Israel a cerut ajutorul Franţei şi Marii Britanii în eventualitatea unui război

Ministrul israelian de externe Israel Katz a declarat vineri mai devreme că se aşteaptă ca aliaţii Israelului să se alăture ţării sale pentru a "ataca Iranul", dacă acesta din urmă recurge la un atac asupra Israelului, declaraţie făcută în timpul unei întrevederi cu omologii săi francez şi britanic, cerându-le acestora explicit sprijinul în acest sens, alături de un sprijin similar din partea SUA.

Articolul continuă după reclamă

Miniştrii de externe francez şi britanic efectuează o vizită comună în Israel şi teritoriile palestiniene pentru a aborda modalităţi de evitare a escaladării conflictelor regionale, în contextul războiului din Fâşia Gaza între Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas şi tensiunilor dintre Israel şi Iran după ce liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost asasinat pe 31 iulie la Teheran. Iranul a atribuit asasinatul Israelului, care nu a confirmat implicarea sa, dar nici nu a negat-o.

Cu câteva ore înainte fusese ucis şi comandantul-şef al grupării Hezbollah, Fuad Shukr, într-un bombardament într-o suburbie a capitalei libaneze Beirut, atac de data aceasta recunoscut de Israel. Iranul şi grupările sale aliate în "axa rezistenţei" contra Israelului au promis răzbunare pentru cele două asasinate, iar Israelul stă de atunci într-o aşteptare tensionată a unei riposte iraniene, ameninţând la rândul său cu represalii militare puternice dacă va fi atacat.

Pe de altă parte, discuţiile privind o încetare a focului şi eliberarea ostaticilor israelieni deţinuţi de mişcarea islamistă palestiniană Hamas în Fâşia Gaza urmează să fie reluate săptămâna viitoare la Cairo în jurul unei noi propuneri americane, potrivit unei declaraţii comune emise vineri de SUA, Qatar şi Egipt, principalii mediatori între Israel şi Hamas, deşi gruparea palestiniană a transmis că respinge iniţiativa Washingtonului.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Declinul demografic se accentuează. Este necesară intervenţia statului pentru stimularea creşterii natalităţii?
Observator » Ştiri externe » SUA avertizează Iranul: Va suferi consecinţe "cataclismice" dacă atacă Israelul