Antena Meniu Search
x

SUA: Chuck Hagel demisionează din funcţia de secretar al Apărării

Secretarul american al Apărării Chuck Hagel demisionează luni, prima "victimă" din cadrul Executivului a colapsului majorităţii democrate, apropiate preşedintelui, în Senat, dar şi din echipa pentru Securitate Naţională

Secretarul american al Apărării Chuck Hagel demisionează luni, prima "victimă" din cadrul Executivului a colapsului majorităţii democrate, apropiate preşedintelui, în Senat, dar şi din echipa pentru Securitate Naţională

Preşedintele Barack Obama, care urmează să anunţe demisia lui Hagel, a decis să-i ceară secretarului Apărării - singurul republican din echipa sa pentru Securitate Naţională - să demisioneze încă de vineri, după o serie de întâlniri în ultimele două săptămâni, potrivit unor oficiali de rang înalt din cadrul administraţiei, relatează The New York Times online.

Ei au catalogat decizia lui Obama ca o recunoaştere a faptului că ameninţarea reprezentată de gruparea Statul Islamic (SI) necesită alt tip de competenţe decât cele aşteptate de la Hagel. Un republican cu experienţă militară, sceptic faţă de Războiul din Irak, Hagel a fost instalat să administreze retragerea din Afganistan şi reducerea bugetului Pentagonului în contextul crizei.

"Următorii doi ani necesită alt tip de concentrare", a declarat un oficial din cadrul administraţiei sub protecţia anonimatului. El a insistat că Hegel nu a fost concediat, precizând că acesta a iniţiat discuţii despre viitorul său cu preşedintele, în urmă cu două săptămâni, şi că cei doi au fost de acord că a avenit timpul să părăsească funcţia.

Membri ai echipei lui Hagel au declarat în ultima perioadă că acesta se aştepta să-şi ducă mandatul la capăt. Îndepărtarea sa pare să fie un efort al Casei Albe de a arăta că este sensibilă la critici cu privire la reacţia iniţială a Guvernului într-o serie de probleme în domeniul securităţii naţionale, inclusiv răspunsul faţă de epidemia de Ebola şi faţă de ameninţarea reprezentată de SI.

Înainte de anunţarea demisiei, oficiali din administraţie speculează cine va fi înlocuitorul. În fruntea listei se află Michèle Flournoy, fost subsecretar al Apărării, urmată de senatorul Jack Reed, un democrat din Rhode Island şi fost ofiţer în forţele aeriene, şi Ashton B. Carter, un fost adjunct al secretarului Apărării.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » SUA: Chuck Hagel demisionează din funcţia de secretar al Apărării