Antena Meniu Search
x

LIVE UPDATE din Afganistan. Americanii controlează zona militară de pe aeroportul din Kabul. Nemții au evacut doar șapte persoane

Într-un discurs adresat naţiunii, preşedintele Joe Biden a declarat că SUA nu va continua să pună în pericol viaţa militarilor săi în Afganistan, subliniind că nu regretă decizia de a retrage trupele. Totodată, SUA au discutat luni despre situaţia din Afganistan cu China şi Rusia, ţări care şi-au manifestat deja intenţia de a avea contacte cu insurgenţii.

de Redactia Observator

la 17.08.2021, 16:22

  • Președintele american Joe Biden şi-a a apărat decizia de a retrage armata din Afganistan
  • El a recunoscut că țara a cedat mai repede decât se așteptase, dar a reiterat faptul că nu „regretă decizia”
  • Liderul german Angela Merkel a declarat că acum se concentrează pe evacuarea celor care au lucrat cu forțele germane
  • Ieri au fost scene disperate la aeroportul din Kabul, în timp ce locuitorii încercau să fugă - trei bărbați ar fi murit după ce au căzut dintr-un avion de care s-au agățat disperați la decolare
  • Secretarul general al ONU, António Guterres, a cerut comunității internaționale să nu abandoneze poporul din Afganistan

Talibanii au cucerit Afganistanul. www.observatornews.ro vă ține la curent cu desfășurarea ultimelor evenimente LIVE-TEXT

Cum este azi situația pe aeroportul din Kabul

Talibanii controlează drumurile de acces la Aeroportul Internațional Hamid Karzai din Kabul, ceea ce înseamnă că oricine dorește să intre pe porțile principale ale aeroportului va trebui să fie verificat de militanți. Forțele talibane continuă să controleze mulțimile care încearcă să intre pe aeroport. SUA controlează încă partea militară a aeroportului, care a fost îngrădită ieri după-amiază cu un strat de sârmă ghimpată. Aceasta este păzită de personalul militar american după ce ieri au fost scene de haos în zonă. 

Luni după-amiază, zeci de oameni au fugit disperați pe pistă, unii s-au urcat pe avioane militare americane în timp ce se pregăteau să decoleze. Forțele americane de pe aeroportul din Kabul au ucis luni 2 bărbați înarmați, după ce aceștia au tras asupra trupelor americane. Un al treilea luptător a fost rănit în confruntare. Zborurile comerciale rămân anulate. Cu toate acestea, zborurile de evacuare organizate de guvernele străine sunt în plină desfășurare.

Pe acelaşi subiect

Nemții au evacut doar șapte persoane din Kabul, deși plănuiau să scoată 145

Primul avion militar german care a aterizat în Kabul de la venirea la putere a  talibanilor a reușit să evacueze doar șapte persoane. Accesul la aeroport a devenit periculos din cauza condițiilor „haotice” de la sol, relatează The Guardian. „Avem o situație foarte haotică, periculoasă și complexă la aeroport. Am avut foarte puțin timp, așa că am luat la bord doar oamenii care erau la fața locului”, a declarat ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, pentru ARD.

„Din cauza situației haotice de la aeroport și a schimbului regulat de focuri de armă la punctul de acces de ieri, cetățenilor germani și persoanelor care urmau să fie evacuate nu li se putea acorda acces în aeroport fără protecția armatei germane”, a explicat un purtător de cuvânt al Ministerului german de externe.

Potrivit ziarului Bild, cei șapte indivizi evacuați sunt cinci cetățeni germani, un olandez și un afgan. Planul inițial al guvernului german a fost de a urca în avion până la 145 de persoane, a informat marți presa germană. Dar prezența luptătorilor talibani în jurul aeroportului a împiedicat ambasada să aducă oamenii la aeroport în timp util. Cancelarul Angela Merkel a informat luni parlamentul că trupele americane și turcești dețineau controlul doar asupra unei „insule” din zona militară a aeroportului, a relatat Spiegel, în timp ce talibanii controlau căile de acces. 

A început evacuarea în forță a cetățenilor români din Kabul

Mai mulți cetățeni români au fost evacuaţi din Afganistan şi au ajuns în Dubai. Transportul s-a realizat cu o aeronavă Boeing C-17 Globemaster III a Royal Air Force.  Împreună cu Ministerul Apărării și Forțele Aeriene Române au fost parcurse în regim de urgență, pe parcursul zilei de ieri și al nopții, proceduri pentru deplasarea avionului militar la Kabul în vederea evacuării cetățenilor români.  În cursul nopții zilei de 17 august au părăsit Afganistan încă 16 cetățeni români. De la momentul apelului MAE de ieri către cetățenii români aflați încă în Afganistan și care nu-și notificaseră prezența, de a contacta Ambasada României de la Islamabad, a fost înregistrată prezența a încă 7 cetățeni români. În acest moment, conform evidențelor MAE, mai sunt 27 de cetățeni români aflați în Afganistan.

Evacuare dramatică din Afganistan: 640 de oameni îngrămădiți într-un avion

O fotografie devenită virală pe Twitter arată haosul în care se face evacuarea din Afganistan. Circa 640 de afgani s-au îngrămădit într-un avion C-17 Globemaster III, cu mult peste capacitatea aeronavei americane, în încercarea disperată de a scăpa de răzbunarea talibanilor. Oamenii sunt în principal colaboratori ai fostului regim de la Kabul sau pur și simplu persoane ce au fost în structurile de putere și care ar putea deveni țina insurgenților.

Frica de talibani este atât de mare, încât sute de afgani au lăsat totul în urmă pentru a trece granița - familie, locuință, bunuri. Fără apă, mâncare, obiecte personale, oamenii sunt printre puținii care au reușit să iasă din Afganistan în siguranță, înainte de scenele de haos de pe Aeroportul Internațional din Kabul. Reamintim că luni o adevărată tragedie s-a desfășurat pe aerodromul din capitala afgană, acolo unde mai mulți bărbați, disperați că nu mai pot prinde un loc înăuntru avioanelor, s-au agățat de fuselajul unui avion C-17 și au picat din cer de la sute de metri înălțime.

Afgan găsit mort în trenul de aterizare al unui avion militar Boeing C-17 Globemaster, după decolarea din Kabul

De teama talibanilor, un afgan s-a strecurat în trenul de aterizare al unui avion militar Boeing C-17 Globemaster, fiind găsit mort la câteva ore după ce aeronava a decolat de pe Aeroportul Internațional din Kabul.

Tragedia s-a petrecut în contextul în care au fost scene de haos pe Aeroportul Internațional din Kabul, în cursul zilei de luni, după ce sute de afgani au luat cu asalt aerodromul în speranța că vor prinde un ultim zbor. Pe imaginile ce au făcut înconjurul lumii pe internet se poate observa cum o mulțime de afgani a înconjurat o aeronavă Boeing C-17 Globemaster, iar câțiva tineri chiar s-au agățat de fuselaj, înainte de decolare. Potrivit Politico, purtătorul de cuvânt al Pentagonului încă nu a comentat situația. Armata SUA a trimis încă 5.000 de soldați, din Divizia 82 Aeropurtată precum și pușcași marini, pentru a securiza aeroportul din capitala Afganistanului.

Cum se vede din satelit aeroportul din Kabul

Imaginile din satelit au arătat, luni dimineață, o mulțime de oameni pe pista Aeroportului Internațional din Kabul. Civilii au încercat cu disperare să fugă din Afganistan după ce talibanii au preluat controlul asupra Capitalei. Punctele pe care le vedeți în poze sunt oameni disperați care încearcă să urce într-un avion pentru a putea pleca din Kabul.

Cum s-a văzut din satelit aeroportul din Kabul, unde sute de afgani s-au călcat în picioare, disperați să fugă din calea talibanilor

Profimedia Images

Talibanii au anunțat grațierea tuturor oficialilor guvernamentali

„O amnistie generală a fost declarată pentru toţi... aşa că ar trebui să vă începeţi rutina cu toată încrederea”, se arată într-un comunicat al talibanilor citat de AFP. Acest anunţ vine după mai multe zile în care cei care au lucrat pentru Guvern şi organizaţii sprijinite de Occident - precum translatori ai trupelor americane - s-au temut de repercusiuni.

Talibanii sunt recunoscuţi pentru modul brutal de a pedepsi şi au fost acuzaţi de comiterea de crime de război, învinuiri pe care le-au respins. Militanţii au pătruns duminică în Kabul şi au declarat victorie în faţa armatei afgane care a fost în ultimii 20 de ani instruită de forţele NATO. După retragerea trupelor aliate, în doar câteva săptămâni talibanii au recucerit întreaga ţară, duminică preluând controlul asupra palatului prezidenţial. Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit ţara, anunţând online că a făcut asta pentru a evita vărsarea de sânge. Aparent, el se află în Tadjikistan.

În numai 10 zile, talibanii au cucerit întreaga ţară iar intrarea lor în Kabul a însemnat lovitura de graţie pentru regimul instaurat de Occident. La doar câteva ore după ce le promitea cetăţenilor că îi va proteja, preşedintele Ashraf Ghani a fugit din ţară. Presa din Rusia scrie că preşedintele şi familia sa au plecat cu avionul în Uzbekistan, luând cu ei patru maşini pline cu bani. Rămâne greu de înţeles cum câteva mii de fanatici au reuşit să subjuge, atât de rapid, o ţară cu aproape 39 de milioane de locuitori. 

Veteranii de război americani care cunosc bine Afganistanul oferă câteva explicaţii. Forţele de securitate afghane au fost recrutate şi antrenate superficial, instituţiile statului nu au fost consolidate iar liderii militari şi-au construit palate poleite cu aur.

Președintele Joe Biden: Misiunea noastră nu a fost să construim naţiunea

Luni, președintele american Joe Biden a declarat, într-un discurs adresat națiunii, că Statele Unite au mers în Afganistan pentru a se răzbuna pe cei care au atacat naţiunea la 11 septembrie 2001. Șeful de la Casa Albă a dat asigurări că America va continua să sprijine poporul afgan cu ajutorul diplomaţiei şi a celui umanitar.

"Misiunea noastră nu a fost să construim naţiunea.  Ne-am dus în Afganistan acum aproape 20 de ani cu scopuri clare, să ne răzbunăm pe cei care ne-au atacat la 11 septembrie 2001 şi să fim siguri că al-Qaeda nu va folosi afganii ca bază de atac împotriva noastră. Am făcut asta. Nu am renunţat la prinderea lui Osama bin Laden şi l-am prins. Misiunea noastră nu a fost niciodată să construim o naţiune, să creăm o democraţie. Îmi susţin decizia".

SUA, discuții cu Rusia și China după ce Afganistanul a căzut în mâinile talibanilor

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat, luni, cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov şi cu cel chinez, Wang Yi, despre situaţia de securitate şi eforturile de evacuare din Kabul, a informat Departamentul de Stat, care nu a oferit însă prea multe detalii despre conţinutul discuţiilor.

De asemenea, autorităţile ruse au confirmat informația. Potrivit acestora, cei doi oficiali au discutat despre "contactele ambasadei Rusiei cu reprezentanţii tuturor forţelor politice majore din Afganistan cu scopul de a contribui la asigurarea stabilităţii şi a ordinii publice".

Cei doi "au fost de acord să continue consultările, cu participarea reprezentanţilor Chinei, Pakistanului, a altor ţări interesate şi a ONU, pentru a contribui la crearea condiţiilor prealabile iniţierii unui dialog inter-afgan inclusiv", potrivit unui comunicat al ministerului rus de externe.

Rusia şi China şi-au intensificat contactele cu talibanii după decizia SUA de a părăsi Afganistanul, scrie Agerpres.

Rusia, a cărei invazie în Afganistan, în 1979, s-a încheiat cu un eşec după zece ani de ciocniri cu luptătorii islamişti susţinuţi atunci de Washington, şi-a menţinut ambasada de la Kabul deschisă şi intenţionează să comunice cu talibanii.

Regimul de la Beijing a declarat luni că doreşte "relaţii de prietenie şi cooperare" cu Afganistanul condus de talibani.

ONU: Nu trebuie şi nu putem să abandonăm populaţia Afganistanului

Consiliul de Securitate al ONU a cerut luni crearea, prin negocieri, a unui nou guvern în Afganistan, care să fie ”unit, incluziv şi reprezentativ”, inclusiv prin participarea deplină, în condiţii de egalitate şi reprezentativitate, a femeilor”, transmite Reuters.

Organismul, care include 15 membri, reunit pentru a discuta situaţia din Afganistan, a mai cerut şi oprirea imediată a ostilităţilor şi a încălcării drepturilor omului şi ca toate părţile să permită accesul umanitar neîngrădit, sigur şi imediat.

"Comunitatea internaţională trebuie să se unească pentru a se asigura că Afganistanul nu va mai fi folosit vreodată ca o platformă sau refugiu pentru organizaţiile teroriste", a declarat șeful ONU la o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » LIVE UPDATE din Afganistan. Americanii controlează zona militară de pe aeroportul din Kabul. Nemții au evacut doar șapte persoane