Scene disperate pe aeroportul din Kabul: oamenii se urcă pe avioane. Soldații americani au ucis doi bărbați înarmați, cel puțin 3 oameni au căzut din avion

Redactia Observator

De Redactia Observator.
Publicat: 16.08.2021, 17:38.
Actualizat: 16.08.2021, 18:30

Talibanii au pus din nou stăpânire pe Afganistan, după 20 de ani în care Statele Unite au cheltuit miliarde de dolari pentru a instaura democraţia în ţară. Palatul prezidenţial din Kabul a fost ocupat de fanaticii islamişti, în timp ce guvernele occidentale se străduiesc să-şi evacueze cetăţenii. Disperaţi să fugă din calea talibanilor, mii de oameni s-au călcat în picioare pe aeroportul din Kabul. Mai multe persoane au murit pe aeroport în incidente separate.

Reclamă
Scene disperate pe aeroportul din Kabul: oamenii se urcă pe avioane. Soldații americani au ucis doi bărbați înarmați, cel puțin 3 oameni au căzut din avion

Scene disperate pe aeroportul din Kabul: oamenii se urcă pe avioane.

Profimedia

Talibanii au cucerit Afganistanul. www.observatornews.ro vă ține la curent cu desfășurarea ultimelor evenimente LIVE-TEXT

Soldații americani au ucis doi bărbați înarmați pe aeroportul din Kabul

Citește și:

Forțele americane de pe aeroportul din Kabul au ucis doi bărbați înarmați luni, după ce aceștia au tras asupra lor, potrivit unui oficial american, relatează CNN. Oficialul spune doar că este vorba despre bărbați înarmați iar SUA nu au verificat dacă erau talibani. Americanii cred că acesta a fost un incident izolat. În plus, armata are informații despre un soldat american care ar fi fost rănit prin împușcare într-un alt incident la aeroport, dar circumstanțele nu au fost confirmate, potrivit oficialului. Cel puțin trei afgani care s-au agățat de un avion al forțelor aeriene americane în timp ce decola de pe aeroportul din Kabul au murit după ce au căzut, a declarat un oficial american, citat de WSJ.

Reclamă

Afganii se agață de roțile avioanelor americane care se pregătesc să decoleze. Un video ar surprinde momentul în care două persoane cad din aer de pe avion

Filmări distribuite pe rețelele de socializare par să arate civili afgani care se agață de fuselajul unui avion militar american în timp ce se pregătește să decoleze de pe aeroportul internațional din Kabul. Videoclipurile, pe care BBC nu le-a putut verifica pentru moment, arată numeroși afgani care se țin de partea laterală a avionului de transport militar american în timp ce se deplasează pe pistă. În acest timp mulțimile de oameni aleargă alături.

Potrivit unor mărturii pe rețelele de socializare, care, de asemenea, nu au fost confirmate, cel puțin două persoane au murit după ce au căzut dintr-un avion după ce acesta a decolat, scrie BBC. Cel puțin alte cinci persoane ar fi murit luni dimineață în același aeroport, în timp ce mulțimile de pasageri au încercat să fugă din țară. Nu este clar dacă au fost împușcați sau uciși într-o busculadă, scrie Reuters.

Reclamă
Reclamă
Reclamă

Mesajul transmis talibanilor de România și alte 60 de state

Statele încep să reacţioneze public vizavi de criza din Afganistan, semnând o declaraţie comună, pentru „plecarea în siguranţă şi organizată” a persoanelor care doresc să părăsească ţara.

„Dată fiind situaţia securităţii naţionale, care se deteriorează, sprijinim, facem eforturi pentru a garanta siguranţa şi apelăm la toate părţile să respecte şi să sprijine plecarea în siguranţă şi organizată a cetăţenilor străini şi a afganilor care doresc să părăsească ţara. Cei care se află în poziţii de putere şi autoritate în Afganistan poartă responsabilitatea - şi răspunderea - pentru protejarea vieţii oamenilor şi a proprietăţii şi pentru imediata restabilire a securităţii şi ordinii civile”, se arată în documentul postat duminică seara pe site-ul Departamentului de stat din SUA.

Concret, declaraţia a fost semnată de către Australia, Austria, Bahamas, Belgia, Burkina Faso, Canada, Chile, Columbia, Costa Rica, Coasta de Fildeş, Cehia, Denemarca, Republica Dominicană, El Salvador, Estonia, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Mirconesia, Fiji, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Ghana, Grecia, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Letonia, Liberia, Lichtenstein, Lituania, Luxembourg, Malta , Insulele Marshall, Mauritania, Nauru, Olanda, Noua Zeelandă, Nigeria, Norvegia, Palau, Panama, Paraguay, Polonia, Portugalia, Qatar, Coreea de Sud, Cipru, România, SUA, Sierra Leone, Slovacia, Slovenia, Spania, Surinam, Suedia, Togo, Tonga, Uganda, Regatul Unit al Marii Britanii, Ucraina şi Yemen.

„Cetăţenilor afgani şi străini care doresc să plece trebuie să le fie permis să facă asta; drumurile, aeroporturile şi punctele de trecere a frontierei trebuie să rămână deschise şi calmul trebuie menţinut. Poporul afgan merită să trăiască în siguranţă şi cu demnitate. Noi, în comunitatea internaţională, suntem gata să îi ajutăm”, promit statele semnatare.

Cel puțin cinci morți pe aeroportul din Kabul. Scene de haos și disperare

Trupele trimise de Statele Unite în Afganistan au preluat controlul asupra aeroportului internaţional din Kabul pentru a evacua personalul american şi al aliaţilor. Între timp mii de afgani încă încearcă să fugă din țară. Imagini de haos și disperare au fost filmate duminică seară și luni dimineață pe aeroportul din Kabul.

Oamenii s-au înghesuit să plece din orașul controlat de talibani. Cel puțin cinci persoane au fost ucise pe aeroport, în timp ce sute de persoane au încercat să intre cu forța în avioanele care părăseau capitala afgană, au declarat martori pentru Reuters.

Un martor a povestit că a văzut cadavrele a cinci persoane fiind duse într-un vehicul. Un alt martor a spus că nu este clar dacă victimele au fost ucise cu focuri de armă sau într-o busculadă. Trupele americane, care controlează aeroportul, au tras luni dimineață focuri de armă în aer pentru a împrăștia mulțimea, a spus un oficial american.

Disperaţi să prindă un loc în avioane, mai mulţi afgani forţează intrarea în avione. Încă de noaptea trecută, mii de oameni aşteaptă să fie evacuaţi pe aeroportul din Kabul, direct de pe piste. O imagine ce aminteşte de retragerea americanilor din Vietnam, în 1975.

Talibanii au proclamat Emiratul Islamic al Afganistanului

Într-o ofensivă fulgerătoare de numai zece zile, talibanii au cucerit pe rând provinciile şi marile oraşe din Afganistan, fără să întâmpine o rezistenţă serioasă. Iar în final au ocupat şi capitala. Preşedintele afgan a fugit în străinătate iar liderii islamişti s-au instalat în palatul prezidenţial.

Au proclamat că Afganistanul a redevenit "Emirat Islamic", ca înaintea invaziei americane din 2001. Militanții au preluat cea mai mare parte a Afganistanului în câteva zile, în timp ce SUA se străduiește să se retragă după 20 de ani de război.

”Ne bucurăm de sprijinul poporului din Afganistan, prin urmare cred că avem dreptul la legitimitate şi la recunoaştere” a transmis Suhail Shaheen, purtătorul de cuvânt al talibanilor.

Artist afgan: Vom fi daţi înapoi cu sute şi sute de ani

Cu doar câteva zile în urmă, armata americană aprecia că oraşul Kabul nu va fi ameninţat decât peste o lună. Acum, Statele Unite şi Marea Britanie trimit în Afganistan noi trupe dar nu pentru a se opune talibanilor ci pentru a-i evacua pe cetăţenii lor.

Franţa, Germania, Olanda şi alte ţări occidentale iau măsuri în acelaşi sens. Vor fi evacuaţi şi numeroşii localnici care au colaborat cu occidentalii şi ar deveni ţinta răzbunării talibanilor. Dar mulţi alţi afgani nu au altă opţiune decât să rămână în ţară şi să suporte rigorile noului regim.

”Orice formă de artă va fi interzisă. Nu va mai fi nici muzică, nici televiziune, nu vor mai exista picturi murale sau altfel de picturi. Eu ştiu cum a fost şi ştiu cum va fi: vom fi daţi înapoi cu sute şi sute de ani” se plânge un artist afgan.

Unele ţări sunt, însă, gata să recunoască regimul talibanilor: Pakistanul, aliatul lor dintotdeauna, dar şi Rusia, Turcia sau China.

Politica Emiratului: Toți respectă legea islamică Sharia

”Politica Emiratului este ca atât băieţii, cât şi fetele să meargă la şcoală dacă respectă legea islamică Sharia. Dacă poartă vălul islamic, fetele de orice vârstă pot să înveţe, nu e nicio problemă” a spus șeful numit de talibani pentru departamentul educației provinciale, Mawlawi Janat Gul Aziz.

Revenirea talibanilor la putere este o grea lovitură pentru prestigiul Statelor Unite. Preşedintele Joe Biden este deja criticat pentru retragerea trupelor din Afganistan. Dar cel ce a iniţiat negocieri cu talibanii, în vederea retragerii, a fost predecesorul său, Donald Trump. Iar sondajele arată că peste 50 la sută din americani aprobă, fără entuziasm, finalul lipsit de glorie al celui mai lung război din istoria Statelor Unite.

Talibanii susțin că situația din Afganistan este pașnică

Armata americană a securizat zona şi a preluat controlul traficului aerian. Zborurile comerciale au fost, în mare parte, suspendate, blocând mii de oameni, afgani şi cetăţeni străini.

Imaginile video din ultimele 24 de ore arată cum sute de oameni alergau spre aeroport după ce militanţii au preluat controlul palatului prezidenţial. Statele Unite au transmis că întreg personalul ambasadei sale a fost dus la aeroport, iar aproximativ 6.000 de militari au fost trimişi de Washington pentru a asista operaţiunea.

Oficialii talibani au declarat că situația din Afganistan este pașnică, nu sunt raportate ciocniri în țara la o zi după ce militanții au preluat capitala Kabul. "Situația este pașnică, conform rapoartelor noastre", a declarat un oficial fără nume pentru agenția de presă Reuters.

China și Rusia nu-și închid ambasadele din Kabul

În timp ce SUA și aliații săi evacueză Capitală, China și Rusia au indicat că nu intenționează să-și închidă ambasadele. China și-a avertizat cetățenii să „rămână în interior” și să fie atenți, dar a spus că a cerut „diferitelor facțiuni din Afganistan” să asigure siguranța cetățenilor săi.

Ministerul rus de externe a declarat, de asemenea, duminică presei de stat că guvernul nu intenționează să evacueze ambasada. Reprezentanții talibani au vizitat China la sfârșitul lunii iulie, unde s-au întâlnit cu ministrul de externe Wang Yi. Întâlnirea de atunci era privită ca o recunoaștere internațională a talibanilor ca forță politică.

Ministerul de externe al Chinei a declarat că Beijingul nu se va implica în afacerile interne ale Afganistanului. Presa rusă scrie azi despre evenimentele din Afganistan că reprezintă o amenințare pentru Rusia și aliații săi. „Afganistanul poate fi transformat într-o zonă de pregătire pentru terorism și trafic de droguri”.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Citește și
Fetița afgană de 9 ani, vândută de tată unui bărbat de 55 de ani, a fost salvată. Copila a povestit chinurile la care a fost supusă de soț
Extern• ieri la 17:18
Fetița afgană de 9 ani, vândută de tată unui bărbat de 55 de ani, a fost salvată. Copila a povestit chinurile la care a fost supusă de soț
Fetița afgană de 9 ani, vândută de tată unui bărbat de 55 de ani, a fost salvată. Copila a povestit chinurile la care a fost supusă de soț
recomandari pe a1.ro
Numele lui Nuțu Cămătaru e pe buzele tuturor, dar puțini știu că are o fiică așa frumoasă. Cum arată Oana
Numele lui Nuțu Cămătaru e pe buzele tuturor, dar puțini știu că are o fiică așa frumoasă. Cum arată Oana
Reguli noi pentru televiziunile din Afganistan. Actriţele nu au voie să apară în seriale. Prezentatoarele de ştiri, obligate să poarte batic
Extern• pe 22.11.2021 la 08:57
Reguli noi pentru televiziunile din Afganistan. Actriţele nu au voie să apară în seriale. Prezentatoarele de ştiri, obligate să poarte batic
Reguli noi pentru televiziunile din Afganistan. Actriţele nu au voie să apară în seriale. Prezentatoarele de ştiri, obligate să poarte batic
Reclamă
Top știri
Tineri iubiți, spulberați de TIR pe o șosea din Mureș. "Mergeam regulamentar. M-a lovit atât de tare, încât TIR-ul a sărit"
1
Eveniment • ieri la 08:09

Tineri iubiți, spulberați de TIR pe o șosea din Mureș. "Mergeam regulamentar. M-a lovit atât de tare, încât TIR-ul a sărit"

Tineri iubiți, spulberați de TIR pe o șosea din Mureș. "Mergeam regulamentar. M-a lovit atât de tare, încât TIR-ul a sărit"
Torturat de părinți până aproape de moarte, un băiețel a reușit să schimbe legea în Marea Britanie: "Am plâns în hohote când l-am întâlnit prima dată"
2
Extern • ieri la 12:07

Torturat de părinți până aproape de moarte, un băiețel a reușit să schimbe legea în Marea Britanie: "Am plâns în hohote când l-am întâlnit prima dată"

Torturat de părinți până aproape de moarte, un băiețel a reușit să schimbe legea în Marea Britanie: "Am plâns în hohote când l-am întâlnit prima dată"
Vremea 6 decembrie 2021 - 3 ianuarie 2022. Prognoza meteo de Crăciun și Revelion
3
Vremea • ieri la 10:30

Vremea 6 decembrie 2021 - 3 ianuarie 2022. Prognoza meteo de Crăciun și Revelion

Vremea 6 decembrie 2021 - 3 ianuarie 2022. Prognoza meteo de Crăciun și Revelion
Românca moartă cu întreaga familie în incendiul din Spania a plătit 700 de euro mafiei pentru a locui în clădire. Protest la Barcelona
4
Extern • pe 02.12 la 15:57

Românca moartă cu întreaga familie în incendiul din Spania a plătit 700 de euro mafiei pentru a locui în clădire. Protest la Barcelona

Românca moartă cu întreaga familie în incendiul din Spania a plătit 700 de euro mafiei pentru a locui în clădire. Protest la Barcelona
Momentul în care elevii încearcă să scape cu viaţă, după ce un adolescent de 15 ani a deschis focul într-un liceu din Michigan
5
Mapamond • pe 01.12 la 11:35

Momentul în care elevii încearcă să scape cu viaţă, după ce un adolescent de 15 ani a deschis focul într-un liceu din Michigan

Momentul în care elevii încearcă să scape cu viaţă, după ce un adolescent de 15 ani a deschis focul într-un liceu din Michigan
RECOMANDĂRI
Omicron ar conține fragmente dintr-un alt virus, posibil unul care provoacă răceala comună
Sanatate • la 09:40

Omicron ar conține fragmente dintr-un alt virus, posibil unul care provoacă răceala comună

Varianta Omicron a virusului care provoacă COVID-19 a dobândit probabil cel puţin una dintre mutaţiile sale prin preluarea unui...

Omicron ar conține fragmente dintr-un alt virus, posibil unul care provoacă răceala comună
Cercetătorul-șef al OMS îndeamnă lumea la calm: Varianta Omicron nu trebuie să provoace panică
Sanatate • la 06:52
Video

Cercetătorul-șef al OMS îndeamnă lumea la calm: Varianta Omicron nu trebuie să provoace panică

Cercetătorul-șef al OMS îndeamnă lumea la calm: Varianta Omicron nu trebuie să provoace panică
A venit iarna. În București a căzut prima ninsoare, iar la munte stratul de zăpadă atinge deja 30 de centimetri
Vremea • la 08:01
Video

A venit iarna. În București a căzut prima ninsoare, iar la munte stratul de zăpadă atinge deja 30 de centimetri

A venit iarna. În București a căzut prima ninsoare, iar la munte stratul de zăpadă atinge deja 30 de centimetri
Părinţii adolescentului care a împuşcat mortal 4 elevi, într-un liceu din SUA, acuzaţi de omor prin imprudenţă: „Dacă ei cred că vor scăpa, nu vor scăpa”
Extern • la 08:28
Galerie foto

Părinţii adolescentului care a împuşcat mortal 4 elevi, într-un liceu din SUA, acuzaţi de omor prin imprudenţă: „Dacă ei cred că vor scăpa, nu vor scăpa”

Părinţii adolescentului care a împuşcat mortal 4 elevi, într-un liceu din SUA, acuzaţi de omor prin imprudenţă: „Dacă ei cred că vor scăpa, nu vor scăpa”
PARTENERI
Ultimele imagini cu Ion Șmecherul înainte să moară! Ciobanul celebru abia se mutase în propria sa casă: ”Aici o să stau cu nevastă-mea” / VIDEO
spynews.ro
Ultimele imagini cu Ion Șmecherul înainte să moară! Ciobanul celebru abia se mutase în propria sa casă: ”Aici o să stau cu nevastă-mea” / VIDEO
Eroarea de pe noua bancnotă de 20 de lei.Scăparea celor de la BNR apare și pe alte bancnote
libertatea.ro
Eroarea de pe noua bancnotă de 20 de lei.Scăparea celor de la BNR apare și pe alte bancnote
Raed Arafat, despre accesul în magazinele alimentare cu certificat verde: „Nu ne referim la magazinele esenţiale”
bzi.ro
Raed Arafat, despre accesul în magazinele alimentare cu certificat verde: „Nu ne referim la magazinele esenţiale”
Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi obligatorie în România. Ministrul demis al Sănătății, Cseke Attila a făcut anunţul
bzi.ro
Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi obligatorie în România. Ministrul demis al Sănătății, Cseke Attila a făcut anunţul
Horoscopul zilei de 5 decembrie 2021. Gemenii au parte de echilibru pe plan financiar. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Horoscopul zilei de 5 decembrie 2021. Gemenii au parte de echilibru pe plan financiar. Află ce se întâmplă cu zodia ta
'Doamnă, lăsați-ne în pace! Avem treabă' - A murit după ce medicii au certat-o și au trimis-o acasă!
gandul.ro
'Doamnă, lăsați-ne în pace! Avem treabă' - A murit după ce medicii au certat-o și au trimis-o acasă!
FOTO. Laurențiu Reghecampf și noua lui iubită, imaginile momentului! Cum arată Corina, după tot scandalul
prosport.ro
FOTO. Laurențiu Reghecampf și noua lui iubită, imaginile momentului! Cum arată Corina, după tot scandalul
Cristiano Ronaldo, de pe altă planetă. Portughezul a învins-o de unul singur pe Arsenal și a ajuns la peste 800 de goluri marcate în carieră VIDEO
Ziare.com
Cristiano Ronaldo, de pe altă planetă. Portughezul a învins-o de unul singur pe Arsenal și a ajuns la peste 800 de goluri marcate în carieră VIDEO
Avea căruciorul plin de jucării. Ce a răspuns când a fost întrebat ce face cu ele
redactia.ro
Avea căruciorul plin de jucării. Ce a răspuns când a fost întrebat ce face cu ele
Alecsandru Dunaev s-a mutat în casă nouă. Cum arată locuința actorului din “Adela”
tvhappy.ro
Alecsandru Dunaev s-a mutat în casă nouă. Cum arată locuința actorului din “Adela”
Povestea emoționantă a copilului minune ajuns triplu campion național la 14 ani » Salvat după ce a fost părăsit de mamă și a îndurat zile întregi fără mâncare: „Vreau aurul olimpic, să-mi scot familia din sărăcie”
GSP
Povestea emoționantă a copilului minune ajuns triplu campion național la 14 ani » Salvat după ce a fost părăsit de mamă și a îndurat zile întregi fără mâncare: „Vreau aurul olimpic, să-mi scot familia din sărăcie”
Cele mai scumpe transferuri din istoria fotbalului românesc. Gheorghe Hagi ocupă locul 14!
money.ro
Cele mai scumpe transferuri din istoria fotbalului românesc. Gheorghe Hagi ocupă locul 14!
„E jenant!”. Anamaria Prodan îl face praf pe Laurenţiu Reghecampf: „Are un declin cumplit”
as.ro
„E jenant!”. Anamaria Prodan îl face praf pe Laurenţiu Reghecampf: „Are un declin cumplit”
„M-am săturat de mizeria lui”. Anamaria Prodan s-a dezlănţuit la adresa lui Laurenţiu Reghecampf: „Este compromis definitiv”
as.ro
„M-am săturat de mizeria lui”. Anamaria Prodan s-a dezlănţuit la adresa lui Laurenţiu Reghecampf: „Este compromis definitiv”
Cum au murit victimele din Pompei, de fapt. Ce s-a întâmplat cu locuitorii după erupția vulcanului Vezuviu
UseIT
Cum au murit victimele din Pompei, de fapt. Ce s-a întâmplat cu locuitorii după erupția vulcanului Vezuviu
CITEȘTE PE A1.ro
Cum arată casa în care locuiește Zarug, de la Asia Express - Drumul Împăraților. Imagini din casa acestuia
Cum arată casa în care locuiește Zarug, de la Asia Express - Drumul Împăraților. Imagini din casa acestuia
Ștefan Bănică, dezvăluiri emoționante despre singurul său concert la care a participat tatăl lui: „Toată viața mea am acest regret”
Ștefan Bănică, dezvăluiri emoționante despre singurul său concert la care a participat tatăl lui: „Toată viața mea am acest regret”

Superbet

Jocuri cu mari surprize de Crăciun pentru cei care vor să-şi testeze norocul (p)

Jocuri cu mari surprize de Crăciun pentru cei care vor să-şi testeze norocul (p)

Jocuri cu mari surprize de Crăciun pentru cei care vor să-şi testeze norocul (p)
Observator de bine
Greta Gavrilă
Observator de bine • ieri la 17:41
Video

Observator de bine, 3 decembrie 2021. Trupa Abba a lansat primul colind din cariera muzicală

Observator de bine, 3 decembrie 2021, prezentat de Greta Gavrilă.

Observator de bine, 3 decembrie 2021. Trupa Abba a lansat primul colind din cariera muzicală
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 02.12 la 17:45
Video

Observator de bine, 2 decembrie 2021. Care au fost cele mai ascultate piese în 2021

Observator de bine, 2 decembrie 2021. Care au fost cele mai ascultate piese în 2021
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 01.12 la 17:38
Video

Observator de bine, 1 decembrie 2021. Gest emoţionant al unui militar din Galaţi, cu ocazia Zilei Naţionale a României

Observator de bine, 1 decembrie 2021. Gest emoţionant al unui militar din Galaţi, cu ocazia Zilei Naţionale a României