Antena Meniu Search
x

SUA înregistrează cel de al doilea trimestru de scădere economică și se apropie de recesiunea tehnică

Economia americană s-a contractat şi în trimestrul al doilea, pe fondul unei înăspriri agresive a politicii monetare din partea Rezervei Federale, ceea ce ar putea agrava îngrijorările pieţelor financiare că cea mai mare economie a lumii este deja în recesiune, notează Agerpres.

de Redactia Observator

la 28.07.2022, 16:48

SUA a înregistrat două trimestre de scădere economică
Administrația Biden neagă recesiunea tehnică, argumentând că unii indicatori arată o evoluție pozitivă - Profimedia

Departamentul american al Comerţului a anunţat joi că Produsul Intern Brut a înregistrat o contracţie de 0,9% în ritm anualizat în trimestrul aprilie-iunie 2022. Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o revenire a PIB-ului SUA, după contracţia de 1,6% înregistrată în primul trimestru.

Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut însă numeroşi economişti, precum şi administraţia Biden, afirmă că economia americană nu este încă în recesiune, având în vedere că există o serie de indicatori mai favorabili.

Rezerva Federală ar putea interveni din nou pentru stabilizarea situației economice

National Bureau of Economic Research, organismul responsabil de declararea unei recesiuni în SUA, defineşte recesiunea drept "un declin semnificativ al activităţii economice care se întinde la nivelul întregii economice, care durează mai mult de câteva luni, şi este vizibil în producţie, ocuparea forţei de muncă, venituri reali şi alţi indicatori".

Pe acelaşi subiect

Datele publicate separat de Departamentul american al Muncii arată că solicitările iniţiale pentru acordarea de ajutoare de şomaj au scăzut cu 5.000 până la 256.000 de solicitări în săptămâna care s-a încheiat la 23 iulie, peste estimările analiştilor intervievaţi de Reuters. Solicitările iniţiale pentru ajutoare de şomaj continuă să rămân sub intervalul de 270.000-350.000, care, în opinia economiştilor, ar semnala o creştere a ratei şomajului.

Însă încetinirea ritmului de creştere a economiei ar putea încuraja Rezerva federală să renunţe la noi majorări agresive ale dobânzii de politică monetară, deşi asta va depinde în mare parte de direcţia în care se va îndrepta inflaţia, care în prezent este cu mult peste ţinta de 2% a băncii centrale a SUA.

Miercuri, Rezerva federală american a majorat dobânda de bază cu alte 75 de puncte de bază, ceea ce duce majorarea totală a costului creditului adoptată de Fed după luna martie la 225 de puncte de bază. Preşedintele Fed, Jerome Powell a recunoscut că încetinirea activităţii economice este un rezultat al înăspririi politicii monetare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » SUA înregistrează cel de al doilea trimestru de scădere economică și se apropie de recesiunea tehnică