Video SUA trimit în România 4.000 de soldați de elită și un general cu 2 stele. Biden vrea să consolideze poziția americană în Europa, ca răspuns la invazia rusă
Statele Unite au decis să prelungească cu încă 9 luni prezenţa în România a unei brigăzi de circa 4.000 de militari a Diviziei 101 Aeropurtate, potrivit The New York Times. Divizia 101 Aeropurtată este una dintre unitățile de elită ale Armatei SUA. Misiunea militarilor este protejarea flancul estic al NATO. Forțele armate americane se vor afla, ca și până în momentul de față, la baza aeriană Mihail Kogălniceanu. Prezența trupelor face parte din angajamentul președintelui Joe Biden de a consolida poziția americană în Europa, ca răspuns la invazia rusă din februarie 2022.
Înaintea acestui contingent, Pentagonul a trimis în România un contingent mai mic al Diviziei 82 Aeropurtată, ca parte a forţei de reacţie rapidă în urma declanşării invaziei ruse în Ucraina în februarie.
Trupele Diviziei 101 Aeropurtată vor părăsi România în următoarele două luni, iar potrivit oficialilor citaţi de New York Times vor fi înlocuite de o brigadă diferită a aceleiaşi divizii, care-şi are baza permanentă în SUA la Fort Campbell.
În plus, spun aceşti oficiali, misiunea va fi condusă de ofiţeri superiori, printre care se vor număra un general cu două stele şi planificatori de vârf din cadrul Diviziei a 10-a de asalt montan, în cadrul unei desfăşurări ce va avea o durată de nouă luni.
Ce transmit SUA prin trimiterea unui ofițer superior în România
- Demisie la vârful administrației Biden. Presa din SUA anunță plecarea șefului de cabinet al președintelui american
- Maia Sandu, aluzie la o posibilă aderare la NATO: Există o discuție serioasă despre capacitatea noastră de a ne...
- SUA nu dau "verde" ucrainenilor. Oficialii americani sfătuiesc Ucraina să mai aştepte lansarea contraofensivei...
Până sâmbătă nu era clar dacă Pentagonul urma să menţină unitatea de nivel superior la baza de la Kogălniceanu sau să-şi mute forţele în altă parte.
Trimiterea unui general cu două stele în apropierea unei zone de conflict permite luarea mai rapidă a deciziilor asupra poziţionării trupelor şi armelor dacă Rusia ar împinge războiul în teritoriul NATO, explică analişti militari.
O asemenea mişcare ''ar asigura că Statele Unite sunt bine poziţionate în oferirea unei descurajări robuste şi a unei poziţii defensive aliaţilor noştri pe continentul european'', menţiona sâmbătă Pentagonul într-o declaraţie, adăugând că ''SUA vor continua să-şi ajusteze corespunzător postura ca răspuns la mediul de securitate dinamic''.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰