Antena Meniu Search
x

Suedia lansează „Agenția de Apărare Psihologică” pentru a contracara propaganda rusă

Suedia a lansat o agenție de apărare a țării împotriva dezinformării, propagandei și a războiului psihologic, potrivit The Telegraph. 

de Redactia Observator

la 05.01.2022, 11:26

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images

Deschiderea oficială a Agenției Suedeze de Apărare Psihologică a avut loc în aceeași zi în care președintele Finlandei, Sauli Niinistö, a acuzat Rusia că „contestă suveranitatea mai multor state membre UE, inclusiv Suedia și Finlanda”, cerând garanții de Securitate ca NATO să se retragă de pe flancul estic. 

„Dezinformarea este o amenințare la adresa democrației suedeze, a factorilor noștri de decizie și a independenței noastre”, a declarat ministrul de interne al Suediei, Mikael Damberg, într-o conferință de presă din octombrie.

Șeful agenției este Henrik Landerholm, fost ambasador în Letonia și Emiratele Arabe Unite și, de asemenea, deputat din partea Partidului Moderat de centru-dreapta.

Prima sarcină a agenției ar fi să protejeze alegerile din Suedia. „O datorie foarte importantă pentru agenție, în 2022, va fi să lucreze pentru a întări capacitatea societății de a identifica și gestiona dezinformarea îndreptată către Suedia în legătură cu alegerile următoare”.

Pe acelaşi subiect

10% dintre suedezi citesc site-ul principal de propagandă a Rusiei

Landerholm a declarat că Rusia, China și Iran sunt țări cunoscute pentru organizarea campaniilor de dezinformare împotriva Suediei, adăugând că propaganda a fost adesea menită pur și simplu pentru a scinda societatea și pentru a submina încrederea în autorități.

„Am văzut că acest lucru funcționează destul de bine în SUA, de exemplu, unde rușii au fost foarte eficienți în a duce la dezbinare în perioada premergătoare alegerilor”, citează The Telegraph.

Cei 45 de angajați ai agenției vor lucra atât cu Forțele Armate Suedeze, cât și cu entități ale societății civile, precum mass-media, universitățile și guvernul central, pentru a consolida apărarea psihologică a țării.

Un studiu care urmează să fie publicat în curând a constatat că până la 10% dintre suedezi citesc articole de la Sputnik News, agenția internațională de propagandă a Rusiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Stiri externe » Suedia lansează „Agenția de Apărare Psihologică” pentru a contracara propaganda rusă