Antena Meniu Search
x

Suedia se confruntă cu un val de crime asupra femeilor. Țara, lăudată ca fiind printre cele mai sigure din lume

Șase femei au fost ucise în doar cinci săptămâni, în Suedia, fenomenul îngrijorător alarmând autoritățile din țara lăudată pentru egalitatea de gen și siguranță, scrie BBC. Crimele au avut loc în regiuni diferite, iar victimele erau de diferite vârste, însă în aproape toate cazurile a existat un punct comun: agresorii erau bărbați cu care femeile aveau relații appropiate.  

de Redactia Observator

la 06.05.2021, 17:08

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Shutterstock
  • Cazurile de violență domestică au crescut, în Suedia, cu aproximativ 15%, în 2020, față de 2019

Două femei au fost ucise în plină zi, într-un orășel din sudul Suediei, iar o a treia victimă a fost găsită fără viață într-o gară din orașul universitar Linkoping. De asemenea, într-o suburbie din Stockholm, o femeie a fost înjunghiată în propriul apartament. Potrivit oamenilor legii, victima îl cunoștea bine pe suspect.

“Nu sunt în siguranță”

“Cred că ar trebui discutat mai mult despre violența asupra femeilor, pentru că nu este OK”, a declarat o femeie de 51 din Flemingsberg, suburbia în care a avut loc crima. De asemenea, fiica femeii a adăugat că tragediile recente au amplificat temerile privind siguranța femeilor în zonă. Până de curând, Suedia se bucura de statutul de țară sigură.

În 2020, 16.461 cazuri de agresiune asupra femeilor au fost raportate în Suedia, cu 15,4% mai mult față de 2019. 

Ministrul suedez al Egalității de Gen, Marta Stenevi, spune că este „îngrozită și supărată” cu privire la ultimele cazuri de violență, dar nu surprinsă. „Am ajuns în multe feluri destul de departe în ceea ce privește egalitatea de gen în Suedia, dar trăim în continuare cu elemente care suprimă femeile”, spune Stenevi, potrivit BBC.

În urmă cu două săptămâni, ministrul Egalității de Gen a organizat discuții între partide pe această temă, după ce politicienii au condamnat ultimele crime și au făcut lobby pentru acțiuni mai dure.

La sfârșitul acestei luni, o nouă comisie de criză va prezenta un plan actualizat, care se așteaptă să includă sentințe mai lungi și o creștere a utilizării a brățărilor electronice și a ordinelor de protecție. Este puțin probabil ca planul să se lovească de opoziție în parlament.

Șeful poliției naționale Anders Thornberg a declarat că aceste cazuri de violență asupra femeilor reprezintă "o problemă majoră care necesită mai multe acțiuni". Acesta a mai adăugat că ofițerii de poliție deja prioritizează aceste incidente, angajând încă 350 de polițiști pentru a opri valul de crime. 

Pandemia, un factor care a influențat creșterea cazurilor de violență domestică

Șefa Organizației Naționale pentru Protecția Femeilor din Suedia, Jenny Westerstrand, crede că cel puțin câteva dintre cazurile de violență au legătură cu situația epidemiologică. Suedia a evitat măsurile de carantinare severe, dar răspândirea coronavirusului a forțat femeile din toate mediile sociale să petreacă maim ult timp acasă. 

“Nu mai caută ajutor cum ar fi făcut-o într-o societate fără restricții. Așa că bănuim că aceste femei rămân în relații” neporivite.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Suedia se confruntă cu un val de crime asupra femeilor. Țara, lăudată ca fiind printre cele mai sigure din lume