Galerie foto Susținătorii lui Alexei Navalnîi au îndurat temperaturi de -50 de grade pentru a protesta față de arestarea opozantului lui Putin
Zeci de persoane au fost arestate în timpul unor proteste masive în Rusia, în sprijinul opozantului Alexei Navalnîi. De la Moscova la Vladivostok, echipa celebrului militant anticorupţie a făcut apel la demonstraţii în 65 de oraşe.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Primele manifestaţii au avut loc în Extremul Orient rus, unde mii de persoane au coborât pe străzi la Vladivostok şi Khabarovsk, iar importante efective de poliţie au fost desfăşurate, conform susţinătorilor lui Navalnîi, relatează AFP.
Circa 50 de protestatari au fost reţinuţi în zece oraşe ruse, conform ONG-ului OVD-info. La Moscova, protestatarii urmează să se strângă în piaţa Puşkin, de la ora locală 14.00.
Primarul Moscovei, Sergheï Sobianin, a denunţat manifestaţii "inacceptabile" în plină pandemie.
Pe Instagram, soţia lui Navalnîi, Iulia Navalnaïa, şi-a anunţat intenţia de a manifesta la Moscova pentru soţul ei, care "nu renunţă niciodată".
Alexei Navalnîi, arestat la întoarcerea din Germania
Un tribunal rus a dispus luni plasarea în detenţie a opozantului rus Aleksei Navalnîi pe o peroadă de 30 de zile, începând de la data controversatei sale arestări, duminică, de către serviciul penitenciar rus (FSIN), la sosirea sa la Moscova, după cinci luni de convalescenţă în Germania, relatează AFP.
”Aleksei Navalnîi este plasat în detenţie timp de 30 de zile, până la 15 februarie”, a anunţat pe Twitter avocatul său Vadim Kobzev.
Serviciile penitenciare ruseşti l-au arestat duminică pe Aleksei Navalnîi, căruia îi reproşează că a încălcat condiţiile unei pedepse cu închisoarea - cu suspendare - din 2014.
Otrăvit cu un agent neurotoxic de tip noviciok şi plasat în comă, opozantul rus s-a aflat în convalescentţă în Germnia, în ultimele cinci luni.
FSIN a anunţat joi că vrea să-l aresteze pe Navalnîi, după ce acesta şi-a anunţat întoarcerea în ţară.
”Serviciul federal al închisorilor ruse este obligat să ia toate măsurile necesare în vederea arestării contravenientului Aleksei Navalnîi, în aşteptarea unei decizii a tribunalului de înlocuire a pedepsei sale cu suspendarea cu o pedeapsă fermă”, anunţa într-un comunicat FSIN.
După ce tribunalul şi-a anunţat hotărârea, Navalnîi le-a cerut rşilor ”să iasă în stradă” împotriva puterii.
Reacțiile oficialilor străini după arestarea lui Alexei Navalnîi
Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui ales Joe Biden, a criticat Moscova pentru arestarea lui Alexei Navalnîi, numind această mișcare „nu numai o încălcare a drepturilor omului, ci un afront față de poporul rus care își dorește să se facă auzit".
"Domnul Navalnîi ar trebui să fie eliberat imediat, iar autorii atacului revoltător asupra vieții sale trebuie trași la răspundere", a scris Jake Sullivan pe Twitter.
Secretarul de Mike Pompeo a condamnat, de asemenea, arestarea lui Navalnîi.
"Observăm cu îngrijorare profundă că detenția sa este cea mai recentă dintr-o serie de încercări de a-l reduce la tăcere pe Navalnîi, dar și alte figuri ale opoziției și voci independente care critică autoritățile rusești", a transmis Pompeo.
Duminică, președintele Consiliului European, Charles Michel, a atacat decizia autorităților rusești privind arestarea opozantului lui Vladimir Putin.
"Reținerea lui Alexei Navalnîi la sosirea în Moscova este inacceptabilă. Fac apel autorităților către autoritățile rusești să-l elibereze imediat", a scris Michel pe Twitter.
Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a cerut Moscovei să „respecte drepturile lui Alexei Navalnîi și să-l elibereze imediat”.
„Politizarea sistemului judiciar este inacceptabilă”, a transmis Borrell.
Și ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis duminică, pe Twitter, că acțiunea autorităților rusești este "nedemocratică".
Opozantul lui Vladimir Putin, otrăvit
Aleksei Navalnîi a ajuns în comă în august 2020, după ce se întorcea din turneu electoral în Siberia. Spitalizat mai întâi la Omsk, el a fost a fost transferat la spitalul Charite din Berlin. A fost externat la 23 septembrie, după ce, conform spitalului, starea sa "s-a îmbunătăţit suficient".
Trei laboratoare europene au concluzionat de atunci că opozantul a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din familia Noviciok, dezvoltat în epoca sovietică în scopuri militare, concluzie confirmată de Organizaţia pentru interdicţia armelor chimice (OIAC), în ciuda dezminţirilor Moscovei.
Opozantul acuză serviciile speciale ruseşti (FSB) că au încercat să-l asasineze la ordinul lui Vladimir Putin.
Navalnîi este vizat de la sfârşitul lui decembrie de o nouă anchetă pentru fraudă, pentru că ar fi cheltuit în beneficiul personal 356 de milioane de ruble (3,9 milioane de euro) din donaţii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰