Antena Meniu Search
x

Sute de doze din vaccinul anti-Covid Moderna, distruse după ce un angajat le-a scos intenționat din frigider, în SUA

500 de doze din prețiosul vaccin anti-Covid dezvoltat de compania Moderna au fost distruse intenționat de un angajat al unui centru de sănătate din Wisconsin, SUA, după ce le-a scos din frigider și le-a lăsat mai multă vreme la temperatura camerei.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 31.12.2020, 16:19

Sute de doze din prețiosul vaccin anti-Covid Moderna, distruse după ce un angajat le-a scos intenționat din frigider
Sute de doze din prețiosul vaccin anti-Covid Moderna, distruse după ce un angajat le-a scos intenționat din frigider - Profimedia Images
  • Angajatul clinicii din Wisconsin a scos intenționat din frigider cele 57 de flacoane, care conțineau 500 de doze de vaccin.

Angajațul centrului Aurora Health Care a fost concediat ca urmare a demersului său.

Incidentul s-a petrecut weekendul trecut. Angajatul centrului a scos din frigider clinicii din Grafton 57 de flacoane, care conțineau 500 de doze din vaccinul Moderna, lucru care a dus la compromiterea lor, scrie Daily Mail.

500 de doze de vaccin au fost compromise

Inițial, reprezentanții Aurora Health Care au spus că a fost vorba de o greșeală, însă miercuri au revenit cu o nouă declarație în care se precizează că gestul a fost unul cât se poate de intenționat și că angajatul nu a mai returnat flacoanele de vaccin.

Aurora Health încă investighează incidentul: ”La începutul acestei săptămâni, am aflat că 57 de flacoane de vaccin Moderna au fost scoase dintr-un frigider din farmacia Centrului Medical Aurora - Grafton peste noapte, rezultând peste 500 de doze de vaccin aruncate.

Am lansat imediat o anchetă internă și am descoperit atunci că ar fi fost vorba de o eroare umană involuntară. Astăzi, însă, persoana în cauză a recunoscut că a scos intenționat vaccinul din frigider. 

Am sesizat autoritățile competente pentru investigații suplimentare. Continuăm să credem că vaccinarea este calea noastră de ieșire din pandemie. Suntem mai mult decât dezamăgiți pentru că acțiunile acestui individ vor face ca 500 de persoane să nu își primească vaccinul în timp util. Aceasta a fost o încălcare a valorilor noastre de bază, iar individul nu mai este angajatul nostru”.

Vaccinurile Pfizer și Moderna, depozitate în condiții stricte

Ambele vaccinuri aprobate în SUA - unul fabricat de Moderna, celălalt de Pfizer - necesită condiții stricte de depozitare la rece pentru a-și păstra eficacitatea. 

Vaccinurile sunt în cantitate limitată și în prezent sunt administrate mai întâi lucrătorilor din domeniul sănătății. 

SUA au administrat doar aproximativ 10% - mai puțin de 2,6 milioane - din cele 20 de milioane de doze de vaccin anti-Covid pe care a promis să le administreze americanilor până la sfârșitul anului 2020.

În timp ce americanii așteaptă în continuare să fie vaccinați, Marea Britanie a autorizat miercuri un vaccin dezvoltat de AstraZeneca care va accelera cu siguranță procesul de vaccinare, deoarece este mai ieftin, mult mai ușor de transportat, manipulat și depozitat decât alternativele Pfizer și Moderna.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Sute de doze din vaccinul anti-Covid Moderna, distruse după ce un angajat le-a scos intenționat din frigider, în SUA