Antena Meniu Search
x

Video Vaccinul anti-COVID, între speranță și temeri. Un studiu arată că 43% dintre români ar refuza vaccinarea

Au mai rămas doar câteva săptămâni până când vaccinurile anti-COVID vor primi sau nu undă verde pentru folosire din partea autorităţilor din sănătate. Nu ştim exact data. Ce ştim până acum cu certitudine este că serurile vor fi gratuite, nu vor fi vaccinaţi copiii, iar vaccinarea nu va fi obligatorie.

de Redactia Observator

la 26.11.2020, 13:59

Vezi și
  • Vaccinurile Pfizer şi Moderna folosesc o tehnologie atât de nouă încât niciun vaccin de acest tip nu a ajuns în faza finală de testare
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Pe scurt, o bătălie a fost câştigată - a apărut serul. Dar urmează alte lupte. Între ele: cum combaţi neîncrederea oamenilor în vaccin? Şi nu vorbim aici despre teoriile conspiraţiei cu cipuri implantate şi controlul omenirii ci chiar de neîncredere medicală.

Vaccinurile Pfizer şi Moderna folosesc o tehnologie atât de nouă încât niciun vaccin de acest tip nu a ajuns în faza finală de testare până acum.

43% dintre români nu s-ar vaccina

Vaccinul folosește tehnologia RNA, care utilizează material genetic care face corpul să creeze o proteină din virus, astfel încăt sistemul imunitar recunoaște virusul și învață să îl atace.

Până când vom avea asigurări ferme că aceastea sunt sigure, atât oamenii de rând, dar şi unii medici îşi păstrează rezervele. Un studiu recent arată că 43 la sută dintre români nu s-ar vaccina anti-COVID. Printre ei sunt şi mii de cadre medicale. În Botoşani de exemplu, doar 40 la sută din personalul medical a spus "da". 

Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani: "Nu sunt sceptici în totalitate, nu e un refuz de vaccinare, e faptul că şi noi ca şi cadre medicale nu ştim exact studiile care sunt la baza acestui vaccin".

Irina Badrajan, medic de familie: "Da, sigur mă voi vaccina. Aş putea să o fac şi în direct. Eu am încredere, în special în marile companii farmaceutice care au fost pe piaţă cu alte vaccinuri".

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS: "Nu putem să întrebăm în regim de urgenţă cine vrea să se vaccineze neavând decât informaţii decât de la producătorul vaccinului nu de la o agenţie oficială de reglementare".

Klaus Iohannis, președintele României: "Daca se crede că asta ar ajuta, da, cu plăcere, cum să nu. N-am nicio problemă. Personal, sunt pentru vaccinare".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Vaccinul anti-COVID, între speranță și temeri. Un studiu arată că 43% dintre români ar refuza vaccinarea