Antena Meniu Search
x

Tabără de rromi desfiinţată, în Suedia

O mare tabără ilegală locuită, mai ales, de romi veniţi din România şi Bulgaria a fost desfiinţată în oraşul suedez Malmo. Mai mulţi activişti pentru apărarea drepturilor omului s-au solidarizat cu locatarii taberei şi au încercat să împiedice operaţiunea

Vezi și

O mare tabără ilegală locuită, mai ales, de romi veniţi din România şi Bulgaria a fost desfiinţată în oraşul suedez Malmo.  Mai mulţi activişti pentru apărarea drepturilor omului s-au solidarizat cu locatarii taberei şi au încercat să împiedice operaţiunea

Aproape 200 de oameni trăiau, de câteva luni, în tabăra din centrul oraşului Malmo. Cei mai mulţi, cetăţeni români şi bulgari de etnie romă, îşi câştigau existenţa din cerşetorie sau colectarea deşeurilor. Tabăra era instalată, fără autorizaţie, pe un teren privat, aşa că primăria a decis să o desfiinţeze, cu sprijinul poliţiei.

Planul de desfiinţare a taberei i-a indignat pe apărătorii drepturilor omului din oraş. Aceştia nu acceptă ca romii să rămână fără adăpost chiar în pragul iernii. Dar mitingurile de solidaritate cu locatarii taberei n-au reuşit să convingă autorităţile să renunţe la intenţia lor.

Ca o ultimă formă de protest, activiştii s-au instalat ei înşişi în tabără şi au refuzat să plece când poliţiştii au venit, la ora 4 dimineaţa, să o evacueze.

Poliţiştii nu s-au lăsat impresionaţi nici de scandările pe româneşte, nici de protestele militanţilor suedezi. Câţiva dintre aceştia au fost, pur şi simplu, luaţi pe sus.

Oamenii legii spun că majoritatea locatarilor au plecat, totuşi, de bună voie şi o singură persoană a fost arestată. Suedia este ţara Uniunii Europene care aprobă cele mai multe solicitări de azil, raportate la populaţie, dar este mult mai puţin tolerantă cu cerşetorii veniţi din estul continentului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Tabără de rromi desfiinţată, în Suedia