Antena Meniu Search
x

Cine sunt românii evacuați cu aeronava MApN din capitala Afganistanului. Drumul până la aeroport e plin de obstacole

Doi români au fost evacuaţi până acum din Afganistan. Au fost singurii care a reuşit să ajungă pe aeroportul din Kabul, în două zile diferite. Altor 14 le-a fost imposibil să îşi croiască drumul printre miile de afgani care speră să găsească un loc în avioanele care încă mai pleacă din ţară. Disperaţi, oamenii au ajuns pur şi simplu să îşi arunce copiii peste gardul aeroportului, în speranţa că militarii străini îi vor duce cât mai departe de fundamentalişti.

de Redactia Observator

la 20.08.2021, 08:17

Vezi și

Primul român transportat la Islamabad este angajat al unei agenţii NATO şi aştepta de aproape trei zile să urce în aeronava Hercules. A fost dus, ieri, dimineaţă, în Pakistan. Al doilea român a fost preluat noaptea trecută. Nava Hercules trimisă special pentru astfel de misiuni va face drumul dintre Islamabad şi Kabul ori de câte ori este nevoie, pentru a-i prelua pe ceilalţi 14 conaţionali rămaşi în Afganistan.

Florin Cîţu, premierul României: ”Vom încerca să vedem cum îi aducem la aeroport. Aeronava a rămas în Islamabad şi se va întoarce şi pentru alte persoane”.

Afganii își riscă viața pentru a ajunge la avioanele cu care sunt evacuați străinii

Problema este că accesul în aeroportul din Kabul este cumplit de dificil. Talibanii nu ezită să tragă în afganii care încearcă să ajungă la avioanele cu care sunt evacuaţi străinii.

Pe acelaşi subiect

Asta nu le împiedică pe femei să încerce să-şi trimită copiii cât mai departe de fundamentalişti. În disperare de cauză, multe au ales să-şi arunce copiii peste gardul de sârmă ghimpată al aeroportului, în speranţa că vor fi prinşi de soldaţii străini şi duşi cât mai departe de talibani. Însă militarii nu reuşesc să-i recupereze pe toţi.

Adulţii, în schimb, încearcă să treacă de zidul aeroportului, deşi sunt conştienţi de faptul că pot fi împuşcaţi de fundamentalişti. ”Te rog! Vino! Ajutor!”.

Talibanii au instalat filtre pe drumul spre aeroport

Alte mii de afgani încearcă să ajungă cât mai aproape de aeroport. O misiune aproape imposibilă, în condiţiile în care drumurile sunt controlate de talibani, care au instalat sute de filtre. Extremiştii lasă să treacă doar cetăţenii străini şi afganii care au acte de călătorie valabile. Celor din urmă li se dă acceptul să-şi continue drumul doar după verificări amănunţite.

Femeie evacuată: ”Sunt într-o situaţie foarte grea pentru că, în zona aceea, lucrurile se deteriorează de la un minut la altul”.

În orice caz, operaţiunea internaţională de evacuare este dificilă pentru toată lumea. Chiar şi Pentagonul a declarat că se află într-o situaţie critică.

Lloyd J.Austin, şeful Pentagonului: ”Vom face tot ce e posibil pentru a detensiona situaţia şi de a crea culoare pentru ei ca să ajungă la aeroport. Nu avem capacitatea de a ieşi şi de a extinde operaţiunile în Kabul”.

Talibanii nu-şi demonstrează forţa doar în Kabul. Fundamentaliştii au ucis mai mulţi oameni şi la graniţa cu Pakistanul, pentru că aceştia avuseseră îndrăzneala să organizeze un protest faţă de noua putere instalată în Afghanistan.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Cine sunt românii evacuați cu aeronava MApN din capitala Afganistanului. Drumul până la aeroport e plin de obstacole