Antena Meniu Search
x

Tânărul de 19 ani, mort în tragedia submersibilului Titan, nu trebuia să fie la bord. Mama lui i-a cedat locul: "Şi-a dorit mult, amândoi erau încântaţi"

Noi detalii dramatice în urma tragediei submersibilului Titan. Mama adolescentului de 19 ani, mort la bord alături de tatăl său, spune că ea i-a cedat locul.

de Redactia Observator

la 26.06.2023, 17:51

- Profimedia

Mama adolescentului care a murit la bordul submersibilului Titan i-a cedat locul fiului său după ce călătoria iniţială fusese amânată din cauza pandemiei de COVID-19.

Tânărul de 19 ani nu trebuia să se afle la bordul subermisibilului Titan

Suleman Dawood, în vârstă de 19 ani, şi tatăl său Shahzada s-au aflat printre cele cinci persoane care au murit după ce submersibilul a făcut implozie în timpul unei călătorii organizate pentru vizitarea epavei Titanicului.

Christine Dawood a declarat pentru BBC că fiul său fusese dezamăgit că nu avea vârsta necesară pentru a-i însoţi în excursia iniţială, programată înainte de pandemie. "Trebuia să ne scufundăm eu şi Shahzada", a spus ea. "Eu am renunţat şi i-am oferit locul lui Suleman pentru că şi-a dorit foarte mult să meargă", a adăugat Christine Dawood.

Pe acelaşi subiect

Întrebată cum se simte în legătură cu această decizie ea a spus: "Haideţi să sărim peste asta".

Christine Dawood a declarat că "amândoi erau foarte încântaţi", iar fiul ei îşi luase la bord un cub Rubik deoarece intenţiona să doboare un record mondial. Ea a spus că lui Suleman îi plăcea atât de mult faimosul cub încât îl lua cu el peste tot şi reuşea să îl rezolve în 12 secunde, spre uimirea privitorilor. "El a spus: 'O să rezolv cubul Rubik la 3.700 de metri sub nivelul mării lângă Titanic", a povestit mama tânărului.

Mătuşa băiatului de 19 ani spune însă că el ar fi fost de fapt "terifiat" de excursia cu submersibilul

Azmeh Dawood, sora miliardarului pakistanez şi mătuşa tânârului Suleman spune că acesta nu ar fi trebuit să fie la bordul Titan. Într-un interviu telefonic acordat NBC News, femeia a declarat că Dawood jr era pur şi simplu "îngrozit" de călătorie, dar "a vrut să-i facă pe plac" tatălui său. "Mă simt foarte rău că întreaga lume a trebuit să treacă printr-o așa traumă, printr-un asemenea suspans. Mi se pare că am fost prins într-un film prost, într-o numărătoare la care nu știi care e deznodământul. Mie, personal, mi-a fost greu să respir gândindu-mă la ei. Suleman nu voia să meargă. Era îngrozit", a declarat Azmeh Dawood.

Femeia a mai spus că ea personal nu a luat nicio secundă în calcul să se alăture fratelui ei şi nepotului, la bordul Titan"Chiar și dacă mi-ar fi dat un milion de dolari nu aș fi urcat în Titan", a mai precizat Azmeh Dawood.

Membrii familiei s-au îmbarcat pe vasul Polar Prince, nava suport a sumbersibilului, la 16 iunie, visând la călătoria vieţii lor. Christine Dawood şi fiica sa, Alina, în vârstă de 17 ani, se aflau erau încă pe vas când a sosit vestea că se pierduse legătura cu Titan.

"Cu toţii am crezut că vor apărea, aşa că şocul a fost întârziat cu aproximativ zece ore. (...) După ce momentul în care ar fi trebuit să revină la suprafaţă a trecut, au apărut şocul adevărat - mai degrabă îngrijorare decât şoc - şi senzaţiile rău prevestitoare", a spus ea, potrivit Agerpres. "Ne-am făcut o mulţime de speranţe, cred că acesta a fost singurul lucru care ne-a ajutat să trecem prin asta, pentru că speram şi vorbisem despre lucrurile pe care le pot face piloţii, cum ar fi să arunce greutăţi; sunt atât de multe acţiuni pe care oamenii de pe un submarin le pot întreprinde pentru a ieşi la suprafaţă", a adăugat Christine Dawood.

Ea a spus că "şi-a pierdut speranţa" la trecerea celor 96 de ore de la momentul în care soţul şi fiul ei se urcaseră în submersibil, ceea ce indica faptul că rămăseseră fără oxigen. Atunci a trimis un mesaj membrilor familiei ei spunându-le că era "pregătită pentru ce era mai rău".

Omagiul adus de familie miliardarului pakistanez şi fiului său

Fiica ei a rezistat ceva mai mult, a spus ea, până la primirea apelului de la Paza de Coastă a SUA care anunţa că fuseseră găsite resturi. Familia s-a întors sâmbătă în oraşul St John's din Newfoundland, Canada, iar duminică a avut loc o slujbă de înmormântare pentru Shahzada şi Suleman.

Christine Dawood a declarat că intenţionează să continue munca soţului ei. "El a fost implicat în atât de multe lucruri, a ajutat atât de mulţi oameni şi cred că Alina şi cu mine ne dorim cu adevărat să continuăm această moştenire", a spus ea.

De asemenea, ea şi fiica ei au promis că vor încerca să înveţe să rezolve cubul Rubik în memoria lui Suleman. "Alina şi cu mine am zis că vom învăţa să rezolvăm cubul Rubik. Va fi o provocare pentru noi pentru că nu ne pricepem deloc la asta, dar o să învăţăm", a declarat Christine Dawood.

Cu ce se ocupa miliardarul pakistanez, mort la bordul submersibilului Titan

Shahzada Dawood, în vârstă de 48 de ani, şi fiul său Suleman făceau parte dintr-o familie care a fondat unul dintre cele mai de succes imperii industriale din Pakistan. Omul de afaceri britanic Hamish Harding, în vârstă de 58 de ani, se afla de asemenea în submersibilul deţinut de compania americană OceanGate Expeditions, al cărei patron, Stockton Rush, era şi el la bord, alături de fostul scafandru şi soldat de marină francezul Paul-Henri Nargeolet (77 de ani).

Pentru 250.000 de dolari, ei s-au angajat într-o explorare a rămăşiţelor unuia dintre cele mai mari dezastre maritime ale secolului XX, scufundarea Titanicului.

Paza de Coastă a SUA şi organizatorul expediţiei au anunţat joi că pasagerii submersibilului dispărut duminică au murit în "implozia catastrofală" a dispozitivului. Titan, cu o lungime de aproximativ 6,5 metri, s-a scufundat duminică şi urma să reapară şapte ore mai târziu, însă contactul cu acesta s-a pierdut la mai puţin de două ore de la plecare.

Paza de Coastă a Statelor Unite a lansat o anchetă pentru a investiga cauzele ce au dus la implozia unui submersibil în urma căreia cinci persoane au murit în timpul unei scufundări spre epava veche de un secol a transatlanticului Titanic, au anunţat duminică oficialii americani. Anunţul a fost făcut la o zi după ce Comisia pentru Siguranţa Transporturilor din Canada a precizat că va realiza o anchetă proprie despre implozia submersibilului Titan, un vehicul ce a ridicat o serie de întrebări despre natura nereglementată a unor astfel de expediţii

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Tânărul de 19 ani, mort în tragedia submersibilului Titan, nu trebuia să fie la bord. Mama lui i-a cedat locul: "Şi-a dorit mult, amândoi erau încântaţi"