Antena Meniu Search
x

Analiză CNN: "Putin va încerca să înghită un porc spinos, dar va fi greu de digerat pentru ursul rus"

Războiul început de Vladimir Putin în Ucraina va atrage după el mai multe probleme pentru Statele Unite ale Americii şi celelalte ţări aliate din "lumea liberă", chiar dacă acestea nu se vor implica militar împotriva Rusiei. CNN a făcut o analiză în care atrage atenţia că acest război ar putea fi unul de amploare în Europa, însă care ar putea avea consecinţe inclusiv asupra liderului din Rusia.

de Redactia Observator

la 24.02.2022, 14:08

Vladimir Putin reprezentat pe un poster lângă un urs, în Sankt Petersburg, în 2015
Vladimir Putin a început războiul din Ucraina, care însă ar putea avea efecte şi pentru Rusia, nu doar pentru restul lumii - Profimedia Images

Decenii de pace în Europa s-au încheiat noaptea trecută după ce mai multe bombardamente au avut loc în oraşele din Ucraina. În câteva ore, coloane de vehicule militare au intrat în ţară dinspre Belarus, unde trupele ruseşti au fost staţionate, iar explozii asurzitoare s-au auzit chiar şi în capitala Kiev, printre sunetele de sirene care anunţau că a început războiul.

Atacul anunţat de Vladimir Putin se va răsfrânge mult mai departe de Rusia şi de vecinul ei democrat. Va avea consecinţe precum creşterea preţului la gaze, deja ridicat, şi ar putea reaprinde Războiul Rece, care părea cândva istorie, provocând o nouă încleştare între SUA şi Rusia, cele mai mari puteri nucleare, se arată într-o analiză făcută de CNN.

"Invazia a început", a anunţat Anton Gerashchenko, consilier al ministrului de interne din Ucraina, în timp ce echipele CNN de la faţa locului au fost martore la bombardamente şi focuri de artilerie în mai multe zone ale ţării. 

Paranoia lui Vladimir Putin

Pe acelaşi subiect

Putin, într-o intervenţie televizată neprogramată în care a făcut acuzaţii false cu privire la un genocid împotriva etnicilor ruşi din regiunile estice ale Ucrainei, a anunţat o operaţiune de "demilitarizare şi denazificare a Ucrainei". CNN scrie că acţiunea lui aminteşte de manevrele dictatorilor din anii '30 care au aruncat lumea în război. "Referirea sa la naziști a promovat ideea epurărilor politice și a sugerat o mentalitate aparent aproape de paranoia", scrie CNN.

"A fost momentul ireal în care un lider traumatizat şi obsedat de colapsul Uniunii Sovietice, pe care l-a trăit ca ofiţer de rang înalt al KGB în fosta Germanie de Est, a lansat o bătălie pentru a răzbuna istoria şi pentru a şterge libertăţile şi democraţia oamenilor dintr-un stat independent şi suveran. 

Ucraina este o fostă republică sovietică care şi-a croit propriul drum după căderea comunismului şi care a renunţat la armele nucleare în schimbul unor garanţii de securitate acum încălcate de la Moscova. Doreşte un viitor în Vest, dar Putin vede această căutare a democraţiei ca o ameninţare faţă de domnia lui autocrată şi vrea să se asigure că ţara nu îşi va vedea niciodată împlinit visul de a fii membră NATO", mai scrie CNN.

America în faţa unei noi crize

Dincolo de provocările aduse ordinii mondiale conduse de SUA şi de ceea ce a fost odată lumea liberă, americanii vor plăti acest atac, chiar dacă nu sunt în bătaia focului precum ucrainenii.

Preţurile mai mari la gaze şi inflaţia sunt o certitudine, afirmă CNN, în condiţiile în care preţul petrolului a depăşit 100 de dolari pe baril imediat ce a început atacul Rusiei.

Şi cum Putin a cerut NATO să se retragă din fostele state satelit ale URSS care s-au alăturat organizaţiei nord-atlantice, această criză este şi a Americii. Statele Unite nu vor trimite trupe să lupte cu Rusia direct în Ucraina, având în vedere că în lipsa statului NATO Uncraine nu se bucură de garanţiile de apărare ale alianţei. Dar este aproape sigur că Washington va trimite trupe în ţările aliate din Europa şi în baze militare pe care le abandonaseră în urmă cu 30 de ani.

Ţările baltice precum Letonia, Lituania sau Estonia deodată par vulnerabile şi, spre deosebire de Ucraina, sunt state membre NATO pe care SUA trebuie să le apere prin angajament. Există de asemenea posibilitatea şi a unei insurgenţe finanţate de SUA în Ucraina, care ar mări riscul unui viitor conflict între Washington şi Moscova.

Mai mult, atacul lui Putin asupra Ucrainei este o nouă provocare pentru puterea globală a Americii şi a conceptului lumii libere şi democratice care îşi mărea influenţa. Libertatea democratică este în faţa unei provocări majore, nu doar din partea unei Rusii răzbunătoare, ci şi din partea unei superputeri autoritare în China. Şi, spre deosebire de Războiul Rece, când toate părţile au stat ferme pe poziţii în faţa unei lupte chinuitoare de 40 de ani cu comunismul, propria democraţie a Americii este ameninţată şi de un fost preşedinte care a încercat să se agaţe de putere.

Într-un mesaj care a zdruncinat unitatea SUA, fostul preşedinte Donald Trump, care abia ce declarase că Putin este un "geniu", a vorbit imediat la Fox şi a minţit că "alegeri fabricate" în SUA le-au adus americanilor un preşedinte nelegitim şi l-au încurajat pe liderul rus.

Cât de mare poate fi războiul din Europa?

Adevărata natură a atacului rusesc și semnificația lui pentru restul lumii au ieşit la iveală în discursul emoționant al lui Zelensky, care a spus că l-a sunat pe Putin mai devreme și că a primit doar tăcerea pe linie.

Rugând poporul Rusiei în propria limbă, Zelensky a spus: „Vi se spune că acest foc va elibera poporul ucrainean. Dar poporul ucrainean este liber”.

Președintele ucrainean, un fost comediant însărcinat acum să povestească o tragedie națională, le-a spus rușilor: „Vrem să ne stabilim singuri istoria. În pace, calm și onestitate”. Și, cu câteva ore înainte ca armele să răsune din nou peste un continent pătat cu sângele a milioane de oameni pierduți în războaiele tiranilor, Zelensky a subliniat că bătăliile localizate rareori rămân așa într-o regiune blestemată de istorie - un aspect subliniat de zecile de mii de morminte americane din Europa din două războaie mondiale. „Acest pas poate deveni începutul unui mare război pe continentul european”, a spus el.

Fostul secretar al Apărării al SUA, William Cohen, vorbind cu Anderson Cooper de la CNN, a făcut o remarcă similară. „A începe un război într-un loc uscat, ca să spunem așa, poate aprinde un foc mare”, a spus el.

La ce riscuri se expune Putin

Amploarea și durata operațiunii conduse de zeci de mii de trupe ruseşti comasate în jurul Ucrainei nu sunt încă sigure. Dar scopul este clar. Un lider rus autocrat a ales să priveze milioane de ucraineni de dreptul lor de a lua propriile decizii cu privire la țara lor și viitorul ei. Preferința lor evidentă este să nu fie condusă de Rusia.

Un înalt oficial american familiarizat cu cele mai recente informații americane a spus că evaluarea timpurie a fost că acesta a fost începutul invaziei complete a Rusiei, prezisă de mult de Statele Unite.

Putin s-a enervat de mult timp împotriva a ceea ce el vede ca o lipsă de respect din partea Americii în urma Războiului Rece și a expansiunii NATO în est pentru a include foști aliați sovietici precum Polonia, România și Ungaria. Acest lucru explică de ce conflictul ar putea fi localizat în Ucraina, dar este și o provocare mai largă pentru Washington.

Este prea devreme pentru a spune amploarea rezistenței cu care rușii s-ar confrunta, dacă ar răsturna guvernul din Ucraina sau dacă invazia ilegală ar putea provoca o insurgență care ar putea ucide trupele ruse și ar crea condiții care ar putea contesta regimul lui Putin.

Un expert în privinţa Rusiei, fostul ofițer senior CIA Paul Kolbe, a spus că invazia unei națiuni care este mai mare decât Franța sau Germania ar putea crea în cele din urmă o situație nesustenabilă pentru ruși și a fost un pariu enorm . "Putin va încercat să înghită un porc spinos aici şi va fi greu pentru ursul rusesc să îl digere", a declarat Kolbe pentru CNN.

"Acesta este un conflict care se va întinde pe mai multe luni sau ani, indiferent dacă invazia lui Putin decurge bine sau nu. Va schimba forma Europei şi va creiona linii durabile de conflict în UCraina şi la graniţele ei cu occidentul", a mai spus el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Analiză CNN: "Putin va încerca să înghită un porc spinos, dar va fi greu de digerat pentru ursul rus"