Antena Meniu Search
x

Ţara în care 10.500 de rusoaice au mers să nască, în ultimul an. Autorităţile, îngrijorate de fenomen

De la invadarea Ucrainei, tot mai multe femei din Rusia au început să călătorească la Buenos Aires pentru a naşte şi pentru a obţine astfel cetăţenia argentiniană pentru copiii lor. Autorităţile judiciare din Argentina au declanşat o anchetă, oficialii serviciilor de imigraţie dorind să descurajeze acest fenomen.

de Redactia Observator

la 11.02.2023, 13:53

Bebeluş
Ţara în care 10.500 de rusoaice au mers să nască, în ultimul an - Profimedia

Directorul biroului de imigraţie al Argentinei, Florencia Carignano, a declarat vineri că a fost deschisă o anchetă judiciară în ceea ce ea a descris ca fiind o afacere profitabilă care promite paşapoarte argentiniene pentru părinţii ruşi.

Mai multe femei au fost respinse la controlul paşapoartelor

Carignano a vorbit după ce 33 de femei care urmau să nască - toate între 32 şi 34 de săptămâni de sarcină - au sosit cu acelaşi zbor joi seară. Mai multe dintre femei au fost iniţial respinse la controlul paşapoartelor, dar în cele din urmă au fost lăsate să intre în ţară, potrivit News.

Deşi conceptul de turism pentru a naşte nu este nou, izolarea Moscovei de către Occident ca urmare a războiului a făcut din Argentina, unde ruşii nu se confruntă cu cereri de viză, o destinaţie populară pentru familiile care doresc să le ofere copiilor privilegiile unei a doua cetăţenii.

Pe acelaşi subiect

Aproximativ 10.500 de rusoaice însărcinate au sosit în ţara din America de Sud în ultimul an, conform lui Carignano. Carignano a declarat vineri într-un interviu al canalului Telenueve că „5.800 dintre ele [au fost] în ultimele trei luni, multe declarând că se află în a 33-a sau a 34-a săptămână de sarcină”.

7.000 dintre femei s-au întors acasă după ce au născut

Oficialul a spus că aproximativ 7.000 dintre femei s-au întors acasă după ce au născut, lăsând avocaţii argentinieni să se ocupe de cererea pentru cetăţenia argentiniană pentru copil – şi apoi pentru părinţi.

„Problema este că ajung, nasc şi apoi pleacă din Argentina pentru a nu se mai întoarce niciodată”, a relatat Carignano. „Nu le putem permite să ne mintă fără ruşine spunând că sunt turişti când nu sunt”, a adăugat oficialul.

Christian Rubilar, un avocat care o reprezintă pe una dintre femeile oprite pe aeroport, a spus că clientul său era o rusoaică însărcinată în 32 de săptămâni şi care a venit în Argentina „scăpând din război”. „În regimul lui Putin, a nu fi de acord cu războiul este suficient pentru ca cineva să meargă la închisoare sau pentru ca membrii familiei ei să fie trimişi în prima linie de luptă”, a declarat el pentru canalul de ştiri LN+.

Până vineri după-amiază, două dintre femeile ruse au rămas în interiorul aeroportului din Buenos Aires, neputând trece de serviciile de  control al imigraţiei.

„Nu sunt arestate”, a spus un purtător de cuvânt al autorităţilor de imigraţie, adăugând că sunt în curs de negocieri pentru a le trimite înapoi la punctul de plecare – un efort complicat de faptul că femeile au ajuns neînsoţite, cu bani puţini, fără bilete de întoarcere şi însărcinate în mai mult de 30 de saptamani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Ţara în care 10.500 de rusoaice au mers să nască, în ultimul an. Autorităţile, îngrijorate de fenomen