Antena Meniu Search
x

Țări est-europene vor livra Ucrainei armament greu, anunță Germania. "Următoarele două săptămâni vor fi decisive"

Ucraina va primi "în zilele următoare" arme grele, între care tancuri de luptă și alte echipamente din partea partenerilor europeni pentru a o ajuta să contracareze ofensiva rusă, a declarat joi ministrul german al Apărării, citat de France Presse. Război Rusia - Ucraina, ziua 57 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 21.04.2022, 15:13

Țări est-europene vor livra Ucrainei armament greu, anunță Germania. "Următoarele două săptămâni vor fi decisive"
Țări est-europene vor livra Ucrainei armament greu, anunță Germania. "Următoarele două săptămâni vor fi decisive" - Profimedia

"Acestea vor fi tancuri de luptă, vehicule blindate şi alte echipamente pe care ţările le pot ceda" Ucrainei, a explicat Christine Lambrecht într-un interviu acordat canalului de informaţii n-tv, transmite Agerpres. Acest material va fi livrat "în zilele următoare", în timp ce experţi militari afirmă că "următoarele două săptămâni vor fi decisive" pentru războiul rusesc în Ucraina, a precizat ministrul.

Mai multe ţări membre NATO au aprobat deja livrări de arme grele, precum SUA, Marea Britanie, Republica Cehă şi Olanda.

Aflat sub tirul criticilor pentru reticenţa sa de a face la fel, cancelarul Olaf Scholz anunţase marţi că se angajează să-i ajute pe aliaţii est-europeni care furnizează Kievului armament de fabricaţie sovietică, de asemenea utilizat de armata ucraineană, prin înlocuirea echipamentelor pe care le vor furniza.

"Fiecare ţară decide ce poate dona şi noi garantăm că le vom susţine pentru a-şi reconstitui stocurile cu scopul ca ţările Europei de Est să-şi poată asigura apărarea propriului teritoriu", a detaliat ministrul social-democrat, fără a preciza termenul pe care l-ar lua înlocuirea de echipamente.

Pe acelaşi subiect

Germania va instrui soldaţi ucraineni să utilizeze obuziere blindate de tipul Panzerhaubitze 2000

Germania, care a livrat deja arme defensive, asigură că nu este în măsură să ia mai mult din rezervele Bundeswehr-ului pentru că altfel nu şi-ar mai putea asigura angajamentele faţă de NATO şi nici apărarea propriului teritoriu. Ministrul german al Apărării a amintit în trecere instituirea rapidă a unui fond excepţional de 100 miliarde de euro, decis de guvern, pentru a moderniza armata, care mai trebuie să fie supus unui vot în Bundestag.

Lambrecht a confirmat de asemenea că Germania va instrui soldaţi ucraineni să utilizeze obuziere blindate de tipul Panzerhaubitze 2000. "Nu putem livra arme noi înşine, Bundeswehr-ul nu are mijloacele" necesare, a spus ministrul, "dar acolo unde putem ajuta sau instrui, o vom face".

Potrivit media germane, aceste blindate vor fi furnizate de Ţările de Jos. Premierul Mark Rutte a anunţat recent pe Twitter trimiterea unor blindate în Ucraina, fără a preciza tipul lor.

Ucraina a primit avioane de luptă

Ieri, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a anunțat că Ucraina a primit avioane de luptă și piese de schimb pentru a-și consolida forțele aeriene. John Kirby a refuzat, însă, să precizeze numărul, tipul sau originea aeronavelor, potrivit AFP.

"Astăzi au mai multe avioane de vânătoare decât aveau în urmă cu două săptămâni. Fără a intra în detalii despre ceea ce oferă alte țări, aș spune că au primit avioane suplimentare și piese de schimb pentru a-și mări flota​", a declarat purtătorul de cuvânt în cadrul unei conferințe de presă. 

El nu a precizat tipul de avioane furnizate armatei ucrainene, care cerea avioane de război de săptămâni întregi, dar a sugerat că sunt de fabricație rusă.

"Alte națiuni care au experiență cu acest tip de aeronavă au putut să-i ajute să pună în funcțiune mai multe aeronave", a continuat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

John Kirby a precizat că Statele Unite, care nu doresc să fie văzute ca o țară beligerantă în conflict, au facilitat trimiterea de piese de schimb pe teritoriul ucrainean, dar piloții americani nu au dus niciun avion acolo. Kievul le cerea partenerilor săi occidentali Mig-29, pe care armata sa știa deja să le piloteze și pe care le aveau câteva țări din Europa de Est.

Zelenski: Dacă am fi avut acces la toate armele de care avem  şi am fi instaurat pacea 

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a afirmat miercuri noaptea că armata rusă se va înscrie pentru totdeauna în istoria lumii drept "cea mai barbară şi inumană". El a afirmat că dacă Ucraina ar fi avut acces la armamentul necesar, pe care partrnerii săi îl deţin, războiul s-ar fi încheiat deja.

"În acest război, armata rusă se va înscrie pentru totdeauna în istoria lumii drept cea mai barbară şi inumană armată. Uciderea intenţionată a civililor, distrugerea cartierelor rezidenţiale, a infrastructurii civile, folosirea tuturor tipurilor de arme, inclusiv a celor interzise de convenţiile internaţionale, este semnătura armatei ruse. Şi aceasta este ticăloşia care va marca statul rus ca o sursă a răului absolut timp de generaţii. Noi ne opunem armateii coniderate a doua sau a treia cea mai puternică din lume. Dacă am fi avut acces la toate armele de care avem nevoie, pe care partenerii noştri le deţin şi care sunt comparabile cu cele utilizate de armata Federaţiei Ruse, am fi pus deja capăt acestui război şi am fi instaurat pacea şi ne-am fi eliberat teritoriul de sub ocupaţie", a afirmat preşedintele ucrainean în obişnuitul său discurs zilnic, potrivit unei postări de pe pagina sa de Facebook.

Președintele ucrainean a spus că intensitatea atacurilor în Harkov, regiunea Donbas şi în Dnipropetrovsk a crescut considerabil.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Țări est-europene vor livra Ucrainei armament greu, anunță Germania. "Următoarele două săptămâni vor fi decisive"