Antena Meniu Search
x

Fetița afgană de 9 ani, vândută de tată unui bărbat de 55 de ani, a fost salvată. Copila a povestit chinurile la care a fost supusă de soț

În luna noiembrie, Parwana, o fetiță afgană de 9 ani a fost vânduă unui bărbat cu 46 de ani mai în vârstă pentru suma de 2.000 de dolari. Tatăl minorei a explicat pentru CNN că a fost nevoit să facă asta pentru a se asigura că restul familiei va supraviețui. O organizație umanitară a reușit să o slaveze pe micuță de la o soartă inimaginabilă. Afganistanul trece prin cea mai gravă criză umanitară din lume, după preluarea puterii de către talibani. Multe familii sărace recurg la acest gest, din disperare.

de Redactia Observator

la 03.12.2021, 17:09

Fetița afgană de 9 ani, vândută de tată unui bărbat de 55 de ani, a fost salvată. Copila a povestit chinurile la care a fost supusă de soț
Fetița afgană de 9 ani, vândută de tată unui bărbat de 55 de ani, a fost salvată. Copila a povestit chinurile la care a fost supusă de soț - CNN

După ce povestea Parwanei, prezentată de CNN, a făcut înconjurul lumii, o organizație umanitară a reușit să o salveze pe micuță de la o soartă cumplită. ONG-ul american „Too young to wed” a reușit să o răscumpere pe Parwana și să o adăpostească, alături de alte fetițe și mamele lor, în siguranță. „Sunt foarte fericită. Organizaia m-a scăpat de soțul meu, iar el e foarte bătrân”, a declarat Parwana

De la preluarea puterii de către talibani, economia Afganistanului s-a prăbușit, iar multe familii sunt în pragul foametei. Plecarea forţelor conduse de SUA şi a multor donatori internaţionali a lăsat ţara fără granturi care finanţau trei sferturi din cheltuielile publice.

Fetițele afgane plătesc prețul sărăciei cu trupurile lor

Președintele Programului Alimentar al ONU, David Beasley, a avertizat că suntem martorii unei crize umanitare fără precedent în Afganistan. Oamenii se tem că odată cu venirea iernii vor muri de foame. Acum, organizațiile umanitare, inclusiv Human Rights Watch, avertizează că cei mai săraci oameni ai țării se confruntă cu o foamete fără precedent, pe măsură ce iarna pune stăpânire pe țară. Mai mult de jumătate dintre cei aproximativ 39 de milioane de locuitori ai țării se vor confrunta cu niveluri de foamete acută până în martie, potrivit unui raport recent al IPC, care evaluează insecuritatea alimentară. Raportul estimează că peste 3 milioane de copii sub vârsta de cinci ani suferă deja de malnutriție acută.

Pe acelaşi subiect

Chiar înainte ca talibanii să preia conducerea, foamea era deja răspândită în țară, iar acum fetele tinere plătesc prețul cu trupurile și cu viața lor.

„Tinerele afgane devin monedă de schimb pentru alimente”, a declarat principalul activist afgan pentru drepturile femeilor, Mahbouba Seraj, pentru CNN. „Pentru că altfel familia lor va muri de foame”.

Multe mirese minore mor în timp ce dau naștere

Chiar dacă la nivel național este interzisă căsătoria cu minori sub vârsta de 15 ani, în zonele rurale, această practică este comună, iar situația s-a agravat după revenirea talibanilor la putere.

„De regulă, aceste fete ajung să fie tratate foarte prost, sfârșesc prin a fi abuzate”, a declarat Seraj, care a povestit că de cele mai mule ori, multe minore mor în timp ce dau naștere deoarece trupurile lor sunt prea firave. 

Tatăl Parwanei a fost cel care a decis să o vândă pe copilă unui bărbat de 55 de ani, în ciuda obiecțiilor mamei ei. Soțul minorei, Qorban, a declarat pentru CNN că este la „a doua sa căsătorie” și a insistat că Parwana va fi tratată cu bunătate. „Parwana ne-a povestit că au bătut-o și nu a vrut să mai stea acolo”, a declarat mama victimei. „M-au tratat oribil, mă înjurau, mă puneau să mă trezesc devreme și mă trimiteau la muncă”, a povestit micuța.

În noua locuință pusă la dispoziție de organizația umanitară, deși doar temporar, Parwana a simțit pentru prima dată ce înseamnă să ai o casă. „Sunt foarte fericită aici. Mi-au dăruit o viață nouă”.

Pe termen lung, viitorul Parwanei și al familiei sale este neclar, dar pentru moment sunt în siguranță. Organizația „Too young to wed” face apel la sprijin internațional pentru a putea finanța astfel de adăposturi în Afganistan. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Fetița afgană de 9 ani, vândută de tată unui bărbat de 55 de ani, a fost salvată. Copila a povestit chinurile la care a fost supusă de soț