Antena Meniu Search
x

Tatăl a două fetiţe a murit, după ce medicii au anulat operaţia la inimă din cauza Covid-19, pentru că nu era “urgentă”

Tatăl a doi copii a murit după ce operaţia sa la inimă a fost anulată din cauza coronavirusului. Medicii au considerat că nu este o intervenţie urgentă ori esenţială.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 19.07.2020, 16:14

  • După ce a fost diagnosticat cu probleme cardiace grave, permisul său de șofer a fost suspendat.
  • A sfârșit prin a-și pierde casa și a trebuit să se mute înapoi alături de părinţii săi.

Un canadian în vârstă de 46 de ani a murit din cauza insuficienţei cardiace, după ce operaţia de care avea nevoie la inimă a fost amânată din cauza restricţiilor impuse de Covid-19. Toate secţiile de chirurgie au anulat toate intervenţiile ”neesenţiale”.

Jerry „Ched” Dunham a fost informat în luna aprilie că spitalul din Alberta, cel la care fusese programat pentru operaţie a luat decizia de a nu îl opera din cauza temerilor referitoare la pandemia de coronavirus, în ciuda istoricului său cu probleme cardiace.

În ziua în care a primit vestea zdrobitoare, bărbatul, originar din Ontario, a aşteptat 45 de minute să îşi vadă medicul pentru a îl implora să se răzgândească. În schimb, a fost tratat cu indiferenţă, spune familia, medicul spunându-i că este “prea ocupat” şi nu are timp de discuţii, în ciuda faptului că întâlnirea celor doi a fost programată.

Simţindu-se complet neputincios şi fără opţiuni deschise, Dunham a creat o postare pe reţelele de socializare pentru a le explica apropiaţilor şi familiei starea în care se află.

„Se pare că COVID-19 s-ar putea să mă prindă”, le-a scris Dunham prietenilor și familiei în acea zi. „Chirurgia cardiacă aparent este considerată neesențială. Acum știu că unii spun că este neesențial, dar este destul de esențial pentru mine ... Încep să mă panichez. Mă întreb ce ar trebui să fac. Deci, mi s-a spus practic că guvernul este dispus să-mi riște viața pentru a-mi salva viața. Permiteți-mi să spun că, din nou, guvernul meu mi-a spus că sunt dispuși să mă lase să mor, ceea ce potrivit lor este pentru siguranța mea."

Nu s-au mai făcut programări pentru verificarea stării sale şi nu au fost discutate planuri pentru o reprogramare a operaţiei. La doar câteva săptămâni, în data de 30 mai, tatăl a două fetiţe a suferit un stop cardiac. În urma infarctului, creierul lui Jerry a rămas fără oxigen, a fost dus de urgenţă la spital şi intubat.

A murit puţin mai târziu, în data de 7 iunie.

Dunhamm a conştientizat pentru prima dată că ceva nu este în regulă cu sănătatea sa în anul 2018, când, într-o dimineaţă s-a trezit incapabil să respire cum trebuie. În ciuda faptului că era jucător de hochei şi lucrător în construcţii, iar stilul său de viaţă era unul activ, a fost în cele din urmă diagnosticat cu insucifienţă cardiacă congestivă şi i s-a spus că are nevoie de un transplant de inimă, iar până la înfăptuirea operaţiei a primit un stimulator cardiac.

După ce a fost diagnosticat cu probleme cardiace grave, permisul său de șofer a fost suspendat, ceea ce l-a împiedicat să mai lucreze pe șantier. A sfârșit prin a-și pierde casa și a trebuit să se mute înapoi alături de părinţii săi, în Ontario.

„I-am promis pe patul de moarte, în timp fiicele noastre plângeau şi îl implorau să se însănătoşească, că moartea sa nu va fi în zadar. I-am promis asta” a declarat soţia sa, Krista Lambier, în vârstă de 42 de ani. “El a pierdut toate lucrurile pentru care a muncit foarte mult, casa, maşina sa şi în cele din urmă şi colegii, comunitatea sa. Toţi alternăm între sentimente de tristeţe profundă şi furie totală. Câte persoane au murit de pe listele de aşteptare pentru intervenţii chirurgicale în spitale goale, care nu au pacienţi? De ce nu au lăsat unele spitale deschise pentru a se ocupa de intervenţii chirurgicale esenţiale, boli care nu au legătură cu Covid-19?”

Soţia sa a dus cele două fetiţe de 6 ani, Atlin, şi 9 ani, Reydian, la spital pentru a-şi vedea tatăl o ultimă dată, când a fost plasat în comă indusă.

„Când l-au văzut au fost complet zdrobite. Cea mare s-a ridicat pe pat şi l-a îmbrăţişat implorându-l: Te rog tati, revino la noi, Te rog tati”. A mai povestit Krista.

După ce i-a fost scos ventilator, Dunham a mai trăit două zile şi jumătate.

„Sistemul medical a eşuat, pur şi simplu. Nu înţeleg cum o inimă poate fi numită neesenţială. Nu poţi trăi cu o inimă care nu funcţionează corect” a declarat şi mama bărbatului în vârstă de 63 de ani.

Potrivit Daily Mail, Gwen Wirth, un reprezentant al serviciilor de sănătate din Alberta, a declarat că o anchetă privind moartea lui Dunham este în curs de desfășurare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Tatăl a două fetiţe a murit, după ce medicii au anulat operaţia la inimă din cauza Covid-19, pentru că nu era “urgentă”