Antena Meniu Search
x

SUA confirmă lansarea unei rachete balistice de către Coreea de Nord. Phenianul spune că testul rachetei era "un cadou pentru nemernicii de americani"

Washingtonul a confirmat marţi că Phenianul a procedat la prima sa lansare a unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) şi a denunţat ”o nouă escaladare a ameninţării” reprezentate de regimul stalinist, relatează AFP.

Washingtonul a confirmat marţi că Phenianul a procedat la prima sa lansare a unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) şi a denunţat ”o nouă escaladare a ameninţării” reprezentate de regimul stalinist, relatează AFP.

Acest test al unei rachete de tip Hwasong-14, efectuat de Ziua Naţională americană şi supervizat personal de liderul nord-coreean Kim Jong-un era un ”cadou” pentru ”nemernicii de americani”, a ironizat Kim, citat de agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA.

Armata americană a pus iniţial la îndoială anunţul Coreei de Nord potrivit căruia ea a tras o rachetă intercontinentală, evocând o rachetă cu o rază de acţiune ”intermediară”. Însă Statele Unite au recunoscut ulterior că este vorba despre o ICBM.

”Statele Unite condamnă cu forţă tirul Coreei de Nord al unei rachete balistice intercontinentale”, a declarat secretarul de Stat american Rex Tillerson, citat într-un comunicat.

Pe acelaşi subiect

”Testul unei ICBM constituie o nouă escaladare a ameninţării (nord-coreene) la adresa Statelor Unite, aliaţilor şi partenerilor noştri, a regiunii şi lumii”, a spus el.

Deţinerea unei rachete balistice intercontinentale, capabile potrivit unor experţi americani să atingă Alaska, reprezintă un moment de cotitură pentru regimul stalinist.

Izolat pe scena internaţională, Phenianul îşi justifică programul înarmării nucleare prin ameninţarea unei invazii a celor 28.000 de militari ameicani staţionaţi în Coreea de Sud. El a realizat deja cinci teste nucleare şi dispune de un mic arsenal de bombe atomice.

Agenţia KCNA a dat asigurări că racheta balistică trasă este capabilă să poarte ”o ogivă nucleară mare” şi că testul realizat marţi a răspuns ”tuturor criteriilor tehnologice, inclusiv rezistenţa la căldură şi stabilitatea structurală a ogivei”, necesare pentru ca aceasta să reintre fără să fie afectată în atmosferă.

Unii analişti se îndoiesc însă de capacitatea actuală a Coreei de Nord de a miniaturiza un focos nuclear pentru a-l monta într-o rachetă şi de faptul că ar stăpâni tehnologia reintrării unei ogive în atmosferă.

Însă toţi experţii sunt de acord asupra progreselor remarcabile ale programelor balistic şi nuclear de la venirea la putere a lui Kim Jong-un la sfârşitul lui 2011.

REUNIUNE DE URGENŢĂ LA ONU

Faptul că Phenianul s-a dotat efectiv cu rachete balistice intercontinentale ar răsturna evaluarea riscului reprezentat de Coreea de Nord.

Preşedintele american Donald Trump a exclus, în ianuarie, perspectiva unei rachete nucleare intercontinentale nord-coreene. ”Asta nu se va întâmpla”, a spus el.

Statele Unite ”nu vor accepta vreodată ca Nordul să dispună de arma nucleară”, a repetat Tillerson miercuri.

Washingtonul a cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, care urmează să aibă loc miercuri către ora locală 15.00 (22.00, ora României).

Uniunea Europeană (UE), care a denunţat ”o încălcare flagrantă a numeroase rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU”, a anunţat că are în vedere să impună noi sancţiuni Phenianului.

Testul de marţi a antrenat o reacţie puternică din partea lui Trump, care a cerut Beijingului, principalul susţinător internaţional al Phenianului, să ”pună capăt acestei absurdităţi o dată pentru totdeauna”.

Cererea americană a fost formulată în momentul în care preşedintele chinez Xi Jinping se afla la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin.

Într-o declaraţie comună, ministerele rus şi chinez de Externe au îndemnat la un dublu ”moratoriu” - Phenianul să oprească testele nucleare şi balistice, iar Washingtonul să renunţe să mai organizeze manevre militare la scară mare în apropierea costelor aliatului său sud-coreean.

Sursă: news.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » SUA confirmă lansarea unei rachete balistice de către Coreea de Nord. Phenianul spune că testul rachetei era "un cadou pentru nemernicii de americani"