Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Tertipurile "ingenioase" folosite de ruşi pentru a evita sancţiunile europene menite să slăbească "mașinăria de război" a Kremlinului

Uniunea Europeană a impus 14 seturi de sancțiuni împotriva Rusiei de la invadarea Ucrainei în 2022, însă aceste măsuri menite să slăbească "mașinăria de război" a Kremlinului nu au avut efectele dorite, deoarece Moscova găsește modalități de a le evita folosind diverse strategii, potrivit France Presse. 

de Redactia Observator

la 02.10.2024 , 10:27

Tertipurile "ingenioase" folosite de ruşi pentrun a evita sancţiunile europene menite să slăbească "mașinăria de război" a Kremlinului Tertipurile "ingenioase" folosite de ruşi pentrun a evita sancţiunile europene menite să slăbească "mașinăria de război" a Kremlinului - Shutterstock

Creșterea economică a Rusiei este într-adevăr în scădere, dar rămâne încă peste 4%, ceea ce Kremlinul consideră o dovadă că sancțiunile occidentale nu sunt eficiente. Luni, guvernul rus a anunțat o majorare de 30% a bugetului apărării pentru anul următor. "Sancțiunile funcționează doar atunci când coaliția care le impune este suficient de largă", explică Guntram Wolff, cercetător la Institutul Bruegel și profesor de economie la Universitatea Liberă din Bruxelles, scrie Agerpres.

Însă situația este departe de acest scenariu. Cu țări precum China, India și alte state din "Sudul global" în afara acestui demers, devine "extrem de dificil" să se impună sancțiuni eficiente, subliniază expertul într-un interviu pentru AFP. Occidentul a decis să interzică exporturile către Rusia de tehnologii care pot fi folosite în fabricarea armelor, precum microprocesoarele.

Cu toate acestea, Rusia a reușit să evite sancțiunile rapid, prin intermediul unor țări terțe precum China, Turcia, Emiratele Arabe Unite și câteva foste republici sovietice din Asia Centrală, precum Kazahstanul. "Ingeniozitatea" rușilor de a se aproviziona este "remarcabilă", a recunoscut recent David O'Sullivan, emisar special al UE pentru sancțiuni.

Articolul continuă după reclamă

De exemplu, exporturile europene către Turcia au crescut cu 38% între trimestrul trei din 2021 și trimestrul trei din 2023, conform unui studiu al Institutului Jacques Delors din Paris privind eficiența sancțiunilor UE. Mai semnificativ, exporturile Turciei către Rusia au crescut cu 72% în aceeași perioadă.

Pe acelaşi subiect

Rusia a reuşit să evite sancţiunile rapid

Până acum, Uniunea Europeană a evitat să "sancționeze" țările implicate, preferând să adopte o abordare diplomatică. "Prefer mereu ca țările terțe cu care avem relații să găsească singure o soluție", a explicat O'Sullivan"Totuși, uneori diplomația nu este suficientă și sunt necesare măsuri mai ferme", a replicat recent la Bruxelles Vladislav Vlasiuk, consilier al președintelui ucrainean pentru sancțiuni. El a prezentat europenilor și publicului larg exemple de tehnologii europene descoperite în fragmente de obuze și rachete rusești de pe câmpul de luptă.

Europenii caută soluții și au impus constrângeri asupra companiilor europene care produc bunuri sensibile sau care ar putea ajunge în industria militară rusă. De exemplu, s-a introdus o clauză ce interzice reexportarea "know-how-ului" către Rusia.

Totuși, aplicarea acestor măsuri este o provocare, constată AFP. "Într-un anumit punct, pierzi controlul asupra produsului pe care îl vinzi. Așa funcționează o afacere și trebuie să acceptăm acest lucru", a spus Sullivan.

Europenii doresc să extindă această clauză la filialele companiilor, dar "să fim sinceri, există rezistență" din partea firmelor, a recunoscut oficialul. "Companiile europene sunt hotărâte să pună în aplicare sancțiunile și să combată evitarea lor. Dar pentru asta au nevoie de directive clare și adecvate", a declarat BusinessEurope, lobby-ul întreprinderilor din Bruxelles, intervievat de AFP.

Expert: Este necesară o amenințare clară

În final, este necesară o amenințare clară cu sancțiuni financiare dacă firmele nu respectă regulile, afirmă Guntram Wolff, coautor al raportului Institutului Bruegel privind eficiența sancțiunilor împotriva Rusiei. El sugerează ca Bruxelles-ul să se inspire din "legislația strictă aplicată sistemului financiar pentru combaterea spălării banilor și a terorismului".

Sistemul financiar internațional a fost forțat să adopte măsuri eficiente de monitorizare și control, care au "reduit într-o anumită măsură" aceste infracțiuni, susține Guntram Wolff. Deși sancțiunile nu sunt 100% eficiente, ele au totuși meritul de a face achizițiile de produse necesare industriei rusești de armament "mai dificile, mai lente și mai costisitoare", concluzionează David O'Sullivan, citat de AFP.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la unele produse tradiţionale de Crăciun, din cauza scumpirilor?
Observator » Ştiri externe » Tertipurile "ingenioase" folosite de ruşi pentru a evita sancţiunile europene menite să slăbească "mașinăria de război" a Kremlinului