Antena Meniu Search
x

Thailanda: Poliția caută un suspect în atentatul de la Bangkok

Poliția thailandeză caută un suspect identificat cu ajutorul camerelor de supraveghere în apropierea locului atentatului cu bombă produs luni în centrul capitalei Bangkok, în care au fost ucise cel puțin 21 de persoane

Vezi și

Poliția thailandeză caută un suspect identificat cu ajutorul camerelor de supraveghere în apropierea locului atentatului cu bombă produs luni în centrul capitalei Bangkok, în care au fost ucise cel puțin 21 de persoane

Atentatul a avut loc în plin centrul capitalei, într-un loc foarte frecventat, sanctuarul Erawan dedicat zeului Brahma, care atrage zilnic mii de credincioși budiști.

Conform premierului și șef al juntei aflate la putere, Prayut Chan-O-Cha, suspectul ce apare în imagini este 'originar din nord-estul țării și membru al unui grup opus juntei'.

Nord-estul Thailandei, regiunea Issan, este bastionul 'cămășilor roșii', care susțin fostul guvern alungat de la putere după luni de manifestații urmate de o lovitură de stat militară în mai 2014.

'Bomba viza să ucidă cât mai multe persoane posibil, pentru că sanctuarul este foarte aglomerat în jurul orelor 06.00 și 07.00 seara', a subliniat purtătorul de cuvânt al poliției, Prawut Thavornsiri.

'Bilanțul este acum de 21 de morți și 123 de răniți', a indicat el, precizând că 14 persoane au murit pe loc.

Dispozitivul exploziv a fost fabricat prin umplerea unei țevi metalice cu explozivi și cântărea probabil 3 kg, potrivit poliției. Efectele exploziei s-au resimțit pe o rază de 100 metri. Autoritățile au descoperit o bombă nedetonată în apropiere și au dezamorsat-o.

Deși responsabilitatea atacului nu a fost revendicată, autoritățile consideră că acesta, 'cel mai grav comis vreodată' în Thailanda, după cum a afirmat premierul, a avut ca țintă străinii pentru 'a distruge' astfel turismul, sector vital al economiei țării. 'Începând de acum, economia noastră se va degrada', a declarat Prayut .

Marți, cursul monedei naționale, baht, s-a prăbușit la cel mai coborât nivel din ultimii șase ani, iar Bursa din Bangkok era în scădere. În capitală, 438 de școli publice au fost închise în urma temerilor populației, alimentate de zvonuri privind posibila amplasare și a altor bombe.

Printre victime se află mai mulți străini, printre care cel puțin doi malaezieni, un singaporez, un chinez, un filipinez. Potrivit departamentului pentru imigrație din Hong Kong, doi rezidenți ai acestei regiuni autonome cu statut special a Chinei au decedat în explozie și șase sunt răniți.

Din mai 214, Thailanda este guvernată de o juntă militară, care a preluat puterea pentru a pune capăt lunilor de manifestații sângeroase împotriva fostului guvern ales.

Țara rămâne tensionată și profund divizată după aproape un deceniu de tulburări politice și două lovituri de stat. Fostul prim-ministru Thaksin Shinawatra, deși în exil în Dubai pentru a evita urmărirea judiciară, se află în centrul acestor fracturi politice.

Marți, după o scurtă ședință de guvern, prim-ministrul Prayuth Chan-ocha a anunțat remanierea cabinetului, precizând că așteaptă aprobarea regelui pentru lista noilor miniștri.

După atac, numeroase state și-au exprimat compasiunea, iar secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat șocat. SUA și Franța le-au recomandat cetățenilor lor să evite această zonă și să manifeste prudență în capitala thailandeză.

Sursa: Agerpres.ro

CITEŞTE ŞI Atentat sângeros în Bangkok: 22 de morţi şi sute de răniţi

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Thailanda: Poliția caută un suspect în atentatul de la Bangkok