Antena Meniu Search
x

Time a publicat lista scurtă pentru desemnarea "Persoanei anului". Putin, alături de Barbie, Taylor Swift şi Xi Jinping

Revista Time a dezvăluit lista scurtă pentru desemnarea persoanei anului 2023, iar miercuri va urma anunţul oficial. Potrivit unei tradiţii care datează din 1927, publicaţia americană oferă această distincţie unei persoane, grup sau concept care a avut cea mai mare influenţă asupra lumii de-a lungul anului respectiv.

de Redactia Observator

la 05.12.2023, 11:49

Putin, pe lista scurtă pentru "persoana anului", alături de Taylor Swift şi Xi Jinping
Putin, pe lista scurtă pentru "persoana anului", alături de Taylor Swift şi Xi Jinping - Profimedia Images / Warner Bros

În 2022, preşedintele Volodimir Zelenski şi "spiritul poporului ucrainean" au fost desemnaţi drept "persoana anului". Anul acesta, pe lista scurtă, sunt nume celebre din lumea showbizului şi lideri din lumea politică. 

Greviştii de la Hollywood

Greva scenariștilor, actorilor şi a altor profesionişti de la Hollywood a paralizat industria filmului şi a costat economia americană miliarde de dolari. Atât Writers Guild of America (WGA), cât și Screen Actors Guild (SAG)-AFTRA și-au reluat activitatea la începutul lunii noiembrie; WGA a semnat deja un nou contract în timp ce SAG are o înțelegere provizorie și trebuie încă să ratifice noul contract cu Alianța Producătorilor de Film și Televiziune.

Xi Jinping

Pe acelaşi subiect

În 2023, preşedintele chinez Xi Jinping a fost ales pentru un nou mandat, consolidându-şi rolul ca unul dintre cei mai puternici lideri moderni ai Chinei. De-a lungul timpului, Xi a fost prezent, de peste 10 ori, pe lista TIME100, care onorează cele mai influente 100 de figuri globale. De asemenea, s-a clasat pe locul doi în competiția pentru Persoana Anului 2017, prima poziţie fiind ocupată de mişcarea #MeToo.

Taylor Swift

Şi Taylor Swift apare pe lista scurtă în competiţia pentru "Persoana anului", după ce a în 2023 doborât record după record, de la realizarea unuia dintre cele mai de succes filme-concert din istorie şi până la cel mai profitabil turneu global din toate timpurile. 

Sam Altman

Sam Altman a ţinut prima pagina a publicaţiilor internaţionale după decizia de a pleca, dar şi revenirea rapidă la poziţia de CEO al Open AI, compania care a lansat revoluționarul ChatGPT, care a definit peisajul actual al inteligenței artificiale. Anterior, a fost pe lista inaugurală TIME100 AI, precum și în TIME100 din 2023.

Procurorii lui Donald Trump

Donald Trump a devenit primul fost președinte inculpat în patru dosare separate din istoria SUA, Procurorii din Florida, Georgia, New York și Washington, D.C. l-au acuzat de mituirea unei vedete din filmele pentru adulţi şi falsificarea rapoartelor comerciale, obstrucţionarea Congresului în încercarea de a anula alegerile prezidenţiale din 2020, deţinerea ilegală de documente clasificate după terminarea mandatului prezidenţial şi pentru formarea unei organizaţii criminale pentru a conspira împotriva alegerilor democratice, în încercarea de a anula rezultatele acestora, în Georgia. 

Filmul Barbie

Filmul Barbie, regizat de Greta Gerwig, a umplut sălile de cinema din întreaga lume, devenit un adevărat fenomen... roz. Barbie a fost cel mai profitabil film din 2023, câștigând 1,4 miliarde de dolari. Pelicula, care i-a avut pe Margot Robbie şi Ryan Gosling în rolurile principale, a demonstrat posibilitatea succesului în cinematografie chiar și într-o industrie dominată de platformele de streaming.

Vladimir Putin

Președintele rus Vladimir Putin continuă să ţină primele pagini ale publicaţiilor din întreaga lume şi în al doilea an de la lansarea invaziei pe scară largă în Ucraina. Influenţa liderului de la Kremlin a fost ştirbită pentru scurt timp, în timpul rebeliunii Wagner, moment încheiat cu un acord mediat de preşedintele Belarusului. Putin a mai fost desemnat drept "Persoana Anului" în 2007 și a fost prezent în lista TIME100 de mai multe ori, inclusiv în 2022.

Regele Charles al III-lea

După decenii de aşteptare, Charles al III-lea și-a preluat poziția ca monarh al Regatului Unit, în luna mai a acestui an. Regina Elisabeta a II-a, care e murit pe 8 septembrie 2022, a fost numită Persoana Anului, când a urcat pe tron în 1952.

Jerome Powell

Jerome Powell, care a fost președinte al Rezervei Federale din februarie 2018, a avut un rol-cheie în gestionarea inflației ridicate din SUA, încercând să creeze o "aterizarea ușoară" a reducerii inflației prin creșterea ratelor dobânzilor fără a provoca o recesiune - un obiectiv resimțit în buzunarele americanilor și în economiile din întreaga lume. A fost prezent în lista TIME100 de două ori (în 2019 și 2020).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Time a publicat lista scurtă pentru desemnarea "Persoanei anului". Putin, alături de Barbie, Taylor Swift şi Xi Jinping