Toate firmele din Ucraina vor plăti un impozit militar
Ucraina a aprobat toamna aceasta prima majorare de taxe pe timp de război pentru a strânge noi fonduri de miliarde de dolari pentru arme şi salariile militarilor. Toate firmele din Ucraina vor plăti, de la 1 ianuarie 2025, un impozit militar
Război în Ucraina. Toate firmele din Ucraina vor plăti, de la 1 ianuarie 2025, un impozit militar, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, directorul Centrului de afaceri româno-ucrainean din Cernăuţi, Liviu Rusu. Potrivit acestuia, atât întreprinderile, cât şi persoanele fizice autorizate au fost scutite, până acum, de plata unor contribuţii la bugetul de stat pentru susţinerea efortului de război al Ucrainei, însă nevoia de finanţare a determinat autorităţile de la Kiev să introducă un impozit militar.
Practic, impozitul va fi calculat în funcţie de dimensiunea întreprinderii, stabilită în raport cu cifra de afaceri. "De la 1 ianuarie, antreprenorii din grupul 3 (n.r - care au o cifră de afaceri de 200.000 de euro) vor plăti drept impozit militar un procent din banii intraţi în cont, iar cei din grupurile 1-2 (n.r.- persoanele fizice autorizate şi microîntreprinderile) vor plăti 5% din salariul minim, ceea ce merge direct la Ministerul Apărării. E bine pentru stat, dar e mai rău probabil pentru mediul de afaceri. Problema este ca această creştere de impozite să nu ducă economia iarăşi la negru, la economia subterană. Statul, încercând să colecteze mai mulţi bani, să nu piardă de fapt", a comentat Liviu Rusu.
De la începutul războiului, populaţia Ucrainei a plătit 1,5 % din salarii drept impozit de război, excepţie făcând veniturile militarilor.
Cheltuieli record pentru apărare şi securitate
Parlamentul Ucrainei (Rada Supremă) a aprobat pe 18 noiembrie, în lectură finală, bugetul de stat pe anul 2025, care va suplimenta fondurile pentru eforturile de apărare. Ucraina are în plan să cheltuiască anul viitor 2,2 mii de miliarde de grivne (53,7 miliarde de dolari), adică aproximativ 26% din PIB-ul prognozat, pentru apărare şi securitate, au spus oficiali.
"Toate impozitele cetăţenilor şi firmelor anul viitor vor fi direcţionate către apărarea şi securitatea ţării noastre", a declarat prim-ministrul Denis Şmîhal. "Sume record de bani vor fi îndreptate pentru producţia şi achiziţia de arme. Vor fi mai multe fonduri pentru modernizarea industriei noastre de armament şi, de asemenea, pentru a cumpăra drone", a afirmat el într-un comunicat.
În timp ce trupele Kievului se luptă cu un inamic mai numeros şi mai bine echipat, pe o linie a frontului de peste 1.000 km, cererea de arme, muniţii şi fonduri pentru plata soldaţilor continuă să crească. Conform Ministerului de Finanţe, în bugetul pe 2025 sunt prevăzute cheltuieli de 3,6 mii de miliarde de grivne, în timp ce veniturile - fără granturi şi ajutoare internaţionale - sunt stabilite la 2,05 mii de miliarde.
Creşteri de taxe pentru populaţie şi întreprinderi pe timp de război
Guvernul va implementa pentru prima dată creşteri de taxe pentru populaţie şi întreprinderi pe timp de război pentru a putea obţine venituri interne suplimentare. Deficitul bugetar de circa 38 miliarde de dolari va fi acoperit din ajutor financiar de la partenerii occidentali ai Kievului, precum şi din contractări de împrumuturi interne.
Fondul Monetar Internaţional, un creditor-cheie, a anunţat că a ajuns la un acord cu autorităţile ucrainene conform căruia va acorda acces Kievului la circa 1,1 miliarde de dolari. Guvernul mai are în plan măsuri de susţinere a populaţiei şi de redresare a economiei, dar se aşteaptă ca rata de creştere să scadă la 2,7% în 2025 faţă de ţinta de 4% în acest an, din cauza războiului, a deficitului aşteptat de energie şi de forţă de muncă.
Industria de armament a fost unul din principalele motoare ale creşterii economice în acest an, iar guvernul vrea să intensifice şi mai mult producţia în 2025. Preşedintele Volodimir Zelenski, care a prezentat planul de rezilienţă al Ucrainei, a spus că aceasta îşi propune să producă cel puţin 30.000 de drone cu rază lungă de acţiune şi 3.000 de rachete de croazieră şi drone-rachete anul viitor. În 2025, guvernul va aloca 739 miliarde de grivne pentru producţia de drone, cu 34 miliarde mai mult decât în acest an, a indicat Mi
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰