Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 191 LIVE TEXT. Rusia avertizează SUA să nu trimită Ucrainei armament cu rază lungă de acţiune. Ucraina ar fi atacat o bază rusă de la Zaporojie

Război Rusia - Ucraina, ziua 191. Volodimir Zelenski susţine că există "dovezi clare" "Rusia a încercat să deturneze misiunea AIEA" de la centrala nucleară Zaporojie şi insistă asupra importanţei demilitarizării teritoriului respectiv. "Integritatea fizică a centralei a fost încălcată de mai multe ori", a declarat directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, după inspecţia de la Zaporojie. Pe de altă parte, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că Ucraina a continuat să bombardeze centrala nucleară ucraineană Zaporojie şi astfel creşte riscul unei catastrofe nucleare în Europa. Joi seară, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a invitat România să recunoască public faptul că trimite arme Kievului.

de Redactia Observator

la 02.09.2022, 22:45

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

UPDATE 21:20 Rusia avertizează SUA să nu trimită Ucrainei armament cu rază lungă de acţiune

Administraţia de la Moscova a avertizat, vineri, Washingtonul să nu livreze Ucrainei sisteme de armament cu raze lungi de acţiune, notând că Statele Unite sunt într-o poziţie fragilă care înclină spre implicarea directă în conflict. Avertismentul a fost lansat de Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe. "Noi am avertizat în mod repetat Statele Unite asupra consecinţelor care ar urma dacă Statele Unite continuă să alimenteze Ucraina cu armament. Efectiv, se plasează aproape de o situaţie care ar putea fi descrisă ca fiind parte în conflict", a declarat Serghei Riabkov, la Televiziunea de stat din Rusia, conform agenţiei The Associated Press, citat de Mediafax.

"O marjă foarte îngustă separă Statele Unite de a deveni parte în conflict, iar acest lucru nu trebuie să creeze iluzia pentru forţele antiruse turbate că totul va rămâne cum este acum dacă este trecută această linie", a afirmat Serghei Riabkov. Adjunctul ministrului rus de Externe a subliniat că ofensiva din Ucraina va continua până la atingerea obiectivelor. "Rusia este capabilă să îşi apere total interesele, iar obiectivele operaţiunii militare speciale vor fi atinse în totalitate", a insistat oficialul rus. Serghei Riabkov a explicat că doctrina militară rusă prevede posibilitatea utilizării armelor nucleare în cazul unei agresiuni împotriva Rusiei şi a aliaţilor implicând arme de distrugere în masă sau în cazul unei agresiuni cu arme convenţionale care ameninţă existenţa statului rus.

Pe acelaşi subiect

Statele Unite au furnizat Ucrainei sisteme mobile de artilerie (HIMARS), care au contribuit la intensificarea capabilităţilor de atac ale armatei ucrainene, fiind utilizate asupra infrastructurii şi a altor obiective. Muniţia livrată de Washington pentru sisteme HIMARS are rază de acţiune de până la 80 de kilometri. Statele Unite au anunţat că evită să furnizeze muniţie cu raza de acţiune de până la 300 de kilometri, care ar permite Ucrainei să atingă ţinte aflate la distanţe mai mari în Rusia. "Avertizăm Statele Unite să nu facă paşi provocatori, precum furnizarea de armament cu raze mai lungi de acţiune sau cu efecte mai devastatoare. Este un drum spre nicăieri, care generează consecinţe grave, iar responsabilitatea va aparţine în totalitate Washingtonului", a concluzionat Riabkov.

UPDATE 21:15 Ucraina anunţă atacarea unei baze ruse din apropierea Centralei nucleare Zaporojie

Armata ucraineană a anunţat, vineri, că a atacat o unitate militară rusă situată în apropierea Centralei nucleare Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse, informează cotidianul Le Monde, citat de Mediafax. Atacul a vizat o bază militară rusă din orăşelul Enerhodar, unde se află Centrala atomo-electrică Zaporojie. De asemenea, Ucraina a raportat un nou atac asupra unor poziţii militare ruse din Herson.

"În localităţile Herson şi Enerhodar, atacuri precise ale trupelor noastre au distrus trei sisteme de artilerie ale inamicului, precum şi un depozit de muniţie", a anunţat armata ucraineană. Informaţiile nu pot fi verificate din surse independente. Atacul din Enerhodar intervine la o zi după vizita experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică la Centrala nucleară Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse. Ucraina şi Rusia se acuză reciproc de atacuri în zona complexului atomic.

UPDATE 18:50 Înmormântare în masă în Ucraina, după masacrul din Bucha

Mai mulți voluntari au participat vineri la înmormântările persoanelor neidentificate ucise de trupele rusești în orașul Bucha, la periferia Kievului. Imaginile au fost publicate de Sky News, potrivit Mediafax. Imaginile arată voluntari care îngroapă trupurile unor persoane neidentificate ucise de trupele rusești în orașul Bucha.

După ce trupele rusești s-au retras din Kiev în acest an, numărul uraș al victimelor civile din Bucha a fost mereu scos în evidență. Imaginile după masacrul din Buchea au arătat cadavre cu mâinile legate la spate, oameni care aparent au fost împușcați de la mică distanță. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris dovezile ca fiind un „genocid”. Peste 400 de localnici au fost executați de forțele ruse aflate în retragere, la sfârșitul lunii martie.

UPDATE 18:00 Ucraineancă, reținută pentru că a trimis rușilor informații despre unitatea militară a soțului său

O ucraineancă a fost reținută pentru că a trimis rușilor informații detaliate despre poziția unității militare a soțului său, potrivit Sky News, citat de Mediafax. O femeie din estul Ucrainei a fost reținută sub acuzația de a fi trimis poziția unității soțului ei soldat și a altor bunuri ale armatei către serviciile de informații militare rusești, informează Serviciul de Securitate de Stat (SBU) din Ucraina.

Femeia, în vârstă de 31 de ani, a transmis informații despre locurile în care se află clădirile și echipamentele militare de-a lungul pozițiilor de pe linia frontului din regiunile Donețk și Zaporojia, a scris SBU pe Telegram. Femeia urma să-și tragă de limbă soțul cu privire la poziția unității altor unități ucrainene de pe linia frontului, a precizat agenția.

„Ea ar fi transmis informațiile pe care le primea prin intermediul aplicațiilor de mesagerie către serviciile de informații militare rusești, unde erau folosite pentru artilerie și lovituri aeriene. Ea a făcut acest pas în ciuda faptului că este căsătorită cu un militar al Forțelor Armate ale Ucrainei și că au un fiu împreună", a declarat femeia.

UPDATE 16:45 Reactorul 5 al centralei nucleare din Zaporojie, repornit

Potrivit The Guardian, reactorul 5 al centralei nucleare din Zaporojie a fost repornit. Reactorul fusese oprit ieri, 1 septembrie, ca măsură de urgenţă în contextul bombardamentelor din oraş. Anunţul a fost făcut pe contul de Telegram al Energoatom, operatorul centralei.

UPDATE 16:40 Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu declară că forţele ruse ”nu au arme grele în zona centralei nucleare Zaporojie”

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că forţele ruse ”nu au arme grele în zona centralei nucleare Zaporojie”, în contextul în care fiecare parte continuă să se acuze reciproc că bombardează centrala şi zona înconjurătoare, relatează CNN.

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a declarat, vineri, că ”autorităţile ucrainene mint în mod deschis că Forţele Armate Ruse, care se ascund în spatele unor importante instalaţii energetice, bombardează Forţele Armate ale Ucrainei din sistemele de artilerie cu rază lungă”. ”Declar responsabil că nu avem arme grele pe teritoriul centralei nucleare şi în zonele învecinate. Sper că delegaţia AIEA se va convinge de acest lucru”, a subliniat el.

Şoigu a mai spus că de la jumătatea lunii iulie armata ucraineană ”atacă în mod regulat infrastructura centralei nucleare Zaporojie” şi că din 18 iulie au fost înregistrate 29 de atacuri. Lipsa accesului face imposibilă verificarea afirmaţiilor. În schimb, furnizorul ucrainean de energie nucleară Energoatom a anunţat, vineri, că ”armata rusă minte, manipulează şi denaturează realitatea la centrala nucleară Zaporojie diseminând doar informaţii despre vizita misiunii AIEA de care ar putea beneficia”.

UDPATE 14:50 Ucraina: Putin a cerut cucerirea Doneţkului până pe 15 septembrie. Convoi militar rus, filmat în Crimeea

Statul Major ucrainean a anunţat joi că președintele rus Vladimir Putin a prelungit termenul limită pentru ca forțele ruse să cucerească regiunea Donețk până la 15 septembrie, iar forțele ruse efectuează mai multe relocări de arme şi soldaţi pentru a îndeplini acest obiectiv, potrivit ISW. Adjunctul șefului Departamentului Operațional Principal al Ucrainei, Oleksiy Gromov, a declarat că forțele ruse încearcă să crească numărul de soldaţi la vest de orașul Donețk Forțele ruse au desfășurat două batalioane tactice în direcția frontului la Vest de Zaporojie din Belgorod, care ar putea sprijini reluarea operațiunilor ofensive rusești în Donbas.

Gromov a mai declarat că oficialii militari ruși continuă să formeze Corpul 3 de armată pentru a fi dislocat în regiunea Donețk pentru reluarea ofensivei. Gromov susţine că nu este clar dacă toți militarii mobilizați din Corpul 3 Armată au urmat pregătire militară. Forțele ruse au câte un batalion tactic în direcțiile Slaviansk și Nikolaev. Filmări obţinute de RFE/RL arată că ruşii au transferă convoaie militare în sudul Ucrainei pe podul Strâmtorii Kerci. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 14:40 Vladimir Putin: Trebuie să eliminăm enclava anti-rusă din Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin, a reluat joi, în cadrul unei vizite în Kaliningrad, argumentul că războiul din Ucraina este o operațiune defensivă pentru protejarea Rusiei. În timpul unei întâlniri cu elevi la Kaliningrad, Putin a declarat că obiectivul "operațiunii militare speciale" este eliminarea "enclavei anti-ruse” care s-a format în Ucraina și care reprezintă o amenințare existențială pentru statul rus.

Putin a invocat în mod similar argumentul "anti-Rusia" în discursul său din 24 februarie, când a lansat "operațiunea specială" în Ucraina. Faptul că Putin continuă naraţiunea unei entități "anti-ruse" care trebuie învinsă militar pentru a apăra Rusia reafirmă intențiile sale pentru Ucraina și cel mai probabil are rolul de a pregăţi terenul în Rusia pentru a cere eforturi suplimentare pentru război în toamna și iarna acestui an, potrivit ISW.

UPDATE 14:25 Şoigu acuză Ucraina de "terorism nuclear" la centrala Zaporojie

Ministrul Apărării rus, Serghei Şoigu, a declarat că Ucraina a continuat să bombardeze centrala nucleară ucraineană Zaporojie şi astfel creşte riscul unei catastrofe nucleare în Europa, au relatat vineri agenţiile de ştiri ruse, citate de Reuters. Şoigu a acuzat Ucraina de "terorism nuclear" şi a respins acuzaţiile formulate de Kiev şi de Occident potrivit cărora Rusia a desfăşurat armament greu la centrala nucleară din sudul Ucrainei, aflată sub controlul ruşilor din martie. "Nu avem armament greu pe teritoriul centralei nucleare sau în zonele adiacente. Sper că misiunea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) va fi convinsă de acest lucru", a insistat Şoigu, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării rus, citat de Agerpres.

Şoigu a apreciat că Kievul "creează o ameninţare reală de catastrofă nucleară" şi foloseşte armament furnizat de Occident pentru a ataca centrala. El a susţinut că Ucraina a lansat 120 de obuze de artilerie şi 16 atacuri ''kamikaze'' cu dronă în ultimele şase săptămâni. "Aceasta nu este altceva decât terorism nuclear", a adăugat Şoigu, care a acuzat totodată SUA şi Uniunea Europeană că ''încurajează astfel de acţiuni nechibzuite''. Kievul şi Moscova se acuză reciproc de atacarea centralei. Reuters menţionează că nu a putut verifica relatările de pe câmpul de luptă.

UPDATE 13:45 Aurescu: Putin şi-a calculat foarte greşit planurile. A încercat să despartă UE şi NATO, efectul a fost invers

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, afirmă că preşedintele rus Vladimir Putin şi-a calculat "foarte greşit" planurile în privinţa războiului din Ucraina şi, în loc să despartă membrii NATO şi UE, "a contribuit la o unitate fără precedent""Cred că preşedintele Putin a calculat foarte greşit planurile sale. A crezut că va ataca Ucraina şi o va ocupa în câteva zile, dar nu a fost aşa. Dimpotrivă. Ucraina rezistă, cu ajutorul comunităţii internaţionale democratice, iar acum contraatacă, lucru foarte important. Iar soldaţii lui Putin au abandonat uniformele lor de paradă, pe care le aveau la începutul războiului. Domnul Putin a încercat să ne despartă, să atace unitatea noastră. Dimpotrivă, unitatea dinăuntrul NATO este mai puternică decât oricând, unitatea din UE este mai mare ca oricând, unitatea dintre cele două maluri ale Atlanticului este mai mare ca oricând. A crezut că va intimida ţările din regiune, inclusiv pe cele din Alianţă şi din Uniunea Europeană. Efectul a fost invers", a spus Aurescu, prezent la vineri la cea de-a VI-a ediţie a Black Sea and Balkans Security Forum.

UPDATE 13:00. G7 discută azi dacă plafonează preţul petrolului rusesc. Reacția dură a Moscovei

Miniștrii de finanțe din G7 sunt așteptați vineri să aprobe planurile de impunere a unui plafon de preț pentru petrolul rusesc, cu scopul de a reduce veniturile pentru războiul din Ucraina, dar de a menține fluxul de țiței pentru a evita creșterea prețurilor, au declarat oficialii organizației, notează Mediafax. Vicepremierul rus responsabil cu domeniul energetic, Aleksandr Novak, a comentat pe marginea planurilor G7 de a impune un plafon de preț pentru petrolul pe care îl vinde țara sa și a anunțat că Rusia nu va face exporturi către țările care sprijină această măsură. "Ideea de plafonare a prețului petrolului rusesc este complet absurdă, va destabiliza industria, iar consumatorii din UE, SUA vor plăti", a adăugat el.

UPDATE 12:35. Patru persoane au murit în ultimele 24 de ore în regiunea Donețk, anunţă ucrainenii

Patru persoane au murit și cel puțin zece au fost rănite în ultimele 24 de ore în regiunea Donețk, potrivit Sky News. Șeful administrației militare regionale din Donețk a anunțat vineri că patru civili au fost uciși în regiunea din estul Ucrainei. Pavlo Kyrylenko a declarat că doi civili au fost uciși în Torețk, unul în Velyka Novosilka și altul în Avdiivka. Alte 10 persoane au fost rănite, a mai anunțat Kyrylenko pe Telegram, potrivit Mediafax. Ucraineanul a mai spus că este imposibil de estimat numărul victimelor din Mariupol și Volnovakha, care se află sub controlul rușilor.

UPDATE 12:15. Lupte grele în sudul Ucrainei, potrivit Ministerul britanic al Apărării

Lupte grele continuă în sudul Ucrainei, inclusiv bombardamente în districtul Enerhodar, lângă centrala nucleară Zaporojie ocupată de ruşi, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie, scrie The Guardian. Ministerul a oferit, de asemenea, o radiografie a exerciţiilor militare anuale "Vostok 22" de la Moscova, începute joi. "Rusia a susţinut public faptul că vor participa 50.000 de militari, totuşi, este puţin probabil ca peste 15.000 să fie implicaţi activ în acest an", se arată în ultimul raport al serviciilor secrete britanice. "Aceasta reprezintă aproximativ 20% din forţele care au participat la ultimul exerciţiu Vostok din 2018"

Exerciţiile strategice militare ale Rusiei, cum ar fi Vostok, sunt "doar un scenariu, nu implică acţiune şi urmăresc în primul rând să impresioneze liderii ruşi şi comunitatea internaţională”, în timp ce nu reuşesc să susţină capacitatea armatei de a conduce operaţiuni complexe la scară largă, a adăugat ministerul.

UPDATE 12:00. De ce contraofensiva ucraineană nu e un eșec dezastruos aşa cum anunţă ruşii. Explicaţia analiştilor militari americani

Analiştii militari americani de la ISW, Institutul pentru Studiul Războiului, susţin în cea mai recentă analiză că ucrainenii îşi continuă contraofensiva în sud. Forţele armate ucrainene continuă să atace centre de logistică și poziții cheie ale rușilor pentru a susţine contraatacul din Herson. ISW mai estimează că, deși președintele Vladimir Putin ar fi ordonat trupelor sale să ocupe întreaga regiune Donețk până pe 15 septembrie, acesta rămâne un obiectiv nerealist.

ISW remarcă faptul că ruşii continuă campania de a prezenta contraofensiva Ucrainei în Herson ca fiind un eșec dezastruos și o misiune sinucigașă organizată la presiunea occidentalilor. Operațiunile militare de amploarea acestei contraofensive nu reușesc sau eșuează într-o zi sau într-o săptămână. Momentul declanşării contraofensivei este în concordanță cu deteriorarea capacităților ruse din vestul Hersonului şi susţinută de necesitatea de a începe eliberarea cât mai curând posibil a teritoriilor ocupate de ruşi, potrivit experților americani. 

UPDATE 11:30. Traducătorul lui Mihail Gorbaciov dezvăluie că acesta a fost șocat și tulburat de războiul dintre Rusia și Ucraina

Mihail Gorbaciov, ultimul conducător, a fost șocat și dezorientat de conflictul din Ucraina în lunile dinaintea morții sale și zdrobit psihologic în ultimii ani de înrăutățirea relațiilor Moscovei cu Kievul, a declarat joi interpretul său, Pavel Palazhchenko. În fotografiile summiturilor cu președintele american Ronald Reagan, figura traducătorului poate fi adesea văzută alături de Gorbaciov, aplecându-se pentru a-i transmite fiecare cuvânt.

UPDATE 11:00. Zelenski: Ruşii au refuzat accesul jurnaliştilor străini la centrala nucleară Zaporojie

Rusia nu a permis accesul jurnaliştilor care însoţeau echipa de inspectori a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează vineri dpa. Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a fost de acord ca jurnalişti ucraineni şi străini să însoţească membrii misiunii AIEA la centrala nucleară ocupată de ruşi din sudul Ucrainei, pentru "ca lumea să afle adevărul", a afirmat Zelenski în mesajul său video difuzat joi seara.

Cu toate acestea, când echipa de inspectori a sosit la complexul centralei nucleare joi la prânz, ocupanţii ruşi nu le-au permis jurnaliştilor să intre în zonă, a mai spus Zelenski. Afirmaţia sa este susţinută de imaginile transmise de televiziunea de stat rusă cu declaraţia de presă a lui Grossi în faţa centralei nucleare, în care singurele microfoane vizibile erau cele ale mass-mediei ruse. Şeful AIEA a publicat ulterior o înregistrare video pe Twitter.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

De altfel, Zelenski a criticat faptul că Grossi nu a cerut demilitarizarea centralei nucleare Zaporojie, scrie EFE, potrivit Agerpres. Pentru preşedintele ucrainean, ''cheia a ceea ce ar trebui să se întâmple este demilitarizarea perimetrului în care se află centrala. Acesta este chiar obiectivul eforturilor ucrainene şi internaţionale'' la această centrală unde poate avea loc un accident din cauza bombardamentelor din zonă. ''Mai rău este că încă nu am auzit apeluri corespunzătoare ale AIEA (în acest sens). Deşi am vorbit despre aceasta cu domnul Grossi la reuniunea noastră din Kiev. Aceasta este cheia (...) S-a spus clar: demilitarizarea şi controlul total (al centralei Zaporojie) deţinut de specialişti ucraineni în chestiuni nucleare'', a insistat Zelenski.

UPDATE 10:30. Macron a pledat pentru continuarea dialogului cu Rusia

Macron vrea dialog cu Putin. Preşedintele francez a pledat joi pentru continuarea dialogului cu Rusia, spunând că "trebuie asumată posibilitatea de a continua să discuţi cu toată lumea", "mai ales cu cei cu care nu suntem de acord", relatează AFP, citat de Agerpres. "Cine are nevoie ca Turcia să fie singura putere din lume care continuă să discute cu Rusia?", a declarat preşedintele Macron în faţa ambasadorilor francezi reuniţi la Palatul Elysee. "Nu trebuie să cedăm în faţa niciunei forme de falsă morală care ar face să devenim neputincioşi", a continuat Macron, reiterând că "profesia de diplomat înseamnă să discuţi cu toată lumea şi mai ales cu cei cu care nu suntem de acord".

UPDATE 9:00. Premierul ucrainean cere Germaniei tancuri de luptă moderne

Premierul ucrainean Denîs Şmîhal a îndemnat Germania să-i livreze Kievului tancuri de luptă moderne, pentru a ajuta forţele armate ucrainene să lupte împotriva invaziei ruse, informează vineri dpa. Este necesară o "schimbare de filosofie" în ceea ce priveşte livrările de arme pentru Ucraina, a spus Şmîhal, înaintea vizitei sale la Berlin pe care o va întreprinde la sfârşitul acestei săptămâni. Kievul aşteaptă ca SUA să-i livreze tancuri Abrams, iar Germania - tancuri Leopard 2, care pot fi utilizate pe câmpul de luptă, a precizat premierul ucrainean.

Livrările directe de tancuri de luptă şi de vehicule de infanterie de luptă pentru Ucraina rămân un subiect tabu în Germania, unde populaţia este de obicei precaută cu privire la orice formă de intervenţie militară externă. Nicio ţară din NATO nu a livrat până acum astfel de sisteme de arme Ucrainei.

Şmîhal este aşteptat să sosească la Berlin sâmbătă şi va fi primit de cancelarul german federal Olaf Scholz duminică. El va fi oficialul de cel mai înalt rang care vizitează Berlinul de la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, în urmă cu şase luni. Germania a ezitat iniţial să livreze arme Kievului, însă a trimis ulterior 10 obuziere, trei lansatoare de rachete multiple şi trei vehicule blindate de depanare. Şmîhal a salutat schimbarea de atitudine a Berlinului, de la a trimite doar echipament de protecţie şi căşti până la a livra arme de ultimă generaţie, însă a subliniat că Ucraina are nevoie de mai multe arme şi echipamente, cât de repede posibil. 

UPDATE 7:25. AIEA: "Integritatea fizică a centralei" de la Zaporojie "a fost încălcată"

"Integritatea fizică a centralei" nucleare ucrainene de la Zaporojie, ocupată de trupele ruse, "a fost încălcată de mai multe ori", a declarat joi directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, după ce a inspectat această instalaţie, transmite AFP, potrivit Agerpres.

"Integritatea fizică a centralei a fost încălcată de mai multe ori", a declarat Grossi presei la revenirea sa, împreună cu o parte a misiunii AIEA, în teritoriul controlat de Kiev. "Nu avem elemente pentru a evalua acest lucru", însă "este ceva ce nu poate continua să se producă", a adăugat el.

Grossi a mai spus că mai mulţi membri ai misiunii AIEA vor rămâne până "duminică sau luni" pentru a studia în amănunţime situaţia de la această centrală, cea mai mare din Europa şi al cărei sit a fost bombardat în mai multe rânduri, provocând temeri legate de o catastrofă nucleară. "Avem mult de lucru aici pentru a analiza anumite aspecte tehnice", a arătat el.

De asemenea, AIEA contează pe "stabilirea unei prezenţe continue" la centrală dincolo de această dată, a spus Grossi, fără alte precizări.

Sosit la centrală mai devreme în cursul zilei, venind din oraşul Zaporojie, după un traseu de circa 120 km, Grossi a afirmat că a văzut "multe lucruri" în cele "patru sau cinci ore" petrecute la faţa locului. "Am putut să vizităm tot situl. Eu am fost în unităţile (reactoarelor, n.red.), am văzut sistemul de urgenţă şi alte încăperi, sălile de control", a enumerat el, lăudând personalul ucrainean care continuă să lucreze la centrală de la ocuparea acesteia în martie de armata rusă. "Bineînţeles, ei sunt într-o situaţie dificilă, dar au un grad de profesionalism incredibil", a remarcat Grossi.

În fine, el descris "situaţia destul de dificilă" a echipei sale, care a auzit tiruri intense în timpul călătoriei spre centrală şi traversând linia frontului. "Au fost momente în care erau evidente tiruri, de mitraliere grele, de artilerie, de mortiere de două sau trei ori, am fost foarte neliniştiţi", a recunoscut Rafael Grossi.

Zelenski: Rusia a încercat să deturneze misiunea AIEA de la centrala nucleară Zaporojie

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski afirmă că cel mai important lucru care ar trebui să se întâmple este demilitarizarea teritoriului centralei de la Zaporojie şi plasarea centralei sub contorlul specialiştilor ucraineni. ”Astăzi, misiunea AIEA a sosit la CNE Zaporojie. E bine că s-a întâmplat. Faptul în sine, în ciuda tuturor provocărilor armatei ruse şi a bombardării cinice a Enerhodar şi a teritoriului uzinei. Ucraina a făcut totul pentru ca această misiune să se întâmple. Dar este grav că ocupanţii încearcă să transforme această misiune a AIEA - una cu adevărat necesară - într-un tur inutil al fabricii. Cred că acest lucru va fi prevenit. Este bine că reprezentanţii AIEA au ocazia să tragă concluzii obiective despre riscurile care au apărut la centrala nucleară Zaporojie, pentru prima dată în istorie. Mai mult decât atât, riscurile care au apărut sunt tocmai din cauza ocupanţilor. Principalul lucru este să ai voinţa de a trage concluzii obiective. Bombardarea constantă, prezenţa armatei şi a armelor ruse la uzină, perturbarea personalului ucrainean şi încercările de a pune uzina sub controlul reprezentanţilor Rosatom care nu sunt deloc capabili de o atitudine responsabilă faţă de un astfel de obiectiv. Acestea sunt motivele pentru riscuri”, a declarat Volodimir Zelenski joi seară.

El a susţinut că există dovezi clare că Rusia a făcut o mulţime de lucruri cinice pentru a deturna misiunea. În special, prin intimidarea locuitorilor din Enerhodar. ”Ocupanţii au forţat oamenii să îi mintă pe reprezentanţii AIEA - să predea nişte hârtii, să semneze ceva, să spună ceva”, a argumentat liderul de la Kiev, potrivit news.ro.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, invită Bucureştiul să recunoască public că trimite arme Kievului

Ministerul rus de Externe, prin vocea purtătoarei sale de cuvânt, Maria Zaharova, a invitat Bucureştiul să recunoască public că trimite arme Kievului şi să nu se mai ascundă după generalităţi de tipul ''asistenţă umanitară'', conform unor declaraţii ale acesteia postate pe site-ul MAE de la Moscova, mid.ru, citat de Agerpres. "Bucureştiul evită publicitatea în astfel de chestiuni, preferând să vorbească opiniei publice româneşti şi internaţionale exclusiv despre un sprijin 'umanitar' pentru Ucraina", a declarat Maria Zaharova într-o conferinţă de presă miercuri la Moscova, adăugând că o agenţie de presă română, pe care nu a numit-o, a dezvăluit de fapt despre ce fel de sprijin este vorba.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 191 LIVE TEXT. Rusia avertizează SUA să nu trimită Ucrainei armament cu rază lungă de acţiune. Ucraina ar fi atacat o bază rusă de la Zaporojie