Antena Meniu Search
x

Tragedia de pe platoul de filmare "Rust". Armuriera filmului a fost găsită vinovată de omor prin imprudenţă

Armuriera lungmetrajului western "Rust", produs de Alec Baldwin şi pe al cărui platou de filmare a fost împuşcată mortal directoarea sa de imagine, a fost găsită vinovată de omor prin imprudenţă, miercuri, de un tribunal american, informează AFP, citat de Agerpres

de Redactia Observator

la 07.03.2024, 10:06

Tragedia de pe platoul de filmare "Rust". Armuriera filmului a fost găsită vinovată de omor prin imprudenţă
Tragedia de pe platoul de filmare "Rust". Armuriera filmului a fost găsită vinovată de omor prin imprudenţă - Profimedia

Hannah Gutierrez-Reed, responsabilă cu armele folosite în această producţie cu buget restrâns, a fost acuzată de neglijenţă repetată de către procurori. Ea riscă o pedeapsă de până la 18 luni de închisoare. Sentinţa ei nu va fi stabilită mai devreme de luna viitoare.

Filmările de la pelicula "Rust" au căpătat o turnură tragică în octombrie 2021

Filmările de la pelicula "Rust" au căpătat o turnură tragică în octombrie 2021, la o fermă din statul american New Mexico. Alec Baldwin a testat o armă care trebuia să conţină doar gloanţe albe, dar un proiectil cât se poate de real a ucis-o pe directoarea de imagine Halyna Hutchins şi l-a rănit pe regizorul filmului, Joel Souza.

Timp de două săptămâni, procurorii au încercat să explice cum a fost posibil ca acel glonţ mortal - unul dintre numeroasele gloanţe reale colectate de anchetatori - să ajungă pe platoul de filmare, sfidând regulile de siguranţă comune întregii industrii cinematografice.

În timpul audierilor, juraţilor le-au fost arătate imagini în care Alec Baldwin manevra armele într-un mod periculos, îndreptându-le spre alţi membri ai echipei, fără nicio intervenţie din partea armurierei filmului. "Acesta nu este un caz în care s-a făcut o greşeală prin introducerea accidentală a unui glonţ real în armă", a declarat procuroarea Kari Morrissey în timpul pledoariei sale finale de miercuri. ''Acest caz este despre nereguli de siguranţă constante şi nesfârşite care au dus la moartea unei fiinţe umane şi aproape au ucis o alta'', a adăugat ea.

Armuriera Hannah Gutierrez-Reed a dat dovadă de neglijenţă şi în dimineaţa tragediei

Potrivit procuroarei americane, armuriera Hannah Gutierrez-Reed a dat dovadă de neglijenţă şi în dimineaţa tragediei: nu a fost prezentă în momentul în care Alec Baldwin se pregătea pentru filmarea unei scene şi a lăsat nesupravegheate cele aproximativ douăzeci de arme de foc folosite în acest film.

Ea a lăsat arma în biserica în care a avut loc tragedia, "contrar tuturor reglementărilor care gestionează activitatea armurierilor pe platourile de filmare", a insistat procuroarea Kari Morrissey. "După cum au povestit numeroşi martori, ea lăsa tot timpul armele nesupravegheate. Nu a fost nimic neobişnuit în ziua de 21 octombrie din acest punct de vedere", a adăugat procuroarea americană.

Kari Morrissey a acuzat-o pe armurieră că a adus muniţie reală pe platoul de filmare şi că nu a efectuat verificările necesare pentru a se asigura că muniţia introdusă în armă era sigură: gloanţele oarbe produc un clic uşor de identificat atunci când arma este scuturată. "Dacă ea nu verifică muniţia falsă (...) pentru a se asigura că este vorba despre gloanţe albe, (...) atunci are loc un joc de ruletă rusească de fiecare dată când un actor poartă o armă", a spus procuroarea.

Hannah Guttierez-Reed a fost folosită ca ţap ispăşitor, crede unul dintre avocații ei 

Parchetul american a acuzat-o, de asemenea, pe armurieră că a ascuns cocaină, pe care o consuma în afara orelor de lucru, după tragedie. Cu privire la acest aspect, juriul a găsit-o nevinovată.

Hannah Guttierez-Reed a fost folosită ca ţap ispăşitor pentru o producţie care a neglijat siguranţa din motive financiare, ceea ce a făcut-o "vinovată desemnată", a susţinut Jason Bowles, unul dintre avocaţii ei. Potrivit acestuia, tânăra nu avea de unde să ştie că pe platoul de filmare a fost adusă muniţie reală şi ea a crezut că echipa de producţie procurase doar gloanţe albe. "Responsabilitatea îi revine producţiei, ca în orice organizaţie. Aceasta începe de la vârf", a argumentat el.

Avocatul a denunţat, de asemenea, nerăbdarea producătorilor de a o denunţa pe clienta sa în faţa anchetatorilor, încă din ziua următoare tragediei. "Ceea ce vor şefii cei mari (...) este să se continue să se lucreze pentru a termina filmul, pentru a face bani", a mai spus el, indignat.

Alec Baldwin, protagonist şi producător al filmului, este, de asemenea, acuzat de omor prin imprudenţă

Alec Baldwin, protagonist şi producător al filmului, este, de asemenea, acuzat de omor prin imprudenţă. Procesul său urmează să aibă loc în luna iulie. Filmările la "Rust" au fost reluate câteva luni mai târziu şi s-au încheiat în Montana, cu Matthew, soţul rămas văduv al Halynei Hutchins, în calitate de producător executiv. La sfârşitul anului 2022, el a renunţat la procesul civil intentat actorului Alec Baldwin, în baza unui acord financiar al cărui cuantum nu a fost nedezvăluit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Tragedia de pe platoul de filmare "Rust". Armuriera filmului a fost găsită vinovată de omor prin imprudenţă