Transnistria reduce întreruperile de curent electric. Gazul natural, suficient doar pentru luna ianuarie
Autorităţile din regiunea separatistă Transnistria au afirmat că măsurile de economisire a energiei le-au permis să reducă restricţiile cauzate de oprirea furnizării gazelor de către Rusia, durata întreruperilor de curent electric urmând să fie redusă şi mai mult, potrivit Reuters.
- Power Couple, premiera sezonului 2, din 13 ianuarie, Luni, Marți și Miercuri 20:30, la Antena 1 și în AntenaPLAY
- Un val de aer polar a adus frig şi ninsori în aproape toată ţara. S-au înregistrat diferenţe de temperatură şi de 15 grade, de la o zi la alta
Guvernul central pro-european al Republicii Moldova şi-a repetat criticile la adresa Rusiei, afirmând că a provocat această criză în energie şi că acum vrea să pozeze ca puterea care vine în ajutorul regiunii separatiste.
Transnistria, care s-a separat de Republica Moldova la finalul dominaţiei sovietice, s-a bazat pe gazul rusesc livrat prin Ucraina. Autorităţile din Ucraina, aflate de 34 de luni într-un conflict cu Rusia, au refuzat să prelungească acordul de tranzit în 2025.
Gigantul de gaz rusesc Gazprom a afirmat că nu va livra gaz în Moldova pe rute alternative, invocând ceea ce numeşte arierate ale Republicii Moldova de 709 milioane de dolari. Republica Moldova, care a denunţat invadarea Ucrainei de către Rusia, contestă această cifră.
Conducătorii pro-ruşi ai Transnistriei a afirmat, pe canalul oficial de Telegram al regiunii, că întreruperile zilnice de curent vor fi reduse, duminică, la trei ore. Aceste întreruperi, care erau la începutul săptămânii de opt ore, au fost reduse la cinci ore vineri.
- Cel mai ghinionist om din lume: A aruncat la gunoi Bitcoini în valoare de 710 milioane de euro şi a cerut...
- Şase morţi, după explozia dintr-un restaurant din oraşul Most, din nord-vestul Cehiei. Deflagraţia a fost...
- Două tramvaie s-au ciocnit violent în Strasbourg: 50 de persoane rănite. "O atmosferă apocaliptică. Toată lumea...
- Peisaj apocaliptic în Los Angeles, după incendiile devastatoare: 16 morţi, după cinci zile de infern. "Tot...
- General polonez, demis după ce mine antitanc dispărute au fost găsite în depozitul IKEA. Ce arată rapoartele
”Cu actualul super randament în consum, Transnistria are destul gaz până la finalul lunii ianuarie”, a afirmat prim-vicepremierul Serghei Obolonik, citat de acest canal.
Multe fabrici au trecut la schimbul de noapte, când reţeaua de electricitate este mai puţin solicitată, dar autorităţile afirmă că una dintre ele, o fabrică de ciment din oraşul Rîbniţa, s-a închis.
De asemenea, în oraş s-a închis o uzină de oţel de importanţă majoră pentru regiune, transmite News.ro.
Gazul rusesc livrat regiunii separatiste alimenta o termocentrală care asigura electricitate atât pentru Transnistria, cât şi pentru cele mai multe nevoi ale regiunilor sub controlul guvernului.
Republica Moldova consideră Rusia responsabilă
Secretarul de presă al Guvernului central din Republica Moldova, Daniel Vodă, a afirmat că sugestiile că Rusia ar putea ceda şi trimite, în cele din urmă, gaz în Transnistria nu schimbă responsabilitatea Moscovei pentru criza din energie.
”De fiecare dată când Rusia vrea să îşi arate puterea, opreşte resurse vitale şi îi transformă pe oameni în ostatici”, a declarat Vodă pentru publicaţia Nokta.
”Acesta este un experiment care foloseşte oameni şi care arată că Moscova nu este preocupată de confortul şi securitatea locuitorilor… Nimeni nu merită să trăiască în teamă şi în frig”, a spus el.
Guvernul Republicii Moldova a acuzat Rusia că a creat artificial această criză energetică pentru a destabiliza ţara înainte de alegerile parlamentare din vară. Acesta s-a oferit să ajute Transnistria să gestioneze lipsa electricităţii, dar conducătorii regiunii separatiste neagă că au primit vreo propunere oficială.
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat că Gazprom ar putea livra gaz Transnistriei printr-o rută alternativă, conducta Turkstream, prin Turcia şi apoi prin Bulgaria şi România.
Transnistria a desfăşurat un scurt război împotriva forţelor Guvernului Republicii Moldova, în 1992, şi 1.500 de soldaţi ruşi se află încă pe micul său teritoriu, care se învecinează cu Ucraina.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰