Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Transnistria, aproape de colaps energetic. Moldova vrea să ajute, dar Tiraspolul refuză. "Este minciună"

Guvernul Moldovei a decis să deconecteze de urgență mai multe sate de la rețelele de energie ale Transnistriei, relatează newsmaker.md. Decizia apare ca răspuns la întreruperea tranzitului de gaz rusesc, care afectează atât Transnistria, cât și localitățile moldovenești adiacente. 

de Redactia Observator

la 07.01.2025 , 11:46

Transnistria, aproape de colaps energetic. Moldova vrea să ajute, dar Tiraspolul refuză. Este minciună Transnistria, aproape de colaps energetic. Moldova vrea să ajute, dar Tiraspolul refuză. Este minciună - Profimedia

Comisia Guvernamentală pentru Situație de Urgență a obligat compania Moldovagaz să conecteze rapid peste 12 sate din raioanele Dubăsari, Anenii Noi și Căușeni la rețelele sale.  Până acum, aceste așezări erau legate de Tiraspoltransgaz . După ce tranzitul de gaze rusești prin Ucraina a fost oprit la 1 ianuarie, termocentrala transnistreană a rămas fără combustibil pentru a produce suficientă energie, relatează newsmaker.md.

Moldova decuplează mai multe sate de la rețeaua electrică din Transnistria

Peste 51.000 de gospodării au rămas fără gaz şi 1.500 de apartamente nu au încălzire în regiunea separatistă Transnistria a Republicii Moldova, au anunţat luni regimul de la Tiraspol, în timp ce Republica Moldova şi Rusia se acuză reciproc de escaladarea crizei energetice în urma încetării transportului de gaz rusesc prin Ucraina, relatează şi Reuters.

Articolul continuă după reclamă

Transnistria primea gaz rusesc via Ucraina de decenii, folosindu-l pentru a genera electricitate din care o parte era apoi vândută restului Republicii Moldova, care îşi asigura astfel 80% din consum. Acel gaz a fost însă întrerupt pe 1 ianuarie împreună cu fluxurile către Europa Centrala şi de Est, după ce Kievul a refuzat să prelungească un acord de tranzit care supravieţuise timp de aproape trei ani de război între Rusia şi Ucraina.

Pe acelaşi subiect

Într-o postare pe Telegram, Tiraspolul a anunţat că 122 de localităţi au rămas fără aprovizionarea cu gaze luni dimineaţa şi că erau furnizate doar cantităţi mici către unele apartamente pentru gătit. Autorităţile au dispus ca şcolile să rămână închise şi după încheierea vacanţei, în condiţiile în care cel puţin 131 de şcoli şi 147 de grădiniţe au rămas fără încălzire.

"Nu există o singură persoană în Transnistria care să fie vinovată de această situaţie - totul este un factor extern", a spus liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, într-o declaraţie televizată. Guvernul Republicii Moldova l-a convocat luni pe un diplomat al ambasadei ruse şi a acuzat Moscova că învinovăţeşte în mod fals Chişinăul pentru criza din Transnistria.

Într-un briefing de presă, prim-ministrul Dorin Recean a spus că luni au început întreruperi în furnizarea de apă în Transnistria. "Scopul a toate acestea pentru Rusia este să creeze instabilitate în regiune, dar şi, foarte important, să influenţeze rezultatele alegerilor parlamentare din Republica Moldova", a spus Recean.

Liderul transnistrean neagă ajutorul propus de Chişinău şi acuză provocări

Ministerul de Externe de la Moscova a declarat că urmăreşte cu îngrijorare deteriorarea situaţiei în Transnistria, şi a acuzat Chişinăul şi Occidentul de crearea în mod artificial a crizei şi de punerea ei în mod fals pe seama Moscovei. De când gazul rusesc a fost oprit pe 1 ianuarie, Republica Moldova şi-a satisfăcut necesarul energetic în proporţie de circa 60% prin importuri din România. Chişinăul a spus că le-a oferit asistenţă separatiştilor transnistreni, însă oferta le-a fost refuzată.

Krasnoselski a numit "minciuni" afirmaţiile despre o astfel de ofertă de ajutor şi a spus că scopul Chişinăului este să "sugrume" Transnistria. "Nu au fost oferte de asistenţă de ajutor din partea (Republicii) Moldova sau a altor state", a spus el. Krasnoselski i-a îndemnat pe locuitori să folosească lemne de foc.

"Acum este o nouă informaţie precum că Moldova vrea să ne ajute iar noi refuzăm ajutorul. Este minciună", a susţinut acesta, adăugând că "nici o propunere de ajutor din partea Moldovei sau altor state" nu i-a parvenit. "Moldova nu va da nimic Transnistriei. Nu este scopul lor", a mai spus acesta. "Nici un ajutor, nimeni, nu ne propune. Totul este speculaţie. Să arate măcar o scrisoare unde s-au adresat în adresa mea cu propunerea de a oferi ajutor", a declarat acesta, citat de NewsMaker.

Guvernul Republicii Moldova pune criza energetică pe seama gigantului rus Gazprom, despre care a spus că refuză să furnizeze Republicii Moldova pe o ruta alternativă gazele contractate. Gazprom a declarat că suspendă exporturile către Republica Moldova de la 1 ianuarie din cauza datoriilor neachitate ale acesteia, ce însumează, potrivit Moscovei, 709 milioane de dolari, cifră contestată de Chişinău, care recunoaşte doar 8,6 milioane de dolari.

Pe 2 ianuarie, companiile Moldovagaz şi Energocom din Republica Moldova au anunţat că sunt dispuse să ofere asistenţă, inclusiv suport tehnic şi comercial, companiei Tiraspoltransgaz în organizarea achiziţiei de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze. Ele precizau că achiziţia poate avea loc "pe baza condiţiilor de piaţă". Moldovagaz a transmis că informaţia s-a regăsit şi "într-o scrisoare a preşedintelui interimar al Consiliului de Administraţie al Moldovagaz (companie controlată de Gazprom - n.r.), Vadim Ceban, către conducerea Tiraspoltransgaz".

Potrivit POLITICO, care a văzut documentul, compania Tiraspoltransgaz a refuzat propunerea Moldovagaz şi Energocom. Tiraspolul ar fi declarat că se aşteaptă ca Gazprom-ul rus să reia livrările de gaze. 

Apoi, pe 5 ianuarie, secretarul de stat al Ministerului Energiei de la Chişinău, Constantin Borosan, a declarat că pentru a evita situaţia actuală de pe malul stâng al Nistrului, în luna decembrie, guvernul de la Chişinău a venit cu soluţii către responsabilii din regiune.

Potrivit lui Borosan, s-a propus ca Tiraspoltransgaz să ia în considerare achiziţionare de gaze naturale de pe Bursa Română de Mărfuri "ca alternativă în caz de oprire a livrărilor de la Gazprom". Suplimentar a fost propusă o "cooperare prin achiziţia de gaze naturale de către Energocom şi prelucrarea lor în energie electrică la MGRES" (centrala de la Cuciurgan din Transnistria). "Până astăzi nu avem niciun răspuns", a declarat Borosan.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Plătiţi online taxele şi impozitele, ca să evitaţi cozile de la ghişeu?
Observator » Ştiri externe » Transnistria, aproape de colaps energetic. Moldova vrea să ajute, dar Tiraspolul refuză. "Este minciună"