Video Trump a obţinut succese importante în Orientul Mijlociu, dar relaţia cu China rămâne tensionată
Donald Trump şi-a început în forţă turneul din Orientul Mijlociu, prima sa ieşire internaţională de la preluarea celui de-al doilea mandat! Preşedintele american a semnat un parteneriat economic important cu Arabia Saudită, mai ales că discutăm despre un turneu axat pe atragerea de investiţii masive. Astfel, Casa Albă a anunţat că saudiţii vor investi aproximativ 600 de miliarde de dolari în Statele Unite, printre care şi un acord de vânzări de armament de aproximativ 142 de miliarde de dolari, cel mai mare de acest tip dintre cele două state. Iar in urma cu putin timp, Donald Trump a mai facut un anunt important: va ridica sanctiunile asupra Siriei, proaspat eliberate de sub dictatura sangeroasa a lui Bashar al Assad, pentru a i da o şansă la măreţie.
- Israel a atacat Iran cu 200 de avioane: capi ai armatei, uciși. Teheranul, contraatac cu 100 de drone
- Aplicaţia Antena Sport poate fi descărcată gratuit acum din AppStore şi GooglePlay
În acest turneu, Donald Trump este însoţit de mai mulţi oameni de afaceri, printre care şi prietenul său, Elon Musk. Turneul va continua cu întâlniri în Qatar şi în Emiratele Arabe Unite dar Donald Trump nui scapă de problemele de acasă. Boeingul dăruit de emirii din Qatar şi care ar fi ajuns, deja, pe Aeroportul Internaţional San Antonio, nu poate deveni Air Force One de pe o zi pe alta. S-ar putea chiar să nu fie gata nici până la finalul mandatului liderului de la Casa Albă. Aeronava de lux, cu două etaje, trebuie dezasamblata complet, verificată în cele mai mici amănunte şi dotată corespunzător unui aparat folosit de preşedintele Statelor Unite. Asta costă miliarde de dolari.
Turneul lui Donald Trump a început sub cele mai bune auspicii
Chiar si cei mai fideli sustinatori MAGA se întorc însă împotriva lui Donald Trump si atrag atentia ca darul ar fi o slabiciune de securitate si ar ridica suspiciuni evidente de coruptie. Şi nu e singura problemă pe care preşedintele american a lăsat-o acasă. Studiourile şi sindicatele din Hollywood i-au transmis o scrisoare deschisă, în care ignoră în mod ostentativ tarifele vamale pe care anunţă că le va impune celor care turnează în străinătate. Studiourile şi sindicatele îi cer, însă, lui Donald Trump avantaje fiscale, dacă vrea să îi oblige să filemeze producţii cinematografice şi seriale de televiziune în Statele Unite.
Turneul lui Donald Trump a început sub cele mai bune auspicii. A semnat un contract cât se poate de valoros cu Arabia Saudită, iar emisarii săi i-au convins pe iranieni să limiteze temporar nivelul de îmbogăţire a uraniului în cadrul programului nuclear al Teheranului. În plus, preşedintele american a decis să ridice sancţiunile impuse Siriei şi să reia legăturile economice dintre cele două ţări, tăiate în urmă cu mai bine de un deceniu. Criticii lui Donald Trump apreciază că această bunăvoinţă a fost declanşată de promisiunea noului lider din Damasc de a ridica un Trump Tower în capitala ţării sale şi a-i oferi acces la orice resurse doreşte. Cât priveşte relaţia dintre Statele Unite şi China, aceasta s-a ameliorat pentru moment doar la nivelul tarifelor. "O anumită putere majoră este obsedată de ideea "puterea nu greşeşte" și se pune deasupra tuturor celorlalți. De asemenea, folosește tarifele ca armă pentru a agresa alte țări", a declarat Wang Yi, ministrul de externe al Chinei.
Beijingul nu are încredere în Washington, mai ales că americanii continuă să îi acuze că sunt vinovaţi că fentanilul continuă să ajungă peste Ocean. "Fentanilul este o problemă pentru SUA, nu China, iar responsabilitatea revine SUA", a declarat Lin Jian, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe. În Statele Unite, este în plină desfăşurare un nou scandal, de această dată legat de avionul de lux dăruit de Qatar lui Donald Trump. "Vestea că Guvernul Qatarului i-a dăruit lui Donald Trump un avion privat de 400 de milioane de dolari pentru a-l folosi ca Air Force One este atât de dubioasă, încât chiar și Putin s-ar gândi de două ori. Aceasta nu este doar corupție simplă. Este, de asemenea, o amenințare gravă pentru securitatea națională", a declarat Chuck Schumer, lider al minorității.
De această dată, îngrijorarea nu este doar a democraţilor, ci şi a unora dintre republicani. "Cadou, mită, spuneți cum doriți. Îmi imaginez că guvernul Qatarului s-ar aștepta ca acestă investiție în președintele Statelor Unite să fie rentabilă", a declarat Mark Kelly, senator Arizona. Specialiştii din domeniu spun că aeronava în valoare de 400 de milioane de dolari trebuie verificată în cele mai mici amănunte, pentru a nu fi dotată cu sisteme de ascultare şi interceptare, ceea ce ar transforma-o în ţintă sigură. Transformarea aparatului într-un adevărat Air Force One ar costa miliarde de dolari şi ar putea dura mai mulţi ani.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰