Video Trump bate în retragere în războiul comercial cu Mexic şi Canada, UE se pregăteşte de "impact". Cum va fi afectată România
România şi celelalte ţări din Uniunea Europeană se pregătesc pentru cel mai dur test al ultimilor ani. Revenit la Casa Albă, Donald Trump ameninţă cu impunerea unor noi tarife vamale pentru a reduce deficitul comercial. Reuniţi la Bruxelles, liderii europeni ameninţă cu măsuri în oglindă. Peste ocean, Trump a amânat cu 30 de zile aplicarea tarifelor de 25% impuse Canadei şi Mexicului cu o zi înainte ca acestea să intre în vigoare.
- Ce au ridicat procurorii din casa Laurei Vicol după ce au reţinut-o în dosarul Nordis. DETALII la Observator 17:00, la Antena 1
- Regula zgârcitului sau cum să rezişti tentaţiei de a-ți cumpăra ceva spontan. Guda: Sunt mândru că sunt econom
"Uniunea Europeană chiar a depăşit măsura! Este o atrocitate ce au făcut. Avem un deficit comercial de peste 300 de miliarde de dolari (cu UE - n.r.). Nu cumpără de la noi maşini, nu cumpără produse agricole, nu cumpără mai nimic. Iar noi cumpărăm totul de la ei", a declarat Donald Trump, preşedinte SUA. Sectorul auto european va fi cel mai afectat.
Reacţiile Franţei şi Germaniei, primele două economii din UE
De altfel, acţiunile producătorilor germani au scăzut brusc în orele de după anunţ. Liderii europeni, reuniţi la Bruxelles, într-un summit descris de presa internaţională ca fiind "o operație pe cord deschis", în care UE încearcă să găsească un echilibru între autonomia strategică și dependența de Statele Uite, promit un răspuns pe măsură pentru Donald Trump. "Declaraţiile făcute de noua administraţie a preşedintelui Trump îi forţează pe europeni să fie mai uniţi. Dacă ar fi să fim atacaţi pe subiecte comerciale, Europa, ca o putere ce este, va trebui să se facă respectată şi să reacţioneze", a declarat Emmanuel Macron, preşedintele Franţei.
"Şi Statele Unite şi Europa beneficiază de pe urma schimburilor de bunuri şi servicii. Ar fi rău şi pentru Statele Unite şi pentru Europa dacă politica de tarife face procesul dificil", a declarat Olaf Scholz, cancelarul Germaniei. La nivel global, Statele Unite sunt cel mai mare partener economic al Uniunii Europene. Primii care vor fi afectaţi de efectele unor taxe suplimentare vor fi cei 490 de milioane de europeni şi cei 330 de milioane de americani. Mark Rutte, secretarul general al NATO, a anunţat însă că ameninţările liderului american nu vor avea niciun impact asupra capacității de descurajare a Alianţei Nord-Atlantice.
Peste Ocean, specialiştii estimează costurile suplimentare la 1.200 de dolari pe cap de familie şi numesc războiul comercial declanşat de Trump drept - cel mai "idiot razboi comercial din istorie". "Preţuri mai mari în Statele Unite înseamnă rate de dobândă mai mari la dolari, ceea ce înseamnă rate mai mari de dobândă în întreaga economie globală. Dobânzi mai mari şi inflaţie mai mare la nivel global", a declarat Adrian Codîrlaşu, analist economic.
Donald Trump va amâna însă aplicarea taxelor vamale de 25% asupra importurilor canadiene pentru cel puţin 30 de zile. Acelaşi anunţ a fost făcut şi pentru Mexic, care în schimbul suspendării tarifelor, va trimite 10.000 de soldați la granița cu SUA pentru a opri fluxul de migranți ilegali și traficul de fentanil. Conform Reuters, republicanul plănuieşte să deporteze migranţii suspectați de activitate ilegală fără o ședință de judecată în prealabil pe baza unei legi din secolul al 18-lea. Tarifele de 10% impuse Chinei vor intra în vigoare astăzi, dar Trump a anunţat că are în plan să aibă o convorbire telefonică în orele următoare cu Xi Jinping.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰