Antena Meniu Search
x

Turcia a început ofensiva împotriva miliţiei kurde din Siria. Putin îl îndeamnă pe Erdogan să se gândească bine

Turcia a început operațiunea militară împotriva miliției kurde "Unităţile Protecţiei Poporului" din Siria, a anunțat președintele Recep Tayyip Erdogan, pe Twitter. Ofensiva a primit numele "Izvorul Păcii".

de Redactia Observator

la 09.10.2019, 18:43

Vezi și

Turcia a început operațiunea militară împotriva miliției kurde "Unităţile Protecţiei Poporului" (YPG) din Siria, a anunțat președintele Recep Tayyip Erdogan, pe Twitter. Ofensiva a primit numele "Izvorul Păcii".

Avioanele militare turcești au bombardat mai multe ținte din nord-estul Siriei, în cursul zilei de miercuri. De asemenea, formațiuni blindate au fost comasate la frontieră și sunt pregătite pentru a trece granița.

"Forţele armate turce şi Armata Naţională Siriană (rebeli susţinuţi de Ankara) au început operaţiunea «Izvorul Păcii» în nordul Siriei", a anunţat Erdogan, într-un mesaj postat pe internet.

Președintele turc a precizat că operaţiunea vizează, "teroriştii din YPG şi Daesh (acronimul arab al Statului Islamic)" şi are ca obiectiv să implementeze o "zonă de securitate" în nord-estul Siriei.

(Armata Națională Siriană, opusă regimului de la Damasc, în drum spre linia frontului)

"Zona de securitate pe care o vom crea va permite întoarcerea refugiaţilor sirieni în ţara lor", a transmis Recep Tayyip Erdogan.

Trump amenință Turcia cu "anihiliarea economică"

Președintele american a avertizat dur Turcia să nu "depășească limitele", într-un mesaj extrem de dur postat pe Facebook.

"După cum am mai spus, și doar pentru a repeta, dacă Turcia face ceva ce eu, în marea și neîntrecuta mea înțelepciune, consider a depăși limitele, voi distruge și anihila economia Turciei (am mai făcut-o). Ei trebuie, cu Europa și toți ceilalți, să aibă grijă de rebelii ISIS capturați și familiile lor. SUA au făcut mai multe decât oricine s-ar fi așteptat, inclusiv capturarea 100% a Statului Islamic. E timpul pentru alții din regiune, cu o mare avuție, să își protejeze teritoriul. Statele Unite sunt mărețe!", a transmis Donald Trump, pe 7 octombrie.

După doar o zi, președintele american a venit cu un alt mesaj, în care și-a anunțat sprijinul pentru kurzi. 

"Chiar dacă suntem în proces de a părăsi Siria, nu am abandonat în niciul fel kurzii, care sunt oameni speciali și luptători minunați. Și relația noastră cu Turcia, partener NATO și de comerț, a fost foarte bună. Turcia are deja o mare populație de kurzi și înțelege că deși noi aveam doar 50 de soldați în acea zonă din Siria, și au fost retrași, orice luptă care nu este necesară din partea Turciei va fi devastatoare pentru economia ei deja fragilă. Îi ajutăm pe kurzi financiar și cu arme!", a anunțat Trump.

Putin îl îndeamnă pe Erdogan "să se gândescă bine"

Vladimir Putin l-a îndemnat miercuri pe Recep Tayyip Erdogan "să se gândească bine" înainte de a lansa o ofensivă militară împotriva forţelor kurde din nordul Siriei

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"Putin şi-a îndemnat partenerii turci să se gândească bine la situaţie şi să evite să aducă atingere eforturilor comune vizând să rezolve criza siriană", a anunţat Kremlinul într-un comunicat, după discuția telefonică dintre Putin și Erdogan.

Turcia i-a îndemnat miercuri pe europeni, înaintea anunţării lansării operaţiunii militare în Siria, "să-şi ia înapoi" cetăţenii care au intrat în gruparea Statul Islamic (SI), deţinuţi în prezent de forţele kurde, scrie news.ro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » Turcia a început ofensiva împotriva miliţiei kurde din Siria. Putin îl îndeamnă pe Erdogan să se gândească bine