Antena Meniu Search
x

Finlanda anunţă oficial că “trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO"

De la începutul războiului din Ucraina, autoritățile și cetățenii din Finlanda a luat în calcul posibilitatea aderării la NATO. Într-o declarație comună, președintele și premierul au anunțat că își doresc ca țara lor să facă parte din Alianța Nord-Atlantică, notează AP.

de Adrian Popovici

la 12.05.2022, 10:54

Sauli Niinistö, președintele Finlandei, a anunțat că țara sa își dorește să adere la NATO
Sauli Niinistö, președintele Finlandei - Profimedia

Anunțul celor doi politicieni transmite mesajul că Finlanda va începe procesul de aderare la NATO, chiar dacă procesul formal mai presupune realizarea altor pași.

Președintele Suli Niinisto și prim-ministrul Sanna Marin au transmis în declarația comună că momentul în care țara lor trebuie să ia o decizie se apropie și că vor să informeze grupurile parlamentare de hotărârea luată. Ei au mai subliniat că apartenența la NATO va consolida apărarea Finlandei.

Ca membru al NATO, Finlanda va consolida întreaga alianță de apărare, au mai adăugat cei doi. Finlanda trebuie să solicite aderarea la NATO fără întârziere. Sperăm că măsurile naționale necesare pentru a lua această decizie vor fi luate rapid în următoarele câteva zile.

NATO va avea o graniță dublă cu Rusia

Pe acelaşi subiect

Dacă procesul de aderare al Finlandei decurge fără probleme pe plan intern sau în cadrul alianței, trebuie precizat că frontiera cu Federația Rusă se va dubla.

Pe lângă anunțul făcut de Finlanda, analiștii internaționali sunt de părere că și Suedia va urma un curs similar de acțiune, asta în ciuda amenințărilor făcute de Rusia, prin fostul președinte Dmitri Medvedev, legate de plasare unor arme nucleare și rachete hipersonice în Kaliningrad.

Decizia luată de președintele și premierul Finlandei vine în contextul războiului din Ucraina, dar și ca urmare a sprijinului oferit de cetățeni și care, după cum indică unele sondaje, a ajuns la 60%. Trebuie subliniat și faptul că, de-a lungul timpului, armata acestei țări a achiziționat și s-a antrenat cu arme produse în Occident, ceea ce înseamnă că integrarea în sistemele NATO va fi una facilă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Finlanda anunţă oficial că “trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO"