Antena Meniu Search
x

Ucraina a aruncat în aer un tren de marfă pe singura rută dintre Rusia și China. Ruşii acuză atac terorist: Explozii la două trenuri. VIDEO

Serviciul de Securitate al Ucrainei susţine că a aruncat în aer un tren de marfă care circula pe principala cale ferată dintre Rusia și China. Iniţial, ruşii au admis că a existat un incendiu în tunelul Severomuysky, lung de de 15 kilometri, care a afectat un tren, dar nu şi circulaţia feroviară din zonă. Nu au existat victime, potrivit oficialilor ruşi. Ulterior, un popular canal rusesc de Telegram, Baza, a relatat că două trenuri de marfă au fost aruncate în aer iar anchetatorii au deschis dosar penal pentru "atac terorist".

de Redactia Observator

la 01.12.2023, 12:00

Ucraina a aruncat în aer un tren marfă pe singura rută feroviară dintre Rusia și China. Ruşii acuză atac terorist: Explozii la două trenuri
Ucraina a aruncat în aer un tren marfă pe singura rută feroviară dintre Rusia și China. Ruşii acuză atac terorist: Explozii la două trenuri - Telegram

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a sabotat traficul feroviar prin tunelul Severomuysky al magistralei Baikal-Amur, care leagă Rusia de China, au declarat surse ucrainene nenumite pentru Reuters, CNN şi Kiyv Post.  SBU nu a comentat oficial incidentul, dar potrivit surselor ucrainene citate această rută este "singura conexiune feroviară importantă între Rusia și China", de aceea a fost vizată. 

Serviciul de Securitate al Ucrainei a aruncat în aer un tren care circula pe principala cale ferată dintre Rusia și China

"Patru dispozitive explozive au fost detonate în timp ce trenul de marfă era în mișcare", a declarat o sursă care cunoaște operațiunile SBU pentru CNN. Explozia a avut loc pe calea ferată Baikal-Amur, în tunelul Bessolov Severomuyskiy din republica rusă Buriația, la granița cu Mongolia, adică adânc în interiorul Rusiei.  CNN nu putut confirma independent exploziile de pe calea ferată. Nici Reuters nu a putut verifica independent informaţia sau dacă ruta feroviară respectivă este utilizată pentru aprovizionări militare. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

Baza: Două trenuri aruncate în aer, anchetatorii au deschis dosar penal pentru atac terorist

Iniţial oficialii ruşi nu au numit incendiul un atac și nu au dat vina pe Ucraina. Comitetul de Investigații al Rusiei a declarat într-un comunicat că un tren care transporta combustibil a luat foc în tunel miercuri seară, că nu au existat victime și că o anchetă preliminară este în curs de stabilire a cauzei.

Potrivit ziarului rusesc Kommesant, pe 29 noiembrie, tunelul feroviar Severomuysky, lung de 15 kilometri, a fost închis din cauza unui incendiu la un tren de marfă. Autorităţile feroviare din Siberia de Est au raportat că un vagon de tren de marfă a luat foc. Căile Ferate Ruse au declarat că traficul nu a fost întrerupt, dar a fost redirecționat şi s-a înregistrat "o ușoară creștere a timpilor de călătorie". Nu au fost raportaţi răniţi.

Căile Ferate Ruse nu au spus care este cauza incendiului, dar presa ucraineană, cum ar fi site-urile RBC-Ucraina, Ukrayinska Pravda, Hromadske, Suspilne și Babel, au relatat citând surse că acesta a fost un sabotaj din partea SBU.

Un canal de Telegram popular în Rusia, Shot, a scris că incendiul s-a produs după ce două rezervoare de combustibil au explodat. Marfarul avea 44 de vagoane-cisternă cu combustibil, inclusiv combustibil de aviație, precum și 6 vagoane cu metal. În două cisterne au fost găsite găuri. 

Cu toate astea, canalul rusesc de Telegram Baza a scris vineri că două trenuri au fost aruncate în aer şi că anchetatorii au deschis dosar penal pentru atac terorist.

"Pe 30 noiembrie, persoane necunoscute au aruncat în aer un tren de marfă pe tronsonul Itykit-Okushikan, format din 50 de vagoane (41 de rezervoare cu motorină și 3 rezervoare cu combustibil de aviație). În tunel a început să se formeze fum, echipajul a asigurat trenul și a părăsit tunelul. Un vagon cisternă a ars şi în alte două au fost găsite găuri. Explozia a deteriorat grav șinele. Ulterior, un alt tren a fost aruncat în aer în aceeași zonă. 4 vagoane au ars, alte două au fost avariate de incendiu."

Ucraina loveşte de luni de zile ținte în interiorul Rusiei, încercând să slăbească sprijinul populaţiei pentru războiul declanşat de Rusia în Ucraina, care a ajuns în a 646-a zi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Ucraina a aruncat în aer un tren de marfă pe singura rută dintre Rusia și China. Ruşii acuză atac terorist: Explozii la două trenuri. VIDEO