Antena Meniu Search
x

Momentul exploziei de la uzina militară din Rusia. Autoritățile exclud un atac ucrainean cu drone, în timp ce ruşii se tem de rachete sau sabotaj

Război în Ucraina. O explozie puternică s-a produs miercuri dimineaţă la o uzină de optică militară, Zagorsk, situată la 70 de kilometri de Moscova, în oraşul Sergiev Posad. Cel puțin 43 persoane au fost rănite. Momentul deflagraţiei a fost surprins de mai multe camere de supraveghere, inclusiv dintr-o maşină. Autoritățile ruse exclud ferm un atac ucrainean cu drone, dar pe Telegram, printre canalele ruseşti s-a răspândit inclusiv ipoteza unui atac cu rachetă sau cea a unui sabotaj. 

de Redactia Observator

la 09.08.2023, 14:33

Vezi și

Cinci persoane au fost spitalizate cu arsuri pe 100% din corp după explozia de la Sergiev Posad, potrivit canalului de Telegram MASH.  Cel puţin 43 de persoane au fost rănite. Pe lângă pacienții cu arsuri, 15 persoane au ajuns la spital cu răni de schije, iar alţi 17 au răni ușoare. Este posibil să existe oameni încă prinşi sub dărâmături. Au fost avariate şi un complex sportiv, două şcoli, un colegiu și aproximativ 20 de blocuri de locuinţe.

Printre ruşi, pe Telegram s-au răspândit mai multe teorii, unii susţin că o dronă a fost zărită în zonă înainte de explozie, alţi vorbesc de un sabotaj, cu un camion care ar fi explodat lângă uzină. Unii bloggeri militari s-au temut chiar de un atac cu rachete al ucrainenilor. 

Zeci de răniţi în urma unei explozii la o fabrică de echipamente optice de lângă Moscova

A fost ordonată o "evacuarea totală" a clădirilor și atelierelor uzinei Zagorsk.  Nu se cunoaşte cauza exactă a exploziei masive de la Sergiev Posad. Procuratura din regiunea Moscova a transmis că un depozit în care se aflau explozibili situat lângă uzină şi închiriat de o altă firmă este epicentrul exploziei. A fost deschis un dosar penal pentru încălcarea normelor de siguranță industrială au anunţat autorităţile de la Moscova. 

Pe acelaşi subiect

Uzina de optică militară din Zagorsk, denumită "ZOMZ", produce dispozitive de vedere pe timp de noapte și binocluri pentru armata rusă şi face parte din conglomeratul militar rus Rostec. Companie dezvoltă şi produce dispozitive optice şi optoelectronice pentru armată şi instituţiile de forţă, industrie şi sectorul medical. În special, produce aparate de uz militar, inclusiv vizoare în infraroşu pentru tancuri. 

Potrivit TASS, firma Piro-Ross, care a închiriat de la uzină un depozit pentru a stoca materiale pirotehnice l era în faliment şi avea datorii. Directorul companiei Piro-Ross susține însă că explozia nu a avut loc la depozit. Potrivit acestuia, deflagraţia s-a produs la un depozit din apropiere unde  e aflau doar țevi metalice. 

Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă a declarat pentru canalul de televiziune al armatei ruse "Zvezda" că explozia a avut loc într-un hangar metalic de 40x40 metri şi că nu ar exista flăcări în afară. Un alt canal rusesc de Telegram 112 a sugerat că o dronă ar fi putut lovi clădirea, dar o sursă TASS a respins această variantă, susţinând că explozia nu a avut drept cauză vreo dronă, ci "factorul uman". O altă sursă a declarat pentru RIA Novosti că, din câte se pare, cauza preliminară a incidentului este o "încălcare a procesului tehnologic".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Momentul exploziei de la uzina militară din Rusia. Autoritățile exclud un atac ucrainean cu drone, în timp ce ruşii se tem de rachete sau sabotaj